Vágólapra másolva!
Melyik nehezebb: Katalin hercegnő előtt legyőzni Londonban egy brit tornászt, privát vb-címet nyerni egy túraautóval, szülés után 11 hónappal kétszer olimpiai dobogóra állni, sérülten eljutni egy bronzmeccsig, vagy éppen a Bundesligában egy kiscsapat futballistájaként a góllövőlista élére állni. Nehéz eldönteni, melyik a nagyobb teljesítmény, olvasóinkat most mégis arra kérjük, válasszák ki jelöltjeink közül az év legjobb magyar sportolóját!

Berki Krisztián

A lólengés világbajnokaként is ismert volt, de az igazi áttörést az olimpiai bajnoki cím hozta meg neki, azóta talán azért sportolnak többet a magyarok, mert Berki Krisztián a tévében erre kéri őket.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

277601outform.html400350


A sors igazságtalanságának tűnt, hogy 2008-ban Eb-aranyérme és vb-ezüstérme ellenére sem indulhatott Pekingben, idén, Londonban pedig rontott a selejtezőben, hogy aztán a döntőben a sportpszichológia segítségét is felhasználva paraszthajszállal legyőzze a hazai pályán szereplő Louis Smitht. Figyelmességére jellemző, hogy a siker másnapján azt mondta: sajnálja, hogy nem tudott örömet szerezni a brit versenyzőnek drukkoló Katalin hercegnőnek.

Douchev-Janics Natasa

Róla az is tud mindent, aki nem szereti a sportot, amióta kiderült, hogy szerb színekben szeretné folytatni a kajakpályafutását, az [origo] az olimpia utáni ügy kirobbanása óta 53 cikket közölt róla - és a történetnek még nincs is vége.

Fotó: Mudra László [origo]

277602outform.html400350

A háromszoros olimpiai bajnok tavaly szeptember 2-án anya lett, előtte várandósan is sokáig edzett, és mindent megtett azért, hogy ott legyen Londonban. Az anyaság miatt kevesebb ideje volt felkészülni, mégis két érmet nyert az olimpián, Kovács Katalinnal 500 méteren ezüstöt, 200 méteren egyesben pedig bronzot. Ő mindkettővel roppant elégedetlen volt, talán túl magasra tette a lécet akkor, amikor a júniusi, zágrábi Eb-n ugyanebben a két számban nem talált legyőzőre.

Gyurta Dániel

A 2004-ben olimpiai ezüstöt nyert úszó a 15 évesen elért siker után mély hullámvölgybe került, amelyből kemény munkával kikászálódva 2009-ben és 2011-ben is vb-aranyat nyert, hogy aztán 2012 egyik legsikeresebb magyar férfisportolója legyen. Londonban világcsúccsal győzött a 200 méteres mellúszás döntőjében, megelőzve a hazai közönség által támogatott Michael Jamiesont és a mellúszás királyát, a négyszeres olimpiai bajnok japán Kitadzsima Koszukét is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

277603outform.html400350


Gyurta rekordját szeptemberben megdöntötte Jamagucsi Akihiro, amire a magyarnak volt válasza. A decemberi rövidpályás vb-n ugyanis még a második Jamiesonra is egy testhosszt vert, de ennél még nagyobb pofont kapott a trónt hiába követelő japán, aki végül a dobogóról is lemaradt. Norvégiát is lenyűgözte azzal, hogy bejelentette: elküldi az olimpiai aranyérem másolatát egykori jó barátja és vetélytársa, a tragikusan elhunyt Alexander Dale Oen családjának. Azt se feledjük, hogy 100 mellen centikkel maradt le az olimpiai bronzról, azt ígéri, hogy Rióban ezen a távon is aranyesélyes lesz.

Hosszú Katinka

Bár Londonban nem úgy szerepelt, ahogyan szerette volna, mégis remek évet zárt. Igaz, a 200 méter vegyesen elért negyedik helye miatt nincs miért szégyenkeznie, de a célja az olimpiai dobogó volt, amelyet 400 vegyesen sem sikerült elérnie. Ebben a számban nyolcadik lett, talán azért, mert 45 perccel a döntő előtt még 200 pillangón elődöntőzött.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

277604outform.html400350


Az év vége azonban az övé volt, a rövidpályás Világkupa nyolc állomásán összesen 53 érmet - közte 39 aranyat - nyert, amivel 169 250 dollárt (csaknem 38 millió forint) keresett. A decemberi, isztambuli rövidpályás vébéről két-két aranyat és ezüstöt, illetve egy bronzot hozott, kiegészítve ezzel az Eb-ken nyert éremgyűjteményét. Az olimpia előtti, debreceni 50 méteres és a novemberi, chartres-i 25 méteres Európa-bajnokságon egyaránt három első és egy második helyet ért el.

