Vágólapra másolva!
Birkózónak indult, majd az NFL történetének egyik legjobb védőjátékosa lett Ray Lewis. Szenvedélyes és kőkemény játékának, legendás táncának, valamint jótékonyságának köszönhetően a szurkolók kedvence, Baltimore-ban sugárutat is neveztek el róla, pedig korábban kettős gyilkossággal is vádolták. Az amerikaifocistának elszakadt a tricepsze, 37 évesen átélte élete legpokolibb 12 hetét, felépült, hogy még utoljára ott lehessen a rájátszásban. Akár Super Bowl-győztesként is búcsúzhat.

Apja birkózóbajnokból lett birkózóedző, Ray Lewisnak sem volt választása, egészen a középiskoláig ebben a sportban mutathatta meg magát. Rendkívül tehetségesnek tartották, edzői szerint elképesztő szenvedéllyel lépett ki a szőnyegre minden egyes meccsen. Ez a hozzáállás azóta sem változott, csak időközben átmentette az amerikaifoci-pályára. Az egyetemen kellett választania a két sportág között, az eredményt tudjuk. Focistaként is ugyanúgy dobálta a földre az ellenfél játékosait, mint birkózóként. A szakértők szerint lenyűgöző fizikai felépítése (a 185 centi mellé 115 kiló tömör izom párosul) és kivételes motivációja mellett a birkózásban megtanult technikáknak is köszönheti, hogy az NFL történetének egyik legjobb linebackere (hátvédje) lett belőle.

A miami egyetemen a juniorszezonban összesen 160 tackle-t (a labdával futó támadójátékos szerelése) mutatott be, ezzel az egyetem örökranglistáján a második helyen áll. Ennek ellenére az első körben némi meglepetésre a linebackerek között csak az ötödik, összességében a huszonhatodik helyen draftolta a Baltimore Ravens 1996-ban. Első NFL-évében mindjárt 110 tackle-ig, valamint két és fél sackig (az irányító szerelése) jutott, majd egy évvel később beállította az azóta is karriercsúcsnak számító 184 tackle-t, ami mellett volt négy sackje is. Egy csapásra a liga legjobb védői közé emelkedett, a szurkolók beválasztották az év végi gálára, a Pro Bowl-csapatba is. Pályafutása során összesen 13-szor került be a szezon végén a legjobbak közé.

Forrás: AFP/Getty/Patrick Smith
Elkerülnénk egy sötét sikátorban

2000-ben érkezett el karrierje csúcs- és mélypontja is. A nők, bulik, amerikaifoci hármasban élte a sportolósztárok életét. Január 31-én, a Super Bowl utáni partin belekeveredett egy tömegverekedésbe, amelyben két fiatal, Jacinth Baker és Richard Lollar meghalt, Lewis - két másik barátjával együtt - kettős gyilkosság vádjával került a bíróság elé. Előzetes letartóztatásban töltött 15 napot, a kerületi ügyész azt állította, véres ruhadarabjait egy gyorsétterem melletti kukába dobták, ám soha nem találták meg azt a fehér öltönyt, amelyet azon az éjszakán viselt. Bizonyíték hiányában felmentették a gyilkosság vádja alól, de mivel beismerte, hogy félrevezető vallomást tett, egy év felfüggesztett börtönt kapott. Az NFL 250 ezer dollárra (közel 56 millió forint) büntette, ez akkor a legmagasabb kiszabható volt, ám egyes pletykák szerint ez csak látszatintézkedésnek minősült. Lewist ugyanis ekkor már imádta a közönség, és a liga vezetői is rendkívül nagy potenciált láttak benne, állítólag azért segítettek eltusolni az ügyet, hogy ne kelljen abbahagynia a pályafutását.

Akárhogy is volt, Ray Lewis tanult a hibájából, abbahagyta a tivornyázást, azóta iskolákban tart előadásokat, és rendszeresen jótékonykodik. Alapítványt hozott létre, amelyen keresztül tíz hátrányos helyzetű baltimore-i családot elvitt nyaralni, bowlingbajnokságot rendezett a hírességeknek, akik adakozhattak, a bevételt jótékony célra fordította, és a fogyatékos sportolókat is többször támogatta. A szurkolók egyik legnagyobb kedvence lett, Baltimore-ban már sugárutat is elneveztek róla (Ray Lewis Way). Saját divatmárkát vezetett be RL52 néven (a monogramja mellett a mezszáma szerepel), és legendássá vált a mérkőzések előtti bevonuló tánca, olyannyira, hogy már a víz alatt is utánozták.

