Vágólapra másolva!

Egy úszó férfi megzavarta az Oxford-Cambridge evezősversenyt

Egy vízbe ugrott tiltakozó miatt félbe kellett szakítani a két nagy múltú brit egyetem, Oxford és Cambridge hagyományos evezősversenyét, amelyet szombaton immár 158. alkalommal rendeztek meg Londonban. A később újraindított futamot a cambridge-iek nyerték.

A férfi körülbelül féltávnál bukkant fel a vízben, közvetlenül a címvédő oxfordiak hajója előtt. Hogy mi miatt tiltakozott ezzel a sajátos akcióval, egyelőre nem világos, az azonban biztos, hogy őrizetbe vették.

A 250 ezer néző előtt lebonyolított versenyt mintegy fél óra után tudták csak újraindítani féltávtól, azonban nem sokkal később a két csapat lapátjai összeütköztek, s az egyik oxfordi evezős sportszere el is tört. Ezt követően a Cambridge magabiztosan lépett el, s végül fölényes sikert aratott.


A világoskékek 81. diadalukat szerezték meg, így összesítésben már 81-76-ra vezetnek (egyszer, 1877-ben döntetlent lett az eredmény).

A két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzőinek 1829 óta - időnkénti megszakításokkal - évente megrendezett összecsapása az egyik legpatinásabb és legnépszerűbb sportesemény Nagy-Britanniában. A Temze nyugat-londoni, kanyargós szakasza mentén, valamint a hidakon minden alkalommal óriási tömeg nézi a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6,779 kilométer hosszú futamot.