Vágólapra másolva!
Naponta hatszor eszik, és sajnálja, hogy nem jött össze a Mike Tyson elleni meccs - mondja Bob Sapp, a küzdősportok haknizó Szörnye, aki szombat este Rok Strucl ellen harcol Ljubljanában. Az egy éve Kunkli Tivadar által is legyőzött Sapp bevallotta, Budapesten sérülten lépett ringbe, de ő ezt normálisnak tartja, és addig akar turnézni, amíg elég pénzt össze nem szedett. A civilben barátságos és laza Sappnek öt macska és öt kutya a családja, és azt üzente a magyaroknak, hogy adják vissza a köpenyét, amely a Kunkli elleni meccs előtt tűnt el. 

A legutolsó meccsét március 12-én vívta, amikor térdsérülés miatt fel kellett adnia a James Thompson elleni csatát. Mostanra felépült teljesen?

Igen, most már rendben vagyok, de akkor nagyon komoly fájdalmaim voltak, a térdem körül egy óriási duzzanat volt, és a járás is nehezemre esett.

Mit tud mostani ellenfeléről, Rok Struclról?

Láttam róla pár felvételt, nagyon hatékonyan támadja a combot és a térdet, ugyanakkor megfontoltnak tűnik, figyel arra, nehogy kinyíljon védekezésben.

Mennyire szokott felkészülni a másik harcosból? Amikor megnéz róla egy videót, egyből azt figyeli, hol van a gyenge pontja?

Meg szoktam nézni őket videón, de ez csak egy ízelítőt ad a másikból, mert hiába szúrom ki, miben volt gyengébb azon a meccsen, ellenem általában teljesen más stílusban harcolnak az ellenfelek. A legtöbbjük csak arra figyel, hogy folyamatosan rohangáljon körülöttem, és ne legyen túl közel hozzám.

A Strucl elleni meccs milyen szabályok szerint zajlik majd?

Három háromperces menet lesz, a szabályok pedig a K1 és a kick-box szabályait ötvözik, vagyis szinte mindent lehet, térdelni, ütni, rúgni, a fejet támadni, egyedül a könyöklés nem engedélyezett.

Mit üzenne Struclnak, mi vár rá a meccsen?

A keresztneve miatt Rock, azaz szikla a beceneve, de a meccs végére csak egy picike kavics lesz belőle, egyszerűen szét fogom zúzni.

Majdnem egy évvel ezelőtt Magyarországon is járt, és vereséget szenvedett az önnél egy fejjel kisebb és tíz évvel idősebb Kunkli Tivadartól. Hogy emlékszik vissza arra a meccsre?

Jól emlékszem arra az icipici fickóra, sajnos vannak olyan helyzetek, amikor az ember sérülten vállal be egy-egy meccset, és aztán veszít. Itt is ez történt, Kunkli ellen úgy harcoltam, hogy két térdszalagom is megsérült előtte, az öregember pedig jól kihasználta ezt.

A Kunkli-Sapp meccs:


Szóval csak a sérülésen múlt?

Biztos, hogy nagy szerepet játszott benne, mint ahogy az is, hogy egy nappal korábban még Ausztriában bunyóztam. Egy harcos élete erről szól, néha sérülten is oda kell állni a másik elé, és akkor is a legjobbat kell kihozni magadból. Vannak, akik évente csak kétszer-háromszor teszik próbára magukat, nekik nem nehéz meggyógyulni a következő meccsre, van rá bőven idejük. Én viszont két-három hetente bemegyek a ringbe vagy ketrecbe.

Csak a pénz miatt csinálja? Nem zavarja, hogy mostanában rendre legyőzik?

A pénz egy fontos tényező, jó érzés, ha az ember olyan körülmények között élhet, amilyenre mindig is vágyott. Járom a világot, rendszeresen vannak meccseim, de közben reklámokban, filmekben és videojátékokban is szerepelek, úgyhogy nem csak a harc teszi ki az életemet, a többi munkámat is nagyon élvezem.

