Vágólapra másolva!
A hét végén szinte gyászba borult India, miután a krikett koronázatlan királya, Sachin Tendulkar lejátszotta utolsó mérkőzését. A negyvenéves legenda pályafutása során 160 millió dollárt keresett, népszerűbb, mint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo együttvéve, a helyiek pedig istenként tisztelik. Saját bevallása szerint tévénézés közben egy kényelmes fotelben döntött a visszavonulásról, de a búcsúmérkőzését megkönnyezte.

Tendulkar 1973. április 24-én született Mumbaiban. Tizenhat évesen kezdett krikettezni, 17 évesen, 1990-ben játszotta első komoly mérkőzését. Játékát a kezdetektől fogva az alázat jellemezte, hamarosan hihetetlen népszerűségre tett szert.

Pályafutása során annyi rekordot ért el, mint korábban egyetlen más honfitársa sem: Test Matchen (ilyen hagyományos, ötnapos mérkőzést csak a Nemzetközi Krikett Tanács tíz válogatottja vívhat egymással) összesen 15 921, úgynevezett One-Day International (egynapos nemzetközi) mérkőzésen 18 426 runt (pontot) ért el.

Sachin Tendulkar Forrás: AFP/Noah Seelam

2007-ben pályája mélypontjára ért, sokan már a visszavonulásáról beszéltek. Ám ekkor egy spirituális megtisztuláson keresztül visszatért a legjobbak közé, és azóta sorra döntötte a rekordokat. 2008-ban megelőzte Brian Larát, minden idők legeredményesebb játékosát, két évvel később ő lett az első olyan játékos, aki egy egynapos viadalon 200 pont felett ütött, tavaly márciusban pedig elérte a századik legalább százpontos mérkőzését.

1995. május 24-én nősült meg. Gyermekorvos feleségétől két gyermeke született: Sara (1997) és Arjun (1999), utóbbit korosztálya egyik legjobb krikettezőjeként tartják számon. Hatalmas népszerűsége oda vezetett, hogy 1995-ben már 4,6 millió dolláros szerződést kötött vele a WorldTel telekommunikációs cég, és ezt még számtalan szponzor követte. Két éttermet is nyitott, a Forbes legfrissebb listája szerint a világ 51. leggazdagabb sportolója, éves jövedelmét 22 millió dollárra becsülték. A teljes vagyona 160 millió dollár körül mozog, ebből szívesen jótékonykodik is, és gyermeksegélyezési és rákalapítványt is támogat.

Politikai pályán is kipróbálta magát, tavaly beválasztották a 250 tagú indiai felsőházba.

Egy csodálatos utazás vége

A 40 éves sportember szombaton a karib-tengeri szigetek válogatottja elleni győztes mérkőzésen játszott utoljára. "Nehéz elhinni, hogy egy ilyen csodálatos utazás véget ért" – nyilatkozta 200. Test Matchén a könnyeivel küszködve.

Pazar ünnepséget kapott, válogatott-társai álltak díszőrséget a Wankhede-stadionban, ahol 35 ezer ember lélegzet-visszafojtva hallgatta húszperces beszédét.

"Nehezen tudok ilyen körülmények között beszélni, de talán sikerül. Sajnos a legfontosabb ember nem lehet most itt, az 1999-ben elhunyt édesapám, aki nélkül most nem állhatnék itt" – mondta, majd társaihoz fordult. "Ismerlek benneteket, tudom, hogy mindannyian a megfelelő szellemben és a legjobb értékek szerint szolgáljátok majd a hazánkat. Azt hiszem, szerencsések vagyunk, hogy a Mindenható kiválasztott bennünket erre a csodálatos sportra."

Egy jegy a búcsúmeccsről Fotó: James Ogilvy

Hogy miért most, negyvenévesen döntött a visszavonulás mellett, Tendulkar mélyen emberi választ adott. "Huszonnégy év profi játék után a testem már panaszkodott. Nem jó érzés reggelente fájdalmakra ébredni. Egyszerűen eljött az idő, amikor a szervezetem azt mondta, ebből elég volt. Egy nap otthon ültem a tévé előtt, és arra gondoltam: miért menjek edzésre, amikor kényelmesen érzem magam a fotelben is? Ez volt a legvégső üzenet, hogy ideje visszavonulnom."

Miután megszületett a fejében a végső döntés, nem gondolta volna, hogy ilyen érzelmeket vált ki az emberekből. "Ezt a forgatókönyvet a Mindenható írta. Én nem terveztem el semmit, ez csak úgy megtörtént. Igen, jól látták, sírtam. Amikor kimentem a pályára, eszembe jutott, hogy ez az utolsó alkalom, hogy India színeiben ütőt foghatok a kezembe. Nem tudtam visszafogni a könnyeimet. Siettem is vissza az öltőzőbe. Nem szerettem volna udvariatlan lenni, de egyszerűen nem akartam, hogy bárki is lássa a könnyeimet."

