Vágólapra másolva!
Perikles Simon, a mainzi egyetem sporttudományi karának igazgatója úgy véli, a londoni olimpia sportolóinak hatvan százaléka használt doppingszert. A szakember állítja, a doppingvizsgálatok nem hatékonyak, és már ifjúsági korban meg kellene kezdeni azokat.

"Attól tartok, hogy a londoni olimpia sportolóinak hatvan százaléka használt tiltott szert. Azt hiszem, ilyen szinte nem beszélhetünk soha többet tiszta sportról" - idézte a Focus.de a szókimondásáról híres mainzi professzor, Perikles Simon.

A szakember azt mondta, bolond lenne, ha elhinné, hogy lehet évről évre fejlődni a 100 méteres síkfutásban. "Azt hiszem, négy tizedmásodpercet javulni csak doppingolással lehet."

Simon szerint a harcot egyre inkább ki kellene terjeszteni a fiatal generációra is, hogy minél elrettentőbb legyen, ha valaki az ifjúságiak között megbukik a tiltott szerekkel.

"Óriási probléma van a doppingellenes harc rendszerével, hihetetlen, hogy Németországban az elmúlt évben 8000 vizsgálatból mindössze négy hozott pozitív eredményt" - mondta.

Simon tavaly azt nyilatkozta, a dopping nem betegség, hanem járvány, állítását pedig egy anonim felmérés eredményével támasztotta alá, amely szerint az élsportolók 14 százaléka elismerte, élt már a vérdoppinggal.

"Ami ennél is rosszabb, egy amerikai egyetemi felmérés szerint a megkérdezettek ötven százaléka igennel válaszolt arra a felvetésre, használna-e akkor is egy olyan csodapirulát, amivel verhetetlen lenne, ha tudná, öt éven belül bármikor meghalhat. Ez világosan mutatja, milyen fontos a sportolóknak a siker - legyen ennek akár pénzügyi, akár személyes oka" - tette hozzá a mainzi egyetem szakembere.

Akkor úgy vélte, hamarosan megvalósul a horrorforgatókönyv, amivel már évek óta fenyegetik a világot: a géndopping.