Vágólapra másolva!
A motorosoknál az amerikai Kurt Caselli volt a leggyorsabb a Dél-Amerikában zajló Dakar-rali 11. szakaszán, összetettben pedig továbbra is az ezúttal harmadik francia Cyril Despres vezet. A motorosok gyorsasági szakaszát 30 kilométerrel le kellett rövidíteni a heves esőzés miatt, az autósok szelektívjét pedig félbe is szakították, mert a mezőny jelentős része nem tudott túljutni egy folyón, amelynek hirtelen emelkedett a vízszintje.

Csupán heten verekedték át magukat a megáradt folyón, köztük volt az összetettben éllovas francia Stéphane Peterhansel. A továbbhaladókat a szervezők leállították, amikor eldöntötték, hogy félbeszakítják a szerdai részversenyt. Arról egyelőre nem határoztak, hogy teljes egészében törlik-e a 11. szakaszt vagy a leállításig elért időket írják-e jóvá. A mezőny szerdán argentin terepen La Riojából Fiambalába tartott.

A Sandlander Dakar Team versenyzői összesen 70 kilométert tudtak megtenni a szerdai szelektívből, mivel a szervezők a pálya közepén kiterelték őket a szakaszról az áradások miatt. Az eredetileg 219 kilométeres mért szakaszból reggelre már 30-at lemetszettek az időjárás miatt, de a fennmaradó táv is tovább morzsolódott napközben. (Legutóbb szombaton volt hasonló, akkor 386 kilométert vett el az időjárás az autósoktól).

"Mentünk hetven kilométert, amikor elénk álltak a szervezők és mondták, hogy balra el - ott volt a vége. Egyébként valóban megáradtak a folyó- és a patakmedrek, amik normál esetben szárazak, most viszont bőven volt bennük víz. Amerre jártunk, ott egyébként nem volt autózhatatlan az út" - mondta már a táborból a Pócsik László.

Sebestyén Sándor, a csapat másik pilótája nem örül a történteknek. "Kicsit sajnálom a mai napot, jó lett volna versenyezni. Ugyanakkor annak meg örülök, hogy egy nappal közelebb kerültünk az álmainkhoz, vagyis a santiagói finisvonalhoz".

A Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán triót, valamint a Sebestyén Sándor, Bognár József kettőst a kettes és a hármas útpont között terelték ki; az utolsó ponton előbbi a 77., utóbbi a 80. helyen haladt át. Azt egyelőre nem tudni, mi alapján fogják értékelni a szerdai napot, a T2-es kategória összetettjében viszont bármilyen verzió szerint megőrzik hatodik és hetedik helyüket.

Szalay Balázsék egy helyet előbbre jöttek az összetettben, vagyis a 25. pozícióból várják a folytatást.

11. szakasz, La Rioja-Fiambalá:
motorosok (452 km, 190 km szelektív):
1. Kurt Caselli (amerikai, KTM) 2:55:01 ó
2. Paulo Goncalves (portugál, Husqvarna) 4:45 p hátrány
3. Cyril Despres (francia, KTM) 6:24 p h.

összetettben:
1. Despres 33:48:29 ó
2. Ruben Faria (portugál, KTM) 13:16 p hátrány
3. Francisco Lopez (chilei, KTM) 18:08 p h.

A versenyzők csütörtökön Fiambalá és Copiapó között 715 kilométert teljesítenek, amennyiben az időjárás engedi. A gyorsasági szakasz távja 319 kilométer lesz. A Peruból indult viadal mintegy 8400 kilométeres távjának 153 autó, 183 motorkerékpár, 75 kamion és 38 quad vágott neki. A résztvevők Argentína érintésével jutnak el Chilébe. A verseny szombaton zárul Santiagóban.