Vágólapra másolva!
A New England Patriots nyerte a klasszisok csatáját, és playoff közelbe érkezett az Arizona Cardinals. Még nem dönt el semmi. Ez volt az NFL tizenkettedik hete.

Amikor Tom Brady és Peyton Manning egymás ellen játszik az az amerikai futball elmúlt 15 évének esszenciája. Brady (New England Patriots) és Manning (ma már Denver Broncos) 14. alkalommal találkozott egymással a pályán (az örökmérleg 10-4 Bradynek), de a mostani meccs volt az egyik legemlékezetesebb. A félidőben 24-0-ra vezetett a Patriots labdaeladásait kihasználó vendég Broncos, hogy utána a második félidőben a Broncos veszítse el a labdát többször, majd 28-24-es Pats vezetésről egyenlítettek Manningék, hogy jöhessen a hosszabbítás. Ahol Bill Belichick azt választotta, hogy az első támadást Peyton Manning vezesse, amit még a saját játékosai sem értettek elsőre, ugyanis ha a Broncos TD-t ér el, vége a meccsnek. Manning azonban egész végig halovány volt, csak 150 yardot passzolt, ebben, és a szélben bízott Belichick, Manning pedig nem is mert kockáztatni. Ahogy a szinte hibátlanul játszó, 344 yardot passzoló Tom Brady sem. A találkozó így végül két perccel a vége előtt a Denver special teamjének hibája döntött el, nyert 34-31-re a Pats.

Lehet döntetlen az NFL-ben?
Csak az alapszakaszban. A Patriots-Broncóst két perc választotta le a döntetlentől, de a Green Bay Packers-Minnesota Vikings meccsen megszületett az idei első döntetlen. 23-7-re vezetett a Vikings, de az Aaron Rodgers sérülése miatt a csere cseréjével felálló Packers egyenlített tudott pár pillanattal a vége előtt. Igaz, ekkor már nem a harmadik számú irányító játszott a Packersben, hanem a negyedik, Matt Flynn, aki a hosszabbítás első drive-jában a meccset is majdnem megnyerte csapatának, de a Packers csak mezőnygólig jutott. Így az új szabályok szerint még próbálkozhatott a Minnesota, legalább mezőnygólt kellett elérniük a következő drive-ban, ami sikerült. A hátralévő időben pedig már egyik csapata sem mert kockáztatni, maradt a 26-26-os döntetlen.

Melyik meccs volt ehhez a kettőhöz mérhető?
Például a Miami Dolphins-Carolina Panthers. Cam Newton (Panthers) nagy ütést kapott az első félidőben, így nehezen indult be a Carolina. Két perccel a vége előtt pedig el is dönthette volna a meccset a Miami védelme, de Newton és a Panthers megcsinálta a negyedik és tizet a saját térfelén, hogy utána TD-t érjen el a drive végén. Lehetetlen helyzetből jöhetett a Dolphins, de Ryan Tannehill tökéletes 70 yardos labdát adott a szezon közben nagy pénzért igazolt Mike Wallace-nak, aki tíz másodperccel a vége előtt elejtette a döntő átadást. 20-16-ra nyert a Panthers.

Azért a Kansas City Chiefs-San Diego Chargers sem volt rossz.
Az életéért küzdött a San Diego az NFL egyik örökrangadójának számító meccsén. Philip Rivers 392 yardot passzolt, 3 TD átadása is volt a rájátszás kapujában toporgó Kansas ellen, a Chargers végül egy perccel a vége előtt szerezte a győztes TD-t (41-38). Az emblematikus kansasi védelem két vezéralakja, Tamba Hali és Justin Houston is megsérült a találkozón, így nehéz napok várnak a Chiefsre. A Chargers 5-6-tal áll, és hatos holtversenyben küzd a hatodik rájátszást érő helyért az AFC-ben.

Kik állnak még 5 győzelemmel és 6 vereséggel?
Jelen pillanatban az Oakland Raiders (4-7) ellen ki-ki mecset nyerő Tennesse Titans a legjobb 5-6-os csapat. A Baltimore Ravens hazai pályán simán megverte a New York Jetset, így mindkét csapat 5-6-ra áll, míg a Pittsburgh Steelers (5-6) idegenben verte meg az újabb irányítót, Jason Campbellt elvesztő Cleveland Brownst (4-7), de 5-6-tal áll a Pantherstől kikapó Dolphins is. Az amerikai szakértők a sorsolások alapján a San Diegót és a bajnok Ravenst tartják a legesélyebbnek a hatodik helyre.

A New York Giantstől ezzel a vereséggel elbúcsúzhatunk?
A Giants hat vereség után négyszer nyert, de a Dallas ellen túl sok előnyt adtak a Cowboysnak a találkozó elején, így már csak egy felzárkózásra futotta az erejükből. 4-7-tel pedig az AFC-ben sem nagyon lehet már reménykedni, nem hogy az NFC-ben. Az NFC East élén 6-5-tel áll a Cowboys és a Philadelphia Eagles.

Megérkezett viszont az Arizona Cardinals.
Négy meccset nyert meg zsinórban a bivalyerős védelemmel, és egy régi önmagára emlékeztető irányítóval, Carson Palmerral felálló Cardinals. Az Arizona simán verte az AFC-ben egyelőre csoportgyőzelemre álló Indianapolis Colts-ot, (mindkét csapat 7-4), de már nincs könnyű meccse, a hátralévő 5 találkozójából négyet olyan csapattal játszik, amely szintén a rájátszásba tart.

Peyton Manning és Tom Brady. Forrás: AFP/Getty/Jim Rogash

Hogy áll most az NFC?
A biztos rájátszás résztvevőnek tűnő Seattle Seahawks és New Orleans Saints, valamint a csoportját vezető Dallas és Detroit mögött jelenleg a San Francisco 49ers és a Carolina Panthers van rájátszást érő helyen. A Cardinals 7-4-gyel csak a hetedik. A Detroit nagy esélyt szalasztott el a hétvégén, egy utolsó pillanatos Matthew Stafford interception miatt kikaptak a liga alsó régióiban tanyázó Tampa Bay Buccaneerstől.

Melyik meccset nézzem a hétvégén?
Most nem kell vasárnapig várni a következő dömpingig. Csütörtökön este hálaadás alkalmából három meccset is rendeznek az NFL-ben. A Detroit, a valószínűleg továbbra is Aaron Rodgers nélkül érkező, Green Bayt fogadja magyar idő szerint hét órától, az Oakland Raiders Dallasba látogat 10 órától, éjjel pedig a Baltimore Ravens és a Pittsburgh Steelers csap össze. Mindhárom meccset adja a Sport2.

Mi marad vasárnapra?
Magyar idő szerint hét órától a Miami és a New York Jets az életben maradásért csatázik, míg a Colts behúzhatja a csoportot a Titans ellen, de a legjobb meccsnek a Philadelphia Eagles-Arizona Cardinals ígérkezik. 10 órától újra összecsap a Kansas City Chiefs és a Denver Broncos, a hétfő esti rangadón pedig a Seattle-New Orleans meccs akár el is döntheti, ki lesz az első kiemelt az NFC-ben.