Vágólapra másolva!
A Philadelphia Eagles irányítója Peyton Manning szintjére ért, a Houston Texans edzőjét a meccsről vitte el a mentő, egy rosszízű tréfa hatalmas botránnyá duzzadt Miamiban, a ligát pedig továbbra is a Kansas City Chiefs vezeti. Ez volt a kilencedik hét az NFL-ben.

Nick Foles tudta, hogy a 2012-es draft nem róla fog szólni. Mindenki Andrew Luckról és Robert Griffin III-ról beszélt, mint a jövő nagy irányítójáról, Foles pedig várta, hogy melyik csapat fogja kiválasztani valamelyik középső körben. Mire Foles játékjogát lefoglalta a Philadelphia Eagles, már hat másik irányító is csapatra talált, Foles pedig egy olyan helyre került, ahol Michael Vick volt az irányító. Másfél évvel később Nick Foles 7 TD-passzt adott az Oakland Raiders ellen, hibátlan passer ratinget produkált (158,3) több TD-átadása volt, mint rossz passza, ennél jobb számokat még soha senki sem ért el az NFL történetében. A málé cseréből pillanatok alatt sztárrá váló Foles pedig valószínűleg végérvényesen kiszorította a csapatból Michael Vicket.

Mekkora esélye van az Eaglesnek a rájátszásra?
Az idén már három irányítóval, egy közepes, egy pocsék és Foles, próbálkozó Philadelphia Eagles 4-5-tel, a Dallas Cowboys 5-4-el áll a csoportban, őket kell megelőzniük, mert jelenleg az NFC-ben több csapatnak az 5-3 is kevés a wild cardra. Az Eagles Folesszal identitást és jövőképet talált, a botladozó, de a hétvégén az utolsó pillanatban nyerő Dallast befoghatják.

Mi történt Richie Incognito és Jonathan Martin között?
Jonathan Martin a múlt héten, nem sokkal a Cincinnatti Bengals elleni meccs előtt kisebb idegösszeroppanást kapott a Miami Dolphins edzőközpontjában, és kórházba szállították. Az első hírek szerint csak egy tréfa sült el rosszul, de később Martin bejelentette, hogy az őt ért folyamatos zaklatás miatt nem akar többet a Dolphinsban játszani. A hírre a Dolphins határozatlan időre kitette a csapatból Richie Incognitót, akiről kiderült, hogy halálosan megfenyegette Martint, akit a bőrszíne miatt is inzultált. Incognito az egyik legbalhésabb játékos az NFL-ben, drogügyei is voltak, a St. Louis Ramsből kirúgták viselkedése miatt, és többször is rajta volt az NFL legmocskosabb játékosait tömörítő listán, amit a játékosok állítanak össze.

Milyen gyakran dönt el egy safety egy meccset a hosszabbításban?
A Dolphins győzelme a Bengals ellen a harmadik ilyen eset volt az NFL történetében. Cameron Wake sackelte az end zone-ban a gyengén játszó Andy Daltont. A meccsen a Bengals újonc futója, Giovanni Bernard egy zseniális futás után szerzett TD-t.

Hatszor egymás után vesztett a Texans pedig a szezon elején még a Super Bowlról beszéltek a csapatnál.
A Texans csoportrangadót vesztett el az Indianapolis Colts ellen, úgy hogy 21-3-as Houston vezetésnél a csapat edzője, Gary Kubiak agyvérzést kapott az oldalvonal mellett, a sokkból pedig nem jött ki jól a Texans. Kubiak állítólag jobban van, kérdés, hogy mikor térhet vissza a csapathoz. Nem Kubiak volt az egyetlen vezetőedző, aki kórházba került a hétvégén. A Denver Broncos szabadhetes volt, ezért John Fox golfozni ment, ahol szívrohamot kapott. A szívműtét előtt álló Foxot valószínűleg a csapat védőedzője, Jack del Rio helyettesíti felépüléséig.

