Vágólapra másolva!

Világcsúcsra készülnek a fülcimpás súlyemelők

Nyak körüli kőpörgetésben, fülcimpás súlyemelésben, kerékpáros magasugrásban és több más hasonló sportágban dőlhetnek meg világrekordok A lehetetlen kihívása (Impossibility Challenger) elnevezésű hétvégi rekordfesztiválon Budaörsön.

"A Hermann Ottó Általános Iskolában szombaton és vasárnap zajló verseny célja, hogy inspirálja az embereket saját korlátaik túllépésére" - mondta az MTI-nek Csornay Kinga főszervező, a rendezvényt támogató Sri Chinmoy Marathon Team Sportegyesület tagja.

A nagyközönség számára is nyitott és ingyenes eseményen olyan versenyszámokban születhetnek rekordok, mint a bowlinggolyós zsonglőrködés, a száz kilogrammos kőpörgetés a nyak körül, a fülcimpás súlyemelés vagy a kerékpáros magasugrás. Az extrém rekordkísérletek mellett olyan különleges számokban is felállíthatnak új csúcsot, mint például a 24 órás folyamatos hajvágás, szüntelen festés a lehető leghosszabb ideig vagy a 12 órás folyamatos éneklés.

Szerda estig 17 magyar versenyző jelezte részvételi szándékát, akik között több világ- és országos bajnok is található, ők a mostani versenyen szeretnének a Guinness rekordok könyvébe is bekerülni. Svájcból, Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából és Romániából 24-en jelezték részvételüket, és 30 rekordot szeretnének beállítani, de ezek a számok még változhatnak - mondta a főszervező.

A megmérettetésre folyamatosan, a világ bármely pontjáról egyéni és csoportos rekorderek nevezhetnek, és a versenyszámot a jelentkező maga határozhatja meg. A jelentkezők között többen vannak, akik már a korábbi versenyeken is felállítottak valamilyen rekordot, és most ezt kívánják felülmúlni.

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz jelen az amerikai Ashrita Furman, akinek nevéhez csaknem háromszáz számban fűződnek különböző rekordok, és aki mintegy százötvenben most is csúcstartó.

A lehetetlen kihívása elnevezésű programot elsőként Zürichben rendezték meg 1982-ben. 2002 óta a rekordok fesztiválja Németországban talált otthonra, egészen 2009-ig, amikor Új-Zéland is csatlakozott a rendező országokhoz.

A magyarországi esemény védnökségét Erőss Zsolt hegymászó vállalta.