Vágólapra másolva!
Egy amerikai férfi héliummal töltött színes lufierdővel emelkedett a magasba a kanadai határ mellől, hogy kísérletet tegyen az Atlanti-óceánon való átkelésére.

Jonathan Trappe több mint háromszáz színes lufival kelt útra, a hőlégballonoknál használt kosár helyett azonban egy mentőcsónakban foglal helyet, arra az esetre, ha kényszerleszállásra kerülne sor az óceánon.

"Az Atlanti-óceánt már sokszor, sokféle módon átszelték, de így még soha" - írta honlapján az észak-karolinai férfi. Tervei szerint öt-hétezer méter magasan, 80 kilométeres óránkénti sebességgel száll majd.

A léggömbök héliummal való megtöltésében szerdán éjszaka 150 önkéntes segített. Tappe a Maine állam északi részén fekvő Caribou sportpályájáról emelkedett a magasba.

A 39 éves amerikai férfi nem először próbálkozik léggömbökkel: röpült már irodai székben, máskor léggömbökhöz rögzített játékházzal emelkedett a levegőbe, 2010-ben héliumos léggömbökkel repülte át a La Manche-csatornát.

Az Atlanti-óceánon való átkelést két éve készíti elő. A négyezer kilométeres légi túra három-hat napig tarthat a széljárástól és az időjárástól függően. Bár - mint megjegyezte - szeretne Párizsban landolni, ahol 1783-ban először repült ember hőlégballonnal, de az ugyancsak az elemeken múlik, ha végül Afrikában vagy Norvégiában ér majd partot.