Vágólapra másolva!
A férjére bízva otthon hagyja 14 hónapos kisfiát Samantha Davies, az egyetlen nő, aki elindul a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen. Három hónapig lesz egyedül a viharos tengereken, lassú hajójával dobogós helyre tör. A vállalkozás nem reménytelen: négy éve hasonló körülmények közt negyedik lett, amiben cambridge-i diplomája is segítette.

Szombaton indul, és mintegy három hónapon át, közel 39 ezer kilométeren keresztül szeli a hullámokat 18 méteres jachtjával Samantha Davies. A Kicsi Angol becenevű versenyző 2008/09-ben negyedik lett a Globe-on, amit pedig az 1989-es kezdetek óta csak a résztvevők 51 százaléka fejezett be.

"Nem vártam akkor ilyen jó eredményt. Nyolcéves hajóval mentem, ami harmincból csak a huszonhatodik leggyorsabb volt, viszont megtapasztaltam, hogy a testem képes átlépni a határait" - mondta Davies a Guardian című brit lapnak. "Heteken át hajóztam, gyakran szélviharban, háborgó tengeren, napi négy órát aludva. Nem való ez mindenkinek, de én tengerész családból származom, ezért szeretem."

"A férjemnek nehezebb lesz, mert végig vigyáznia kell a fiunkra. A mezőnyből már mindenki apa, mégis csak az anyáktól várják el, hogy otthon maradjanak a gyerekkel. Nehéz lesz otthagyni Reubent, de ezt leszámítva szinte mintha nyaralni mennék."

Forrás: AFP/DPPI

Tavasszal Davies maradt egyedül a gyerekükkel, mikor a férje, Romain transzatlanti versenyen indult. Ezúttal fordul a helyzet, a fiút pedig még csak képről sem látja majd.

"Technikailag lehetséges volna Skype-olnom a jachtról, de ezt nem engedhetem meg magamnak. Ha valaki támogatná, hogy Skype-oljak, így talán láthassam a gyerekem első lépéseit, vagy hallhassam az első szavait, nem mondanék nemet."

Davies felkészült az erőpróba fizikális és mentális részére is: "Néha félni fogok, tudom, de képes leszek megbirkózni vele. Ez is része a kalandnak."

Négy éve az egyébként is elég kemény versenyen a brit nőnek még tennie kellett egy 32 órás kitérőt is, hogy segítsen a balesetet szenvedő Yann Elies-nek.

Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

És mit tehet a Cambridge-en gépészmérnökként diplomázó Davies a gyorsabb hajók ellen? "Nem minden a sebesség. Jól kell kezelni a helyzeteket, szervizelni kell a hajót, ebben segít is a végzettségem. Unatkozni nem lehet, mindig van mit csinálni a hajón, az időjárás miatt pedig nem lesz két egyforma nap."

A Vendée Globe-on sosem nyert nő, a legközelebb ehhez a 2001-ben másodiknak beérkező Dame Ellen MacArthur került. "Más idők ezek. Akkor Ellennek volt a legjobb hajója, és ma a verseny is élesebb. Ez a távoli célom: 2016-ban ott akarok lenni a rajtnál, ugyanolyan hajóval, mint a favoritoké. Most az úthoz szükséges pénz előteremtése is kihívást jelentett. A cél meghaladni a 2009-es eredményemet, azaz a dobogón végezni."