Vágólapra másolva!
Szerbiában szinte minden hétre jut egy-egy szurkolói botrány vagy mérkőzés utáni verekedés, az ország mégis sorozatban rendezheti a kézilabda-, röplabda- és vízilabda-világversenyeket. A Sírásók ultracsoport szétszakadása miatt egymást is verik a huligánok, de alkalmanként újra összeállnak, hogy közösen ütlegeljék a rendőröket. A legutóbbi rasszista botrány miatt az UEFA odacsaphat, ha Michel Platinit nem gyengíti el, hogy sportpályát neveztek el róla a szerbek.

Szerbiában idén és jövő decemberben nőikézi-Eb-re, majd vébére kerül sor, 2016-ban a vízilabdázók Európa-bajnokságát rendezik. Félő, hogy az egyre inkább elfajuló helyzet tragédiába fog torkollni. A januári férfikézilabda-Európa-bajnokságon már akadtak gondok, de a szervezők megúszták néhány összevert horvát szurkolóval, illetve egy szemen dobott, és majdnem megvakult hazai játékossal.

Azóta egymást érik a botrányos események a szerb sportpályákon. Az utóbbi években az országon belül ugyan több törvény is született annak érdekében, hogy a balhék okozóit gyorsított eljárással súlyosabb büntetésben részesítsék, de úgy tűnik, ez nem bizonyult elrettentő erejűnek.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacae

240 év börtön után komoly enyhítés jöhet

A futballhuliganizmus nem új keletű jelenség Szerbiában, a belgrádi Derbi, a Partizan és a Crvena Zvezda egymás elleni mérkőzése évek óta rettegett eseménynek számít a fővárosban. A helyzet igazán 2009 szeptemberében durvult el, amikor a Partizan szurkolói meggyilkolták Brice Tatont, aki csapatát, a francia Toulouse-t kísérte el a szerbiai Európa Liga-mérkőzésre. A vasrudakkal, baseballütőkkel, fáklyákkal felszerelkezett huligánok brutálisan összeverték, lelökték a lépcsőn, súlyos fej- és mellkasi sérülésekkel vitték kórházba, ahol kómába esett, és tizenkét nappal később meghalt.

A szerb bíróság 2011-ben összesen 240 év börtönbüntetést szabott ki a vádlottakra, a legsúlyosabb 35 év szabadságvesztés volt, a legenyhébb négy év. Egy évvel később a belgrádi fellebbviteli bíróság jelentősen enyhítette, és 15 évre csökkentette a legsúlyosabb büntetés mértékét. De lehet, hogy még itt sem ér véget a történet, idén augusztusban jelentkezett ugyanis egy volt rendőr, aki a bíróságnak átadott írásos vallomásában azt állította, látta, hogy Tatont senki sem lökte le, maga vetette le magát.

A Magyar Szó beszámolója szerint augusztus végén a norvég Tromsö labdarúgócsapatának képviselője is megtapasztalta, milyen a Partizan-szurkolók ereje. A norvég szakember a Donji Srem-Partizan találkozót tekintette meg Újvidéken, hogy feltérképezze leendő Európa-ligás ellenfelét. A bajnok idei egyetlen vereségét szenvedte el, és amikor a két csapat szurkolótábora egymást kezdte szidni, majd a díszpáholyban levő Partizan-vezetők felé fordult, és nyomdafestéket nem tűrő szavakkal követelte a távozásukat, a norvég fülét-farkát behúzva kérdezte a klub logisztikai menedzserétől: "Mi lesz most? Velünk történhet valami baj?"


2010. október 12-én Olaszországban el kellett halasztani az Eb-selejtezőt, mert a szerb drukkerek előbb saját csapatuk buszát támadták meg, és megsebesítették a Zvezdából az ősellenség Partizanhoz szerződött Vladimir Stojkovicot, majd a genovai Marassi-stadionban törtek-zúztak. A mérkőzést végül 3-0-s eredménnyel az olaszok kapták, de a szerbeket ezúttal sem tiltották el.

Forrás: AFP/Oliver Morin

Platini miatt nem lesz komoly büntetés?

Idén október 16-án véres események nem történtek ugyan, de botrányos véget ért a Szerbia-Anglia U21-es Európa-bajnoki selejtező. Az első mérkőzést az angolok 1-0-ra nyerték, a krusevaci visszavágón azonban először a hazai szurkolók inzultálták a vendégek fekete bőrű játékosait, majd a hosszabbításban kiharcolt újabb 1-0-s angol siker végén a csapatok is egymásnak estek, és a bunyó az öltözőfolyosón is folytatódott.

