Vágólapra másolva!
Útnak indult szerdán Budapestről az a magyar hegymászó-expedíció, mely a Hidden Peak (helyi nyelven a Gasherbrum I.) 8080 méteres csúcsát szeretné elérni.

A Himalája hegységrendszer nyugati nyúlványa, a Karakorum hegylánc rejti bolygónk egyik legszebb magashegyi környezetét. Itt a hegymászók a világ egyik leghosszabb gleccserén, a 70 kilométeres Baltoro jégfolyamon juthatnak egyre magasabbra. A hegységben négy csúcs is 8000 méter felé magaslik, közülük a csapat a Hidden Peak 8080 méteres csúcsát szeretné meghódítani.

A Magyar Hidden Peak Expedíció 2012. csapat tagjai - Tóth Csaba, Suhajda Szilárd, Kiss János, Babcsán Gábora - csütörtökön érkeznek Pakisztán fővárosába. Onnan busszal, terepjárókkal, majd egy heti gyaloglással érik el a Hidden Peak lábánál fekvő alaptábort 5100 méterrel a tenger szintje felett - közölte Ács Zoltán kapcsolattartó szerdán az MTI-vel.

Az expedíció tagjai több hetes akklimatizáció - a szervezet alkalmazkodása a magashegyi, oxigénhiányos környezethez - után, az alaptábor és a csúcs közötti táborlánc kiépítésével, összehangolt, átgondolt és hatékony csapatmunkával, valamint a biztonságot különösen szem előtt tartva szeretné elérni a hegy legmagasabb pontját.

Az érdeklődők az expedíció honlapján, a www.8000m.hu oldalon követhetik nyomon a hegymászókról szóló híreket.