Történt még valami emlékezetes sztori önnel Magyarországon?

Igen, a meccs előtt, a bevonulásnál még megvolt a fehér köpenyem, utána viszont már nem találtuk meg. Ha esetleg egy rosszcsont szurkoló nyúlta le, akkor ezúton üzenem neki, hogy vissza akarom kapni! (nevet)

A meccsei előtt rendszeresen vicces videókban üzenget az ellenfeleknek. Ezeket ön találja ki, vagy van egy PR-csapat, amelyik feldob ötleteket?

Nem, ezek saját ötletek. Japánban és Koreában hatalmas sikerrel futnak az angol nyelvű tévés show-im, úgyhogy közel áll hozzám ez a műfaj.

Sapp Hamletet játszik:


Volt olyan ötlet, amelyre nemet mondott?

Előfordult, hogy azt akarták, legyen olyan meccset felvezető videó, amelyen az látszik, ahogy edzésen futok vagy súlyzózom, hogy kiderüljön, milyen kemény egy felkészülés, de mondtam, hogy ez nem én vagyok. Amit én csinálok, az harcművészet. A harc része a verekedésről szól, a művészet pedig a szórakoztatásról. Nálam a kettő néha felcserélődik, és előre veszem a szórakoztatást.

Akadt már példa olyanra, hogy valaki verekedést akart kiprovokálni önnel?

Nem, kimaradtam az utcai balhékból, és senki nem kötött még belém. Olyan viszont volt már, hogy két fickó megmérkőzött egymással, és utána szerették volna, ha szerződést kapnak tőlem egy meccsre. Általában azért viszek magammal biztonsági embereket, de főleg amiatt, mert sokan akarnak autogramot kérni tőlem, és ilyenkor nehéz kezelni a tömeget, az emberek tolakodnak, egymást lökdösik, előfordulnak lopások, szóval ezekre figyelnek oda a biztonságiak.

Összeakadt már olyan ellenféllel, aki hasonló fizikai paraméterekkel rendelkezett, mint ön?

Harcoltam nagydarab srácok ellen, a korábbi szumós Akebonót vagy a már említett Thompsont is mondhatnám, de olyan nem volt, akiben hasonlóképp ötvöződött volna az erő és a sebesség, mint bennem, ez nagyon ritka. Most 36 éves vagyok, és valójában minden nagyon egyedi, amit elértem 21 éves korom óta: egy a millióhoz az esélye, hogy valaki NFL-játékos legyen, egy a millióhoz az esélye, hogy valakiből ilyen világszerte híres harcos váljon, vagy hogy utána hollywoodi filmekben szerepeljen.

Forrás: AFP/Jiji Press
A Szörny kiütötte a korábbi szumóst, Akebonót

2003-ban a Kimo Leopoldo elleni győztes meccse után kiszúrta a nézőtéren ülő Mike Tysont, és majdnem egymásnak estek a ringben. Ez valódi balhé volt, vagy csak show?

Igazi veszekedés volt, és komoly esély volt rá, hogy megmérkőzünk egymással élesben, meg is volt a szerződés, de Tyson a büntetett előélete miatt nem kapott vízumot a meccs helyszínére, Japánba, így végül kútba esett a lehetőség.

Milyen küzdősportban ment volna a harc?

Kick-boxban, úgyhogy nagyon jó esélyem lett volna, akkoriban bomba formában voltam. Sajnáltam, hogy nem jött össze, jó móka lett volna!

Önt mindig a miatt kritizálják, hogy rossz az erőnléte, és csak akkor van esélye nyerni, ha a meccs elején letámadja az ellenfelet. Lehet valamit tenni az ellen, hogy három perc után ne fogyjon ki a szuflából?

