Vágólapra másolva!
Lesták Erzsébet megerősítette, hogy első magyar nőként feljutott a Himalájában levő Sisapangmára. A világ 14. nyolcezresének számító hegy központi csúcsára oxigénpalack és serpák nélkül, szólóban mászott fel, a felső csúcsra a hóvihar miatt nem tudott átmenni. A legutolsó hír szerint leért 7000 méter alá, és útban volt az egyes tábor felé.

A magyar hegymászó a 4bakancs.com-nak erősítette meg a szerdai hírt, hogy feljutott a Sisapangmára.

Lesták Erzsébet az öttagú nemzetközi expedíció többi tagja után egy nappal, egyedül indult a csúcsra a hármas táborból, 7400 méterről. A többiekkel ellentétben ugyanis a célja a központi csúcson túl levő főcsúcs elérése volt, és bízott benne, hogy az időjárás kedvezőbbre fordul majd.

Az idő ezzel szemben még rosszabb lett, mint korábban, így -38 fokban és hóviharban vitte véghez a csúcstámadást, és érte el első magyar nőként a 8013 méteren levő központi csúcsot.
Innen egy szélnek kitett, éles gerinc vezet át a 8027 méteres felső csúcsra, ahol még nem járt magyar állampolgár. Ezt az időjárás miatt már nem vállalta be, és elindult lefelé.

Lesták Erzsébet Forrás: Trekking-tours.hu

A mászása nagyon elhúzódott, csütörtökön hajnali négy órára ért vissza a hármas táborba. A 4bakancs.com úgy értesült, péntek délután 6998 méteren volt, a kettes (7045m) és az egyes tábor (6730 m) között. Folyamatosan ereszkedett, de nagyon el van fáradva, lassabban tud csak haladni, mint tervezte.

Várhatóan vasárnapra érkezik meg az 5400 méteren levő alaptáborba.