Vágólapra másolva!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a csapdákat elkerülve megtartotta a 21. helyét a Dakaron az autósok közt, a kamionosoknál a Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert trió egy rázós szakasz átvészelése után a 40. helyen áll.

"Ez a bakkecskézés mindig is a halálom volt. Kívülről se látványos, belülről meg egyenesen szörnyű, mert a kamion egyrészt szétrázza az agyunkat, másrészt teljesen kikészíti a gerincünket" - összegzett a Dakar 5. szakasza után Darázsi Zsolt, aki a 34. helyen teljesítette a szűk kanyonok miatt a kamionosok számára különösen megterhelő Arequipa-Arica szakaszt.

Darázsiékat elmondásuk szerint a kanyonok zavarták kevésbé, a kiszáradt folyómedrekkel sokkal jobban megszenvedtek. "Amúgy remek kis szakasz volt, a hegyi fölfelét és lefelét kimondottan élveztük, igaz, a fölfelét egy kicsit jobban, mert ott nem kellett fékezni, így nem melegedett a fék. A nagy kamionok az elején megelőztek, aztán a nagy sietségben összeszedtek egy szatyornyi defektet, úgyhogy némelyiket sikerült visszaelőznünk. Összességében jó szakasz volt, vigyáztunk a kicsikére, a rizikós részeken úgy jöttünk, mintha hímestojáson lépkednénk."

Forrás: dakar.hu
Forrás: dakar.hu

A Szalay, Bunkoczi kettős számára érdekesen alakult a rajt, hiszen amikor begurultak a startzónába, a gyári csapatok képviselői közül jó néhányan mögöttük voltak. A kétszeres ralivilágbajnok Carlos Sainz, az amerikai fenegyerek Robby Gordon mellett volt ott Toyota és Mini is.

"A legnagyobb gond az, hogy ezekkel a fajta abroncsokkal még nem mentem ilyen szakaszon, és nem tudtam, mire számítsak" - nyilatkozta a szakaszt a 31. helyen záró Szalay. "Az autó hátulja nagyon csúszkált, úgyhogy ezt még gyakorolni kell, mert talán nem volt megfelelő a guminyomásunk. A táv egyharmadánál egy újabb szurdokba értünk, csak ott már kevesebb volt a kő, és nem tudom miért, de ott felgyorsultunk, és attól kezdve jó tempót diktáltunk."

Szalay hozzátette, némi időt veszített azzal, hogy elengedte a mögötte viharos tempóban érkező Sainzot, majd Gordont is, hiszen mindkét esetben teljesen le kellett lassítani a szűk úton. A szakasz vége azonban igazi ajándék volt számukra, hiszen a cél előtti tíz kilométert a tengerparton tették meg, ahol kábé 160 km/órás sebességgel száguldhattak a vizes homokon, úgy, hogy a partra érő hatalmas hullámok olykor majdnem elérték az autót.

Forrás: dakar.hu
Forrás: dakar.hu

"Taktikailag jó, hogy ezen a köves szakaszon így végig tudtunk menni, anélkül, hogy az autónknak különösebb baja lenne, igaz, egyszer odaütöttük az elejét, de szerencsére nem lett belőle galiba. Itt egy feladata volt mindenkinek, megóvni a technikát. Nekünk sikerült, és időben sem vesztettünk sokat, hiszen az összetettben megtartottuk a huszonegyedik helyünket" - nyilatkozta Szalay Balázs.