Joó Abigél

A dzsúdós az olimpián a 78 kg-osok negyeddöntőjében megsérült, levált egy porc a térdében, de ő úgy döntött, hogy vállalja a küzdelmet a vigaszágon. Lépni is nehezen tudott, vesztésre is állt, ám 27 másodperccel a vége előtt egy gyönyörű belső combdobással odavágta lengyel ellenfelét, így eljutott a bronzmeccsig. Azt azonban már nem tudta megnyerni.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

277605outform.html400350


"A testsúlyomat nem bírta el a jobb lábam, pedig ez elég fontos a dobásnál. Amikor megkérdezték, hogy kiállok-e, mondtam, persze hogy kiállok, pedig akkor még annyira fájt a lábam, hogy megmozdítani sem tudtam" - mondta.

A kétszeres felnőtt Európa-bajnok Joó mégsem maradt érem nélkül 2012-ben: a novemberi U23-as Eb-n első lett, ráadásul történelmet írt: sorozatban negyedszer lett a kontinens legjobbja a 23 évnél fiatalabbak között, ami korábban senkinek sem sikerült.

Kozák Danuta

Ellentétes utat járt be Janics Natasával, a zágrábi Eb-n 500 méteren egyesben ezüstérmet nyert, a négyessel pedig csak harmadik lett, Londonban viszont mindkét számban diadalmaskodott. Az idei teljesítményéről mindent elmond, hogy a két elsőséggel ő volt a magyar olimpiai csapat legeredményesebb sportolója.

Forrás: Europress/Getty Images/Harry How

277606outform.html400350


Az 500 egyes döntőjére már olimpiai bajnokként állhatott rajthoz, miután a négyessel sikerült legyőzni a nagy rivális németeket. A címvédő Oszipenko féltávnál még vezetett, de Kozák aztán az ígéretét beváltva "nyomott egy fúrót".

"Szerdán azt mondtam, hogy szétcsapom a vizet egyesben, és ez sikerült is, biztos fájt a víznek." Végül még ő is csodálkozott azon, milyen fölényesen nyert.

Kökény Roland

Bár őt csak Dombi Rudolffal egy lapon illik emlegetni, hiszen együtt nyerték meg az olimpiát K2 1000 méteren, mi azért emeltük ki mégis Kökény Rolandot a párosból, mert 36 évesen jutott fel a csúcsra. Hat Eb-ezüstje mellett korábban csak egy Eb-aranya volt, amelyet a négyessel nyert még 2004-ben, London előtt azonban ismét sikerült Európa-bajnokságot nyernie, Zágrábban szintén a tíz évvel fiatalabb Dombival taroltak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Balra Dombi, jobbra Kökény

277607outform.html400350


Régen szerezte a világbajnoki címeit is (2005: K2 1000 m, 2006: K4 1000 m), így tényleg váratlan volt a londoni parádéja. Főképp, hogy 2000-ben Sydneyben még az olimpiai döntőbe sem tudott bejutni egyesben 1000 méteren, az állhatatos munkának azonban meglett az eredménye.

Michelisz Norbert

2006-ben kezdte autóversenyző pályafutását, a szimulátorok világából átcsábított fiatal fiú a Zengő Motorsport színeiben rögtön megnyerte a Suzuki Swift Kupát, majd a következő évben a Renault Clio Kupát is. Innentől kezdve felgyorsult a karrierje, hiszen a hazai Seat Leon Szuperkupával párhuzamosan az Európa-kupán is elindult, amelyet 2009-ben meg is nyert. 2010-től a túraautó-világbajnokság (WTCC) állandó résztvevőjeként az idény végén, Makaóban megszerezte élete első világbajnoki győzelmét, majd 2011-ben márkát váltott, és eléggé hullámzó szezont produkált a számára új, hátsókerék-hajtású BMW-vel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

277608outform.html400350


Amilyen gyengén zárta a tavalyi szezont, olyan jól folytatta az újat, ráadásul a lendület a végéig kitartott. A szezonzáró, makaói futamon nem szerzett pontot, de így is megnyerte a sorozat privát vb-címét, amelyet a nem gyári autóval versenyzők között osztanak ki. Szintén bravúr, hogy 155 pontjával hatodik lett a gyári versenyzőket is felvonultató összetett versenyben.

Nagy László

Ha valaki szappanoperát szeretne írni, akkor van egy tuti tippünk: a kézis Nagy László utóbbi három évét annál jobban csűrni-csavarni már nem lehet, mint ahogy az a valóságban megtörtént. A világ talán legjobb jobbátlövője 2009. június 21-e után másfél évig többféle indokra hivatkozva távol maradt a csapattól, majd tavaly februárban a kézilabda-szövetség ultimátumára reagálva hivatalosan is bejelentette, hogy nem kíván többet a magyar válogatottban játszani, miközben a spanyol sajtó arról írt, hogy az olimpián már a spanyol csapat tagja lehet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

277609outform.html400350


Az már idén május elején kiderült, hogy elhagyja a Barcelonát, és a Veszprémbe igazol, de sokáig kérdéses volt, hogy idén, vagy csak jövőre. Végül a Veszprémhez és a magyar válogatotthoz is 2012-ben csatlakozott, az olimpián pedig fokozatosan visszanyerte a szurkolók szimpátiáját csupa szív játékával. Kulcsszerepe volt abban, hogy a válogatott végül a négy közé jusson, a Veszprém pedig vezérletével akár a BL-győzelmet is megcélozhatja.

