Vágólapra másolva!
A 4bakancs.com információi szerint célba ért a Himalájában levő Sisapangmára indított nemzetközi expedíció két tagja.

Tudnom kell nemet mondani a csúcsnak

A portál az expedíció nepáli szervezőjére, Ganesh Neupanéra hivatkozva azt írja, hogy Lesták Erzsébet az egyik társával szerdán érte el a nyolcezer méter fölötti csúcsot.

A 4bakancs.com ugyanakkor nem kapott hírt arról, hogy a 8027 méteres főcsúcsra vagy a 8013 méteres központi csúcsra jutott-e fel. Előbbire egy nehezen járható utat kell még bejárni a központi csúcs meghódítása után. Magyar hegymászóknak eddig csak a központi csúcsra sikerült feljutniuk.

Neupane azt mondta, mindkét hegymászó jól van, és már lefelé tartanak a csúcsról.

Az oxigénpalack és serpák nélkül mászó Lesták Erzsébet korábban az origónak adott interjúban azt mondta, még a csúcs elérésének napján le kell érniük a hármas, de lehetőleg inkább a kettes táborig, mivel az oxigénhiány miatt csak ott lehet aludni, regenerálódni.

Lestákék nemzetközi expedíciója öt tagból áll, arról nem érkezett hír, hogy közülük ki volt a másik, aki szerdán feljutott a Sisapangmára.

A 14 darab 8000 méter fölötti csúcs közül a legalacsonyabbnak számító Sisapangma a kínai-nepáli határtól néhány km-re található a Himalájában, a Kínához tartozó Tibet déli, középső részén.