Vágólapra másolva!
Kilenc év gyakorlással szinte tökélyre fejlesztette a négykézlábon járást a japán Kenicsi Ito, közkedvelt nevén Majom Ken. A tokiói majomembert többször bajba sodorta a megszállottsága, egyszer rálőtt egy vadász, a rendőrök pedig a mai napig vegzálják, ő azonban kitartóan folytatta küldetését. Olyannyira, hogy novemberben már a saját világcsúcsát megjavítva került be ismét a Guinness rekordok könyvébe.

Kenicsi az iskolában állandó gúnyolódás céltáblája volt, ez segített neki, hogy rátaláljon az életcéljára: "Mindenki azzal húzott gyerekkoromban, hogy majomnak nevezett, mert az arcom és a testem is a majmokéra hasonlít. A gúnyolódás azonban csak erőt adott. Ott motoszkált bennem, hogy megtanuljam a majmok valamelyik trükkjét, aztán mikor láttam, milyen gyorsan futnak, gyakorolni kezdtem, minden egyes nap" - nyilatkozta az [origo]-nak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=M25a1Up2e5wHXKO0


A harmincéves tokiói férfi múzsája egy afrikai huszármajom lett, a képe a szobája falán lóg, mozgását a legapróbb részletekig kielemezte, és a kedvenc ételük is közös: a banán. Kenicsi négykézláb rója Tokió elővárosi utcáit, a vendégeivel guggolva beszélget, és a házimunkát is majomként végzi: "Még gyorsabb is így a felmosás. Fogat ugyanúgy mosok, mint bárki más, csak előtte leguggolok. Persze két lábon is tudok közlekedni, de több időt töltök négy lábon."

Bár a neten néhány helyen azt írják róla, takarítóként keresi a kenyerét, az [origo]-nak azt mondta, korábban komikus színész volt, most viszont nincs semmilyen munkája, kizárólag a majomkodásnak él.

Nem is eredménytelenül: 2008 novemberében 18,58 másodperccel világcsúcsot döntött százméteres négykézláb futásban, az idén novemberben pedig jelentősen faragott a saját rekordján, amely immár 17,47 másodperc.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=uvi8CzN9HQjLvn4R


A Guinness-rekord híre bejárta a világot, Kenicsi számos próbát kiállt, míg elérte ezt a teljesítményt. Többször is megállították már a rendőrök, amikor fehér kesztyűjében négykézlábazott át a zebrán.

"Mivel rendre feltartóztattak a rendőrök, felmentem a hegyekbe egy hónapra egy afféle négykézlábas edzőtáborba. Ott rám lőtt egy vadász, aki vadkannak nézett. Szerencsémre nem talált el, de onnantól visszavonultam a hegy lábához."

Azóta híresség lett belőle, de ez sem mindig könnyíti meg az életét: "Azok a rendőrök, akik felismernek, mosolyognak rám, akik viszont nem, igazoltatnak, még most is. A járókelők nevetnek rajtam, vagy pedig meglepődnek."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yOQ55jCy3ms7OP0x


Kenicsi repertoárja valóban meglepően széles: mozgáskultúrája hatféle majomtempót ölel fel, a sétától a galoppon át a vágtáig. Mi több, a hagyományos futás is megy még neki, ezzel azonban aligha tenne szert világhírre, a száz métert 16 másodperc alatt teszi meg. Usain Bolt 9,63-mal győzött a londoni olimpián.

Könnyen lehet viszont, hogy Boltnak több a szabadideje, mint Kenicsinek, aki a neten is rendszeresen tanulmányozza a majmok mozgását, emellett éves bérlete van a helyi állatkertbe, az Egy majom szótára című japán mesekönyv pedig mindennapos olvasmánynak számít nála.

A kedvenc filmje Steven Spielberg 1971-es klasszikusa, a Duel, de természetesen a Majmok bolygójá-t is jól ismeri: "Bizonyos részeit imádom, más részeivel viszont egyáltalán nem értek egyet."

Forrás: Guinness World Records Ltd.

Nem vallásos, és nem küzd olyan magasztos eszmékért, mint a világbéke: "Azt gondolom, a jövőben mindenki négykézláb közlekedik majd ezen a bolygón, azt tekintem küldetésemnek, hogy minél hamarabb elterjesszem a négykézláb futást az egész világon."

Missziója sikere kedvéért Magyarországra is örömmel ellátogatna, előtte azonban rendezné a magánéletét. Kilenc éve ereszkedett négy lábra, azóta nincs barátnője, noha hűvös magabiztossággal közölte, hogy könnyen fel tudna szedni lányokat, és szeretne is megnősülni a jövőben.

A négykézlábazásról viszont nem tesz le, mint mondta, az egész életét így fogja tölteni most már.