Vágólapra másolva!
Zord körülmények közt teljesítette a Dakar-rali hetedik szakaszát a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettos. A korábban elszállt szervó miatt Szalay csak az orráig tudta emelni a kezét, a nap elején halálos baleset mellett haladtak el, aztán 150 kilométert mentek a porban.

Rendőrautóval ütközött, meghalt egy motoros a Dakaron

A Calama és Salta közötti szakaszon szinte végigszáguldott az opeles páros: 103 km/órás átlagot hozott, pedig közel 150 kilométert az előtte rajtoló porában volt kénytelen autózni. Mindezt olykor 3400-4000 méteres magasságban (a határt még magasabban lépték át, igaz, az még közúton történt), ami azért hatással van a motorteljesítményre (is).

Ráadásul előtte a szervizcsapat reggel ötig dolgozott (Szalayék fél óra alvás után indultak tovább a következő táborba), rendbehozta a versenygépet, amelynek a kormányművével voltak gondok, ennek következményeként ment tönkre a szervó csütörtökön.

Szalaynak reggel még fájt a keze (ha az orránál magasabbra kellett emelnie, akkor nagyon is), de a rajt pillanatában elfelejtette minden baját, és a páros végül a 26. helyen teljesítette a szakaszt. Ez azt jelenti, hogy az összetettben a 29. helyre lépett előre.

"Jó kis szakaszon vagyunk túl, még úgy is, hogy kábé százötven kilométert nem a saját tempónkban autóztunk, mert az előttünk indulót a nagy porban nem tudtuk megelőzni" - nyilatkozta Szalay a célban. "Ettől függetlenül a pályának remek ritmusa volt, a Mokka pedig szerencsére olyan, mint új korában, úgyhogy ezért köszönettel tartozunk a fiúknak. Igaz, a magaslaton, vagyis négyezer méter felett elfogyott a motorból az erő, de nem csodálkozom, ott a mi erőnk is elfogyott, mert a levegőben sokkal kevesebb az oxigén."

A mért szakasz után a versenyzőkre jó néhány kilométer várt még a táborig, amely során alaposan megáztak "Az autónkba ömlött befelé a víz, miközben a kocsi két oldalán ötméteres vízfalat csaptunk fel" - mondta a pilóta. Saltába rendőri felvezetéssel, tomboló emberfal mellett érkeztek meg Szalayék, amit nagyon élveztek.

Szalay a célban tudta meg, hogy egy motoros, a 25 éves Thomas Bourgin meghalt a közúti balesetben, amely mellett reggel elhaladtak. "Miután elmentünk az összetört motor mellett, még kilométereken keresztül bennem volt, vajon jól van-e a motoros, aztán amikor elrajtoltunk, elfelejtettem, hiszen másra kellett koncentrálni, de a célba érkezés után megint eszembe jutott. Tragikus ami történt, nagyon sajnálom."