Vágólapra másolva!
Örményország szerencsésen elkerülte ősi riválisát, Azerbajdzsánt az isztambuli sakkolimpián, csak hogy az utolsó fordulóban összekerüljön Magyarországgal. Az örmény-magyar viszony a múlt héten vált feszültté, miután a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarovot, aki egy örmény katonát álmában baltával vert halálra.

Az örmény férfi válogatott péntek este 3-1-re verte Hollandiát, ezzel az utolsó, tizenegyedik forduló előtt 17 pontja van, azaz Kínával és Oroszországgal holtversenyben vezet a sakkolimpián. Magyarország szintén jól szerepel, legutóbb Dániát verte 4-0-ra, így az utolsó párharc előtt ötödik a 161 válogatottat felvonultató mezőnyben. Az örmény és a magyar férfi válogatott a torna utolsó fordulójában egymással találkozik majd.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök - aki egyben a helyi sakkszövetség elnöke is - aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Az örmény és a magyar sakkválogatott a közelmúlt szinte minden nagy tornáján találkozott egymással, legutóbb, a 2011-es csapatvébén az örmények nyertek, később pedig a tornagyőzelmet is megszerezték.

A jelenleg a világranglistán második sakkozó, Levon Aronian vezette Örményország 2006-ban és 2008-ban is megnyerte a sakkolimpiát.