Elárulta, hogy a mérkőzést saját kérésére vitték Mumbaiba, hogy édesanyja – akinek nehézséget okoz az utazás – láthassa őt. "Féltem, hogy nem tud annyit ülni majd, ezért kivettem neki egy vendégházat a biztonság kedvéért. De ő nem akart elmenni. Ott ült az elnöki páholyban, és láttam a szemében, mennyire sokat jelent neki ez a mérkőzés."

Népszerűbb, mint Messi és Ronaldo együtt

"Tendulkar az európaiak számára elképzelhetetlenül népszerű Indiában. Népszerűbb, mint Messi és Ronaldo együttvéve. Maga a krikett sem egyszerűen sport, hanem sokkal inkább vallás. Tendulkar pedig nem is főpapja, hanem inkább egy istensége ennek a vallásnak" – mondta az Origónak Andrew Lackomby, a magyar krikettválogatott kapitánya.

A Magyarországon élő brit üzletember jól emlékezett arra, hogy a legenda már az első válogatott meccsén, 17 évesen 100 pontot gyűjtött, ami körülbelül olyan, mint ha valaki élete első mérkőzésén mesternégyest lőne a braziloknak.

"Többet keres, mint a legtöbbet kereső labdarúgó, mint ahogy az indiai krikettszövetség is gazdagabb, mint mondjuk az UEFA vagy a FIFA. A krikett a világ második legnépszerűbb sportja; de például Indiában és Pakisztánban, ahol a foci is nagyon népszerű, többen nézik a tévében, mint a focit. Hogy miért vonul vissza ilyen fiatalon? A krikett nagyon megerőltető sportág. Egy-egy játék akár öt napig is eltarthat, egy nap 6 órán keresztül játszanak. Óriási koncentrációt igényel, bele lehet fáradni. Különösen, ha valaki olyan sikeres, mint ő."

200 magyar

Magyarországon három ligában összesen 16 csapat játszik bajnoki meccseket. A válogatott zömmel Magyarországon dolgozó indiaiakból és britekből áll, de idén viszonylag sikeres évet tudhat maga mögött, két vereség mellett minden meccsét megnyerte, legyőzte többiek között a románokat, a bolgárokat, a lengyeleket. Idehaza mintegy 200 igazolt játékos űzi ezt a sportot - összehasonlításképpen Indiában igazolt játékosból is több mint egymillió van.

Egész India imádkozott érte

"A sportág már sohasem lesz ugyanaz" – írta egy kínai portál (cntv.cn) új-delhi tudósítója, aki szerint harapni lehetett a csendet a legenda utolsó mérkőzésén. "Olyan ember volt, akiért egész India együtt imádkozott, aki csak növelte az őrületet egy krikettbolond országban. Utolsó mérkőzése történelmi pillanat volt az ország életében."

Népszerűsége rengeteg fiatal pályafutására hatott inspirálóan, a lap megszólaltatta a 19 éves Saurabh Chaudhrit, aki sírva nyilatkozott. "Mit mondhatnék róla, ő a krikett istene. Nagyon szomorú vagyok, de szeretném megköszönni neki, hogy láthattam játszani, és leborulok a nagysága előtt" – mondta.

Vijay Santhanam és Shyam Balasubramaniam életrajzi könyvet írt róla, és a címe azóta a krikett fő szlogenje lett: "Ha a krikett vallás, Sachin az Isten". Két ugyancsak legendás játékos, Brian Lara és Matthew Hayden hasonlóképpen fogalmazott vele kapcsolatban. "Sachin egy zseni, én pedig egy földi halandó. Amikor a krikettről beszélünk, akkor Tendulkarról beszélünk. Olyan ő, mint a boksznak Muhammad Ali vagy a kosárlabdának Michael Jordan" – mondta Lara.

Az egykori ausztrál válogatott Matthew Hayden 1998-ban így fogalmazott: "Ma láttam Istent. Negyedikként ütött az indiai válogatottban." A korábbi dél-afrikai játékos, David Richardson az 1990-es években játszott Tendulkar ellen. "Olyan kivételes krikettjátékos volt, aki kiérdemelte a legnagyobb tiszteletet a csapattársaktól, az ellenfelektől. Nem véletlen, hogy a világ minden tájáról rajonganak érte, ritka, hogy ilyen zseni szülessen. Számomra megtiszteltetés és nagy kiváltság, hogy láthattam őt élőben krikettezni" – mondta.