Én is mindig hallom, hogy a Szörnynek pocsék az erőnléte, de erre azt mondom, mutassanak még valakit, aki tíznaponta bevállal egy meccset, és közben reklámokban, filmekben, tévéműsorokban szerepel. Én tíz-tizenöt meccset lenyomok egy évben az egyéb elfoglaltságok mellett, sokan kétszer-háromszor harcolnak csak. Tőlük csak azt kérdezném, ha nekik olyan jó az erőnlétük, vajon ők miért nem tudnak le húsz-huszonöt meccset évente?

Meddig járja még a világot? Profi bokszban láttunk olyat, hogy valaki 45 évesen még aktív volt. Ön mennyire tervez előre?

Sok olyan harcos van, aki fogja magát, és kijelenti, hogy ő befejezte, kész, vége, visszavonul, és ez a médiában is megjelenik. Pedig valójában nem hagyta abba, csak leállt, vagy a promótere nem kért már belőle, ezért nem volt más választása. A visszavonulás az, amikor elég pénzt kerestél, és belevághatsz valami teljesen új dologba, vagy nyugodtan élheted az életed, mert van miből költened. Ezek a harcosok csak hülyítik a népet, mikor azt mondják, abbahagyták, valójában úgy vannak vele, ha feldobnak nekik egy komoly összeget, simán belevágnak újra. Én majd akkor vonulok vissza, ha elég pénzt összeszedtem, de még nem tudom, ez mikor következik be, talán 2013 lesz az utolsó évem.

Volkan Düzgün ellen 15 másodpercet bírt Sapp:


Fiatalabb korában amerikaifutball-játékosnak készült, pályára is lépett az NFL-ben a Minnesota játékosaként. Sajnálja, hogy nem futott be komoly karriert?

Bár az interneten egy meccset írnak, valójában kettőn, egy San Francisco és egy Giants ellenin játszottam, ami tényleg nem sok. Akkor ez csalódás volt számomra, de most már egyáltalán nem bánom, hogy így alakult, és nem maradtam az amerikaifutballban. Persze régebben hiányzott, de aztán annyi ütést kaptam, hogy elfelejtettem. (nevet)

És milyen érzés volt, amikor az Adam Sandler főszereplésével készült Csontdaráló című filmben egy szerep erejéig visszatért az amerikaifutballhoz?

Nagyszerűen éreztem magam, előtörtek a régi emlékek, és néha csodálkoztam magamon, hogy bizonyos dolgokat még ugyanúgy meg tudtam csinálni, mint amikor játszottam. Szeretek filmezni, élveztem a tavaly bemutatott Conan, a barbár forgatását is, egy rosszfiút, Ukafát játszom a filmben.

Nem is követi az NFL aktuális történéseit?

Igazából semmilyen sportágat nem követek, ha van egy kis szabadidőm, akkor videojátékozom, vagy a kutyáimmal és macskáimmal játszom.

Ezek szerint nincs családja, gyereke?

Nincs, szingli vagyok, az öt kutya és az öt macska teszi ki a családom. Ha az ember ennyi állattal van körülvéve, sosem unatkozik, mindig van mit csinálni. Úgy is mondhatnám, a Szörny rengeteg kis szörnnyel lakik együtt.

Forrás: Dajka Balázs [origo]
Sapp és edzője

Pár évvel ezelőtt kiadott egy zenei CD-t Japánban. Annak milyen volt a visszhangja?

Szerették az emberek, egy rapalbum volt, amelyen félig japánul, félig angolul löktem a szöveget. Az iTuneson egyébként most is fenn van pár számom, amelyen koreaiul énekelek.

A korábbi NBA-sztár Shaquille O'Neal nem kereste meg egy duett miatt? Jól mutattak volna együtt, hiszen ő is hasonlóan nagy termetű, és köztudottan nagy raprajongó.

Nem is rossz ötlet, szerintem lenne benne fantázia. (nevet)

Hányszor eszik egy nap?

Hatszor, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mind a hatszor degeszre eszem magam, mindig egy közepes adagot fogyasztok el, a lényeg, hogy ne legyek éhes. Úgyhogy általában háromóránként bekapok valamit, ez is kell ahhoz, hogy tartsam a formám, és hogy maradjon elég energiám.