Vágólapra másolva!
A bírósztrájk miatt gyengébb képességű játékvezetők ténykednek a tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban, és bár meccseket eldöntő hibákat vétenek, a liga irányítói egyelőre nem adják meg a bíróknak az NFL-mértékkel nézve aprópénznek számító fizetésemelést. Közben a téves ítéletek miatt egyre nevetségesebbé válnak a dollármilliókról döntő meccsek, viszont ha a vezetők nem lépnek, akkor komoly botrányba fulladhat a világ legnézettebb bajnoksága. Az összeesküvéselmélet-gyártók szerint fogadási csalás lapul a háttérben.

Tavaly a játékosokkal sikerült csak nehezen megegyeznie a bérekről az NFL-nek, de végül időben elindult a szezon, most pedig a játékvezetőkkel megy a vita. Az aktív bírók maguknak magasabb fizetést, a már visszavonult kollégáknak pedig nagyobb nyugdíjat szeretnének kiharcolni, ami a ligának körülbelül négymillió dollárjába (kb. 900 millió forint) kerülne. Ez NFL-mértékkel nézve aprópénz, a liga mindenhatója, Roger Goodell azonban nem engedett, inkább kizárta a játékvezetőket, és pótbírókkal vágott neki a szezonnak, olyanokkal, akik korábban legfeljebb egyetemi meccseket vezettek.

Bullshitelés Baltimore-ban

Eddig három forduló ment le a tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban, és - ahogy az várható volt - számos bírói ténykedés borzolta a kedélyeket. A mérkőzés közben elkövetett kisebb hibák mellett végeredményt befolyásoló téves ítéletek is születtek, például a Tennessee Titans-Detroit Lions és a Baltimore Ravens-New England Patriots összecsapás is úgy dőlt el az utolsó pillanatban, hogy egy véleményes szabálytalanságot jeleztek a játékvezetők. A döntéssel olyan közel került a célterülethez a Titans és a Ravens, amivel értékesíteni tudták a meccset eldöntő mezőnygólt.

A Ravens-Patriots meccsen a sokadik téves ítélet után hangos bullshitelésbe (hülyézésbe) kezdtek a szurkolók:

Valószínűleg a Seattle Seahawks-Green Bay Packers hétfő esti rangadóval telt be a pohár a játékosoknál, az edzőknél és a szurkolóknál is. Az utolsó másodpercben, 12-7-es Packers-vezetésnél ugyanis a Seahawks újonc irányítója, Russell Wilson előreívelte a labdát, a célterületen belül a hazaiak elkapója, Golden Tate előbb ellökte az ellenfél egyik védőjét (ez egy offensive pass interference, azaz eleve szabálytalan), majd a Green Bay egy másik játékosa, MD Jennings elkapta a labdát, de Tate megpróbálta kivenni a kezéből. A játékvezetők börleszkfilmbe illő jelenetet produkáltak, egyikük azt mutatta, hogy nem sikerült az elkapás, a másik szerint viszont touchdown született - szürreális egy kép volt. A visszanézés után végül megadták a TD-t, arra hivatkozva, hogy páros elkapás volt, ilyenkor pedig a támadó a kedvezményezett, ezzel a Seattle nyert. Az ESPN élő közvetítése az NFL történetének legbizarrabb, az NFL.com pedig a legkaotikusabb touchdownjának nevezte a jelenetet.

"Én rákötném Tate-et egy hazugságvizsgálóra, és megkérdezném tőle, hogy szerinte ő vagy én kaptam-e el a labdát" - reagált MD Jennings.

"Ne tegyenek fel kérdést a játékvezetőkkel kapcsolatban, nem tudnék rá nyomdafestéket tűrően válaszolni. Mióta az amerikaifociban dolgozom, nem láttam még ilyet. Őrült korszakot élünk most az NFL-ben" - fakadt ki a meccs után Mick McCarthy, a Green Bay vezetőedzője.

Megbasztak minket a bírók, baszd meg, NFL!

Nem törődött azonban a nyomdafestékkel T. J. Lang, a Packers egyik játékosa, aki így fogalmazott a Twitteren: "Megbasztak minket a bírók, ez nagyon kínos. Remélem Seattle-ben nem hiszi azt senki, hogy ők nyertek. És baszd meg, NFL! Büntessetek meg ezért a bejegyzésért, és a pénzből fizessétek ki az igazi bírókat!"

