Vágólapra másolva!
Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokságon, a WTCC-ben szereplő magyar pilóta a sonomai versenyhétvégén meglátogatta a világ egyik lehíresebb börtönét az Alcatraz-szigeten.

"Mindig is vonzott ez az erődítmény, régi vágyam volt, hogy megnézzem személyesen" - írja blogjában Michelisz. "Ebben nagy szerepet játszott az 1979-ben készült film, a Szökés Alcatrazból, amelynek főhősét Clint Eastwood alakította. Ritka, hogy egy filmet többször is megnézzek, de ez ilyen volt – az egyik kedvencem. Nem sokat gondolkodtam tehát, hogy befizessek-e a börtönlátogatásra vagy sem. 40 dollár volt a jegy, és komppal vittek át a San Franciscótól északra elterülő szigetre."

Michelisz szerint iszonyatosan nyomasztó érzés volt belépni a börtön kapuján, még úgy is, hogy ma már csak turistalátványosságként üzemel. "Életemben először jártam börtönben, és mindjárt az egyik legkeményebbel kezdtem. Alcatraz nem is az ott fogva tartott rabok nagy létszáma miatt, hanem azok különös romlottsága miatt volt híres. Itt őrizték az Egyesült Államok legveszedelmesebb bűnözőit, mint például Robert Stroudot vagy a gengsztervezér, Al Caponét."

Michelisz az Alcatraz felé hajózik Forrás: Michelisz Norbert

Utóbbinak az egyik egykori cellájában is járt Michelisz. "Csak három percet tudtam eltölteni benne, nem bírtam tovább. Olyan kicsi volt, hogy csak egy ágy, egy puritán wc és mosdókagyló fért el benne. Látszott, hogy ide nem nyaralni jöttek a rabok, mindenesetre ilyen körülmények között éveket eltölteni elég kemény lehetett. Voltak olyan zárkák is, amelyekre ki volt írva, hogy szigorított felügyelet alatt álló fegyencek laktak ott, akik egyáltalán ki sem jöhettek a cellájukból, akár másfél éven keresztül még csak sétálni sem" - fogalmazott Michelisz.

Az Alcatrazban készült további Michelisz-képek megtekinthetőek a Facebook-oldalunkon.