Csak megizzasztani sikerült a darts királyát a vb-döntőben

Phil Taylor, darts világbajnok
Vágólapra másolva!
Pályafutása tizenhatodik világbajnoki címét nyerte dartsban Phil Taylor, aki a PDC (Professional Darts Corporation) londoni döntőjében 7-4-re győzött a holland Michael Van Gerwen ellen.

A 23 éves Van Gerwen többek között a címvédő Adrian Lewist, és a világranglista-harmadik James Wade-et is kiejtve jutott el a döntőbe, ahol a sportág legnagyobb alakja volt az ellenfele. Taylor összesen 73 nagy tornát nyert meg, úgy, hogy mindössze nyolc döntőt bukott el pályafutása során, első fontosabb címét akkor szerezte, amikor Van Gerwen mindössze nyolc hónapos volt.

Taylor összesítésében 16-4-re vezetett kettőjük összevetésében, de az utolsó két meccset a holland nyerte, aki élete első vb-döntőjét is jól kezdte, az első játszmát a lehető legszorosabb csatában nyerte 3-2-re. Van Gerwen a második szett második játékában megdobta első száznyolcvanasát a döntőben - ennél többet nem lehet elérni három nyíllal -, majd a negyedik játékot egy dupla tizenhatos kiszállóval lezárva 2-0-s előnyre tett szert.

A harmadikban úgy tűnt, folytatódik a holland nagy sorozata, Van Gerwen a harmadik száznyolcvanát jegyezte, a harmadik játékban 123-ról szállt ki, Taylor azonban vissza tudott jönni a meccsbe. Előbb 2-1-re szépített, majd a negyedik szettet 3-2-re behúzva egyenlített, kezdődhetett minden elölről. A Power, azaz Erő becenévre ezúttal is rászolgáló Taylor lendületben maradt, de 2-1-nél rontott, Van Gerwen pedig ezt ki is használta, és megint vezetett. A hatodik játszmában a holland szórta a 180-asokat, és a negyedik legben állva hagyta Taylort, aki így azzal szembesülhetett, hogy hiába egyenlített, megint futhat az eredmény után.

Forrás: AFP/Leon Neal
Taylor az alkarjára tetováltatta a becenevét

Taylor a hetedik szett harmadik játékában nem tudott a tábla közepébe találni, ezzel újabb esélyt adott Van Gerwennek, aki 83-ról szállt ki, de mégsem tudott 5-2-re elhúzni, mert Taylor megragadta az alkalmat, amikor megremegett fiatal ellenfele keze egy dupla 16-os befejezésnél. A tizenötszörös világbajnok nagyon rosszul kezdte a nyolcadik szettet, olyan helyzetben nem bírta megdobni a kiszállót, amit máskor simán megold, aztán mégis talpra állt, és három leget nyerve 4-4-re alakította az állást.

Taylor lendületben maradt, a rutin is segített, Van Gerwen pedig fontos pillanatban hibázott, így 5-4-nél először vezetett a sportág legendája. Aki innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, a tizedik és a tizenegyedik szettet is 3-1-re nyerte, így 7-4-re győzött a döntőben. Az újabb vb-címet besöpörve előbb megölelte Van Gerwent, majd hosszasan szorította magához a búcsúzó bírót, Bruce Spendleyt. A győzelemért 200 ezer fontot kapott, és nyilatkozatában választ adott arra a kérdésre, ez volt-e az utolsó meccse.

"Valószínűleg most én vagyok a világ legbüszkébb embere, ez életem legszebb estéje. Le a kalappal Michael, elképesztő tehetség a kölyök, az egyik legjobb, akivel valaha játszottam. Nem tudom, mennyi ideig vagyok képes hasonló szinten játszani, de jövőre visszatérek, hogy 53 évesen megpróbáljam a címvédést" - mondta a győztes.