Csapattársa, Greg Jennings ennyit fűzött Lang írásához: "Én már csak nevetni tudok. Nevetni az NFL-en, amely hagyta, hogy Amerika játéka idáig süllyedjen."

A vitatott TD a Seahawks-Packers meccsen:


Nemcsak a Packers játékosai voltak felháborodva az újabb borzasztó ítélet után, minden idők egyik legjobb irányítójának, a háromszoros Super Bowl-győztes Troy Aikmannek is elege lett. "Ezek a meccsek vicckategóriába tartoznak" - írta a Twitteren, majd LeBron James, az NBA egyik legjobb kosarasa is csatlakozott hozzá: "Túlságosan szeretem az NFL-t ahhoz, hogy el tudjam viselni ezeket a hibákat. Úgy elfáradtam, miközben néztem a meccset, mintha a Packers játékosaként végig a pályán lettem volna."

"Hát persze, hogy egy szar bírói ítélet dönt a végén" - írta Andy Roddick, az amerikaiak visszavonult teniszsztárja.

Wisconsin állam szenátora, Jon Erpenbach pedig nemes egyszerűséggel kiírta a Twitterre Roger Goodell irodájának a telefonszámát, és arra biztatta követőit, hogy kezdjék el hívogatni a liga komisszárját, visszakövetelve a bírókat.

Fogadási balhé az egész?

Amerikai blogoldalakon arról is lehetett olvasni, hogy fogadási csalásra gyanakodnak, és csupán arról szól az egész műbalhé, hogy minél több pénzt kaszáljanak az illetékesek. "Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de az tény, hogy például a Seahawks-Packers meccsen nem a Seattle volt az esélyesebb, főleg néhány másodperccel a vége előtt" - reagált kérdésünkre Kovács Sándor. A Sport TV szakkommentátora szerint az lett volna a helyes döntés, ha újrajátsszák azt a drive-ot, vagy legalábbis touchdownt semmiképp sem kellett volna ítélni.

Kovács úgy tudja, hogy a hétfő esti meccsen az egyik játékvezető az NCAA3-ból érkezett, ez a negyedik osztálynak felel meg, hiszen az NCAA2 és az NCAA1 is előtte van még. "A meccsek előtt csak a bírók nevét mondják el, nem mutatják be őket, hogy eddig hol, milyen találkozókat vezettek. Viszont ha ez igaz, akkor nem lehet csodálkozni azon, hogy folyamatosan botrányos ítéleteket hoznak, ugyanis elképesztően nagy a különbség gyorsaságban az NFL és az NCAA3 között."

Tanácstalanságban nincs hiány:

A legjobb játékosokhoz a legjobb játékvezetők kellenek

Kovács Sándor szerint minél hamarabb vissza kell hívni az eredeti játékvezetőket, és ez maximum egy-két fordulón belül meg is fog történni, hiszen a focistákkal elszaladt a ló, és egyre durvábban játszanak, mivel felismerték, hogy a bírók sokszor nem mernek a szabálytalanságoknál ítélni. "Én szeretem a kemény játékot, de az már brutális, amit az idén megengednek maguknak a védők. Az irányítókat például egyáltalán nem védik a bírók. De rátesznek az edzők is egy lapáttal, mert folyamatosan reklamálnak, ezzel pedig hergelik a játékosaikat is. Az biztos, hogy ha a liga kitart, és nem hozza vissza a játékvezetőket, akkor rövidesen hatalmas botrányok lesznek a meccseken. És a vita körülbelül akkora összegen zajlik, amennyit egyetlen középszerű játékos keres az NFL-ben, ennyit kér az összes bíró. Azt hiszem, a szezon előtt a liga vezetői nem gondolták, hogy ennyire fontos a jó játékvezetés."

Roger Goodell egyelőre nem szólalt meg az ügyben, mindenesetre egy jó tanácsot azért adnánk neki Kovács Sándor egyszerű megfogalmazásában: "A legjobb játékosokhoz a legjobb játékvezetők kellenek."