Lewis bevonulása:

http://www.youtube.com/v/-lOZc_jPRVI?hl=hu_HU&version=3


Ugyanez a víz alatt:


A gyilkossági ügy után csak a sportnak szentelte az életét - bejött neki, hiszen a 2000/2001-es szezonban érte el pályafutása legjobb eredményét. A Lewis vezette baltimore-i védelem a legkevesebb pontot (165) és futott yardot (970) engedélyezte a szezonban az ellenfeleknek, volt négy olyan meccsük, amikor nem kaptak pontot, ilyen volt például a Minnesota Vikings elleni konferenciadöntő, amelyet félelmetes játékkal nyertek 41-0-ra. A Ravens a döntőben a New Yorkot is megverte (34-7), úgy, hogy csupán egy touchdownt tudott csinálni a Giants. A meccs legértékesebb játékosának (MVP) Ray Lewist választották, aki történetének első Super Bowl-győzelmére vezette a Baltimore-t.

A 2001-es szezonban is a liga egyik legjobb linebackere lett, köszönhetően többek között az összeszorgoskodott 162 tackle-nek, ám egy évvel később komoly vállsérülést szenvedett, és csupán öt meccsen játszott, a Baltimore védelme pedig egy csapásra a liga egyik legpocsékabb egysége lett, a kapott pontokat tekintve a 19. helyre csúszott vissza. Lewis 2003-ban visszatért, az AP hírügynökségnél a szezon végén be is választották az idény legjobb csapatába, a linebackerek között az 50 szavazatból 49-et gyűjtött be, az év védője is lett, itt az 50 szavazóból 43-an voksoltak rá, tehát legalább annyira félelmetes volt a fölénye, amilyen elsöprően takarította el a támadókat a pályán.

Lewis szerint ez volt pályafutása legszebb és legfontosabb tackle-je:

http://www.youtube.com/v/JrnDLXxVoFE?version=3&hl=hu_HU


A következő években is rendre a liga egyik legjobb linebackere volt. 2008-ban lejárt a szerződése a Baltimore-nál, ingyen elvihette volna bármelyik klub, rogyadozott is az asztala a jobbnál jobb ajánlatoktól, ám ő úgy döntött, nem hagyja el első csapatát, amely egyben az utolsó is: 17 éves NFL-pályafutása alatt csak a Ravensben szerepelt. 2011 októberére az NFL történetének első játékosa lett, aki pályafutása alatt legalább 40 sacket (irányító szerelése) és 30 interceptiont (labdaszerzés) mutatott be. Karrierje 2012 októberében érhetett volna véget, amikor 37 évesen elszakadt a tricepsze a Dallas Cowboys elleni meccsen. Akkor sokan azt gondolták, már nem fog visszatérni a pályára. Lewis azonban átesett egy 12 hetes kezelésen, ahogy ő fogalmazott, pokoli kínokat kellett átélnie, és élete legnehezebb 12 hete volt ez, de még legalább egyszer szeretett volna hazai közönség előtt a rájátszásban szerepelni, ezért mindent megtett, hogy visszatérhessen.

A csapat megtette neki azt a szívességet, hogy továbbjutott az alapszakaszból, január első hétvégéjén, az Indianapolis elleni találkozón pedig - a közönség hatalmas ovációja közepette - Ray Lewis visszatért. A szakemberek azt várták a meccs előtt, hogy néhány percet fog csak a pályán tölteni, hogy elbúcsúzhasson a drukkerektől, miután bejelentette, a szezon végén visszavonul. Ő azonban magára öltött egy speciális védőfelszerelést - a robotzsaru is megirigyelné -, és a védelemben végig a pályán volt, egyetlen touchdownt sem engedélyezve a Coltsnak, így a Ravens bejutott a főcsoport elődöntőjébe.

Forrás: AFP/Getty/Patrick Smith
Speciális szerkezet védte a tricepszét a Colts ellen

A Broncos elleni találkozót most hétvégén rendezik Denverben, és ha Payton Manningék ellen is az Indianapolis elleni játékát mutatja a Baltimore, akkor nem lehetetlen, hogy bejusson a döntőbe, onnan pedig már csak egy győzelem választja el a Super Bowltól, ahol bármi megtörténhet. Így kétszeres Super Bowl-győztesként vonulhatna vissza Ray Lewis, de ha a hétvégén kikapnak, akkor se legyen kétségünk, hogy bekerül a Hírességek Csarnokába, a Hall of Fame-be, ahova tényleg csak a valaha élt legnagyobb sportolókat választják be.

A Lewis név valószínűleg nem tűnik el végleg az NFL-ből sem, hiszen Ray-nek négy nőtől hat gyereke van, a legidősebb fia pedig már az egyetemen focizik. A szakértők szerint Ray Lewis III rendkívül tehetséges, a miami egyetem egyik legjobb running backje (futó), és semmi sem fogja megmenteni attól, hogy néhány éven belül az NFL-ben futkározzon.

Ray Lewis III:

http://www.youtube.com/v/0AOUxTuZC88?version=3&hl=hu_HU