Aaron Rodgers megsérült, ki is kapott a Green Bay Packers a Chicago Bearstől.
Rodgersszel általában a Packers uralni tudja a csoportját, cseréjével azonban keddre virradóra kikaptak a szintén a csereirányítójával játszó Bearstől. Rodgersnek nem a dobó válla sérült meg, ami jó hír a Packersnek, de ha Rodgers hosszabb időre, akár az egész szezonra kidől, akkor a Green Bay még jobban a futó játék, és az év támadó újonca címre is esélyes Eddie Lacy felé fordulhat.

11 meccset nyert zsinórban a bajnok Baltimore Ravens a Cleveland Browns ellen, de most kikapott, a Pittsburgh Steelers pedig már 2-6-tal áll. Őrségváltás az AFC Northban?
Baltimore-ban nem működik az általában alapkőnek számító futójáték, 3-5-tel állnak, és komoly bajban lennének, ha a leggyengébb wild card helyre olyan mérlegű csapatok pályáznának, mint a másik főcsoportban. A Pittsburghben is a franchise egyik pillérével van baj, gyenge a védelem, 55 pontot kaptak a New England Patriotstól. A Cleveland Brownsnak (4-5) azonban remek a védelme, és Bryan Hoyer után újabb hatékony irányítót húztak elő a kalapból, Jason Campbell jól játszott a Ravens ellen. Úgy is mondhatnánk, hogyha nem a szintén a 2012-es drafton, bőven Nick Foles előtt húzott Brandon Weeden irányít, akkor a Browns bárkit megverhet.

Gary Kubiak a Houston Texans edzője összesett az Indianapolis Colts elleni meccsen. Forrás: AFP/Getty/Bob Levey

Ki most a leggyengébb rájátszás résztvevő az AFC-ben?
A New York Jets 5-4-el áll, így hatodikok, a hétvégén a New Orleans Saints ellen nyertek hazai pályán, de eddig nem tudtak kétszer egymás után jól játszani. A Saints is dadog, hazai pályán életveszélyesek, idegenben viszont csak közepes csapat benyomását keltik, ráadásul sok a sérült a támadóknál. A hétvégén az Atlanta Falconst megverő, Cam Newton vezette Carolina Panthersszel lesznek nagy harcban a csoportelsőségért, a szezon előtt mindenki a Falconst tette a csoport favoritjának, de az Atlanta az utolsó hat meccséből ötöt elveszített.

9-0-al áll a Kansas City Chiefs, de szenved a közepes csapatok ellen.
A Chiefsnek olyan védelme van, ami lehetővé teszi, hogy konzervatív felfogásban játszanak a támadók, így szorosak maradnak a meccseik. A Chiefs védői két TD-t is szereztek a Buffallo Bills ellen, igaz, a Billsnél sérülések miatt már a harmadik számú irányító játszott. Egy mondás szerint a meccseket a támadók, de a bajnokságokat a védők nyerik az NFL-ben.

Nick Foles előtt Peyton Manning adott utoljára 7 TD passzt egy meccsen. Előttük 50 évig senki. Forrás: AFP/Getty/Brian Bahr

Újra nagy hátrányból felállva nyert hosszabbításban a Seattle Seahawks.
A minden mindegy alapon kiálló Tampa Bay Buccaneers majdnem meglepte a Seahawkst idegenben. 21-0-ra vezettek, de aztán a hosszabbításban jött Marshawn Lynch, és továbbra is nyeretlen maradt a Tampa.

Melyik meccset nézzem a hétvégén?
A vasárnapi hétórás idősávban az utolsó szalmaszálba próbál kapaszkodni a Baltimore Ravens a Cincinnatti Bengals ellen, Nick Foles és az Eagles Green Baybe megy, de nagy meccs lesz a Chicago Bears-Detroit Lions is. Tíz órától lesz egy San Francisco 49ers-Carolina Panthers és egy San Diego Chargers-Denver Broncos meccs is, hétfőre virradóra pedig a Saints fogadja a Cowboyst. A hétfő esti rangadón a Tampa a Miamival játszik, ami szomszédvárak rangadójának számít, csak most kevés a jelentősége.