Danny Rose-t kiállította a játékvezető, mert a szerb szurkolók irányába bombázta a labdát, és a középső ujját mutatta feléjük. A játékos azzal védekezett, hogy az egész meccsen majomhuhogás kísérte minden labdaérintését, és kétszer kővel is megdobták.

Az angol kormány a szerbek kemény megbüntetését követeli, miközben a hazaiak tagadják a rasszista vádakat. A Politika című napilap írása szerint Rose volt az, aki provokált. A szerbeket képviselő ügyvédek videofelvétellel próbálnak védekezni, amelyen az látszik, hogy a bedobást elvégző angol játékosokat éppen nem fütyülik ki, az angol himnuszt pedig megtapsolják a drukkerek.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Európai Labdarúgó Szövetség fegyelmi testülete november 22-én hoz ítéletet az ügyben. A szerb szövetség már lépett, két játékost, Nikola Ninkovicot és Ognjen Mudrinskit egy évre eltiltották a válogatottól, míg a szakmai stáb két tagját, Srdjan Maksimovicot és Andreja Milutinovicot egy évre meszelték el.

Szerbiai forrásunk szerint meglepetés lenne, ha a válogatott eltiltást kapna, nem véletlen, hogy a hipermodern új edzőközpont egyik központi pályáját éppen Michel Platini UEFA-elnökről nevezték el, aki nagyon jó barátságot ápol Tomislav Karadzic szerb futballelnökkel.

A Sírásók tartják rettegésben Szerbiát

Miközben a futballvilág nagy része felháborodott a történteken, megfeledkeztek arról, hogy Szerbiában a szurkolói rendbontások nem csupán egy sportágra korlátozódtak. Kézilabdában egy héten belül játékosok és szurkolók is balhéztak, nem véletlenül mondta a helyi viszonyokat jól ismerő forrásunk, hogy ezek a történések mindennaposak.

A főbűnösnek a Partizan drukkerei számítanak: mióta a Sírásók (Grobari) nevű ultracsoport két részre szakadt, állandósultak a harcok. Az Alcatraz szekció a Betiltottak (Zabranjeni) ellen küzd, harcukra jellemző, hogy bárhol, bármikor képesek összecsapni. Tavaly októberben egy ilyen ütközetben halt meg az egyik szurkoló, Ivan Perovic, akiből a társai azóta mártírt faragtak.

Október 7-én a német Flensburg elleni Bajnokok Ligája-találkozó előtt a Betiltottak áttörték a rendőrök sorfalát, és megtámadták az Alcatraz tagjait. Belgrádból csak emiatt négyszázan indultak el együtt, mintegy 15-20-an bejutottak a csarnokba, ahol elvették a helyi Niski Kartel zászlóját is, és jól elagyabugyálták a drukkereket.


A mérkőzés EHF-küldöttjét, a görög George Bebecoszt cipővel és vécépapírral dobták fejen. Az Európai Kézilabda Szövetség fegyelmi bizottsága azonban a hírek szerint tanácstalan, arra ugyanis még nem volt példa, hogy egy szurkolótábor tagjai egymást verjék össze, így nem is tudtak dönteni az ügyben.

Hét nappal később a szerb bajnokságban, a férfi Szuperliga csonka 5. fordulójában a szabácsi Metaloplastika és a Zajecar meccse hozott tömegverekedést. 22-20-as hazai vezetésnél az utolsó percben az egyik kontrázó vendégjátékost durva szabálytalansággal állították meg, mire a kispadon ülő zajecariak beszaladtak a pályára, és bunyózni kezdtek.


Tömegverekedés a kosármeccsen

A Partizan-szurkolók a kosármeccseken sem nagyon türtőztetik magukat, a klub a tavalyi szezonban összesen ötvenezer eurós büntetést fizetett ki a rendbontások miatt.

A 2012-13-as évadban már hatezer eurónál jár, noha alig pár meccs telt el az Adria Ligából. Az október 21-ei hatodik fordulóban a szerb együttes a montenegrói Buducnosthoz látogatott, és a drukkerek a "Vi ste mali grad u Srbiji" (Egy szerbiai kisváros vagytok) rigmussal hergelték a hazaiakat, majd berohantak a pályára is.


Ez annyira feldühítette a podgoricai drukkereket, hogy átugorva a kerítést ők is beözönlöttek, a tömegverekedésben kilencen sérültek meg, köztük három rendőr, akiket végül együttes erővel vertek agyba-főbe a szurkolók.