Pars Krisztián

Hónapokon keresztül hiába bízott abban, hogy utólag olimpiai ezüstérmet kap a 2008-as pekingi teljesítményéért, a doppinggal vádolt két fehérorosz kalapácsvetőtől, a második Vagyim Gyevjatovszkijtól és a harmadik Ivan Tyihontól végül nem vették el az érmet. Utóbbit aztán a londoni játékokról eltiltották, Pars számára pedig a többi rivális legyőzése nem okozott gondot. Az atlétikai Eb-n is aranyat nyert kalapácsvető ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel, végig vezetve nyerte meg az olimpiai döntőt.

Forrás:  AFP/POOL/Fabrizio Bensch

277610outform.html400350


A döntőben egy fennakadt kalapács miatti közjáték is hátráltatta, ennek ellenére harmadszorra 80,59 métert dobott, ő jutott egyedül nyolcvan fölé a mezőnyben. Friss olimpiai bajnokként a záróünnepségen ő vihette a magyar zászlót.

Risztov Éva

Sokáig ő volt az ezüstlány, 2003-ban a barcelonai vb-n 200 pillangón, 400 gyorson és 400 vegyesen is második lett, előtte egy évvel pedig négy távon is a dobogó második fokára állhatott fel. 2005 októberében bejelentette visszavonulását, majd 2009 márciusában visszatért. Jól tette, hiszen hamar kiderült, hogy nemcsak a medencében, hanem nyílt vízen is képes klasszis teljesítményre.

Forrás: Europress/Getty Images/Clive Rose

277611outform.html400350


Tavaly második, idén első lett a hosszútávúszó Világkupán, és begyűjtött két érmet a debreceni rövid pályás Eb-n is: egy bronzot 800, egy ezüstöt pedig 1500 gyorson. Londonban a medencében és a maratoni távon is kipróbálhatta magát. 400 és 800 gyorson, illetve a 4×100 méteres gyorsváltóval nem sikerült döntős eredményt elérnie, de a csattanó még hátra volt. A 10 kilométeres versenyen, a Hyde Parkban végig jól taktikázva, az utolsó métereken hatalmas küzdelemben olimpiai bajnok lett 1:57.38 órás idővel.

Szalai Ádám

Talán meglepő, hogy egy focista is felfér egy ilyen listára, de a 25 éves csatár idei teljesítményével a topligának számító Bundesligából is kiemelkedett, be is került a német bajnokság őszi álomcsapatába a Goal.com oldalnál. Több mint 35 év után sikerült vezető európai focibajnokságban szereplő magyarként mesterhármast elérnie, utoljára 1976-ban Ladinszky Attila volt képes hasonlóra a Betis játékosaként.

Forrás: AFP/John Mcdougall

277612outform.html400350


"Ádám mindig a legagresszívebb támadójátékosunk volt. Ráadásul rátalált arra az útra, amelyen nemcsak gólszerző, hanem a csapat igazi értéke lehet" - mondta róla Thomas Tuchel, a Mainz edzője. Több olyan játéknap is volt, amely után Szalai holtversenyben vezette a góllövőlistát, jelenleg kilenc góllal ötödik. A válogatottban nyolc meccsen három gólt szerzett, és Egervári Sándorral is sikerült megbékélnie.

Szilágyi Áron

A 22 éves kardvívó olimpiai bajnoki címe azért is nagyon szép emlék Londonból, mert az övé volt a magyar küldöttség első aranyérme. Szilágyi még azokat is elbűvölte, akik nem ismerik, vagy eddig nem kedvelték a vívást, miután látványos asszókban, félelmetes magabiztossággal tört át az egész mezőnyön. Legyőzte az olimpiai bajnoki címvédőt, kiütött egy háromszoros világbajnokot, a döntőben pedig már 7-0-ra is vezetett, végül sima győzelemmel szerezte meg az aranyat.

Forrás: MTI/Földi Imre

277613outform.html400350


"Sokat dolgoztam a sport lélektanán, és az is segített, hogy az idén rengeteg versenyem volt, pontosan tudtam, hogy mikor, mennyit tudok kihozni magamból. Az ellenfeleket is ismertem, tudtam, hogy ki mire képes, ennek volt köszönhető, hogy ilyen nyugodt voltam" - értékelte teljesítményét a vívásához hasonló meggyőző erővel.