Vágólapra másolva!
Már az idénynyitó Katari Nagydíj után besokallt Valentino Rossi, a Ducati hétszeres MotoGP-bajnok pilótája. Az olasz egyszerűen nem tudja vezetni a motort, mellyel csak a vert mezőnyben végzett, és az egyetlen pozitívuma, hogy még nem esett el vele.

Csak a hat pontot érő tizedik helyen fejezte be Valentino Rossi a MotoGP idei első futamát, míg ducatis csapattársa, Nicky Hayden hatodik lett. Bár a verseny elején a Doktor koccant Hector Barberával, az alapvető probléma szerinte az, hogy egyáltalán nem passzol hozzá a motor.

"Nem tudom vezetni ezt a motort, még a csapattársam tempóját sem bírom tartani, pedig nála alapesetben gyorsabb vagyok" - fakadt ki Rossi, aki attól fél, hogy 2012 még a tavalyi, mindössze egy dobogót hozó évnél is rosszabb lesz.

"A jerezi teszten még jobban ment, a gyorsabb gumikon hatodikok voltunk, de a hatodik helyért harcolni sem valami nagy cél. Elmondtam, melyek a motor problémái, ám ezeket nem oldottuk meg. Sajnos nem vagyok mérnök, én nem tehetek semmit. Az egyetlen pozitívum, hogy még nem estem el vele, ez valami."

"Belefáradtam a profizmusba. Mikor Barbera meglökött, még arra is gondoltam, hogy hagyom az egészet, visszamegyek a garázsba, de aztán maradtam, hátha a mérnökök kitalálnak valamit a begyűjtött adatok segítségével" - kesergett az olasz.

Rossi tavaly, az első ducatis idényében 15 év után nem nyert futamot, ennek ellenére az önbecsülése nem sérült. A hazájából érkező vádakra így reagált: "A kor valóban büntet, de egy nehéz év miatt még nem felejtem el, hogyan kell az élmezőnyben lenni."

Az összesen kilenc gyorsasági vébét nyerő olasz szerint a GP12-es alulkormányzott, ahogy gyakorlatilag bármelyik Ducati, amelyet valaha vezetett, de problémás a motor is, amely erősebb ugyan a Hondáénál és a Yamaháénál, de nehezebben kezelhető.

"Ha az ember az ötödik-hatodik helyért küzd, apránként elveszti a lelkesedését, oda lesz vezetés öröme, akkor pedig minden még nehezebbé válik. Tavaly elvesztettük a reményt, idén több kell a reménynél: egy jó motor" - jelentette ki végül Rossi.