Vágólapra másolva!

Kitalálták, hogy építenek egy Trabantot

Lakatos Dominika hatból öt futamot megnyert az idei roncsderbiken, pedig a hétvégi idényzárón életében először Ladával versenyzett. A roncsderbi az autóversenyek legolcsóbbika, és még csak nem is túl veszélyes: a hazai futamokon az elmúlt nyolc évben csak két versenyzőt kellett mentővel elvinni.

Egy nem egészen tizenhét éves lány lett a roncsderbibajnokság zárófutamának sztárja a Zala megyei Kustánszegen. Lakatos Dominika a tíz kategória közül a női egyéni versenyben indult, először vezetett Ladát, és mindjárt nyert is vele.

Lakatos győzelme nem meglepetés: a hat futamból álló országos bajnokság majd' minden állomásán nyert, egyedül Rum babrált ki vele, a Szombathelytől délre fekvő pályán Vörösné Gyöngyösi Lívia mögött másodiknak intették le. Meglehet, Lakatos Ladájától hamarosan a fiúknak is tartaniuk kell, Dominika ugyanis más kategóriákban is kipróbálná az autót a jövőben.

"Ezek az autók nem annyira tudnak leamortizálódni, két-három évig is lehet versenyezni velük, ezért ez az autósportok közül a roncsderbi a legolcsóbb" - magyarázta Lakatos Dezső, Dominika édesapja, a kustánszegi roncsderbi főszervezője. "Csak a neve roncsderbi, vannak ugyan ütközések, de ezt tiltják a szabályok."

A hétvégi futamon hét-nyolcszázan szurkoltak, de a szezon előző kustánszegi versenyére, június közepén, ezerötszázan látogattak ki. Most, az idényzárón ötven versenyző indult tíz kategóriában, összesen 26 futamon.

A hazai roncserbinek persze nem Lakatos Dominika az egyetlen sztárja, igen népszerű a Lada-kategóriában fölényesen nyerő Geráth Péter, vagy a szöcskéknek becézett épített kategóriában címvédő Endrődi Boldizsár is - mondta Lakatos Dezső, aki a fiatalabbak közül Kailali Alexet emelte ki.

Kailalira szép karrier várhat, elvégre "nagyon tehetséges", a sportágra pedig nem jellemzőek a sérülések, mivel ezek "nagyon jól megcsinált autók, frontális ütközések nincsenek, a bírók pedig nagyon figyelnek a biztonságra, az előírások betartására. Mi nyolcadik éve versenyzünk, ennyi idő alatt kétszer vitt el mentő versenyzőt."

A vezető oldali ajtó támadása tilos!

Meglehet, a roncsderbi hallatán egymást keresztbe fordító, felöklelő autókra asszociál az olvasó. Ne tegye! A szabályok értelmében ugyanis a versenyző "köteles elkerülni a koccanás mértékét meghaladó ütközéseket", ellenkező esetben kizárják a futamról. Ugyancsak tilos a vezető oldali ajtó támadása és a szándékos ütközés, a lekörözötteknek pedig segíteniük kell a lekörözőket. A szabálytalanság miatt kizárt versenyzőt már a futam közben kiintik fekete zászlóval.

És mi történik azzal, akit felborítottak? A vétlen versenyző a borulás előtti, utoljára dokumentált pozíciójából folytathatja a versenyt - írja a szabály, amely a szándékos borítót kizárással bünteti.