Vágólapra másolva!
Bár egy meccsel, a címvédő Giants hazai vereségével már csütörtökön hajnalban elrajtolt a világ legnézettebb bajnoksága, a hétvégén indul az igazi nagyüzem az NFL-ben. Lesz tízmilliárdokat kereső, visszatérő szupersztár, bemutatkozik az elmúlt tíz év legnagyobb irányítótehetsége, lesz olyan csapat, amelynek halálos tragédia árnyékolja be a szezonját, de a játékvezetők nyugdíja is komoly szerepet játszhat a szezon alakulásában. Számos kérdés vetődik fel a rajt előtt, ezekre kerestük a választ.

Mire lesznek képesek a játékvezetők?

Tavaly a játékosok és a liga között ment a huzavona, természetesen a pénz miatt, most ugyanezt játsszák el a játékvezetők is a ligával. Az aktív bírók is magasabb fizetést, a már visszavonult kollégáknak pedig nagyobb nyugdíjat szeretnének kiharcolni, ami a ligának körülbelül négymillió dollárjába (kb. 900 millió forint) kerülne. Ez NFL-mértékkel nézve aprópénz, a liga mindenhatója, Roger Goodell azonban nem engedett, inkább kizárta a játékvezetőket, és pótbírókkal vág neki a szezonnak. Olyanokkal, akik eddig csak egyetemi meccseket vezettek, nincsenek hozzászokva a nagyobb tempóhoz, a minden hájjal megkent játékosok trükkjeihez. Azt is nehezen tudjuk elképzelni, hogy néhányuk nem fog kocsonyaként remegni, amikor egy-egy legenda, például Peyton Manning vagy Bill Belichick bizonyos ítéletek után leordítja a fejét.

Forrás: AFP/Getty Images/Al Bello
Pillanatnyi hezitálás sem fér bele az NFL-ben

Az előszezonban is előfordult, hogy az egyik bíró ledobta a földre a sárga zászlót (így jelzik a szabálytalanságot), majd az egyik edző reklamálni kezdett, mire a játékvezető visszatette a zsebébe a zászlót. De olyan bíró is akadt, aki nem tudta, hogy ki játszik, és rossz csapatnevet mondott be. Persze ilyen hibát egy rutinos játékvezető is elkövethet, de azért nyugodtabbak lennének a klubvezetők és a játékosok is, ha nem zöldfülűek hoznák az ítéleteket, hiszen itt minden mozdulat, yard és másodperc dollármilliókról dönthet.

Mire lesz képes Andrew Luck?

Andrew Luck most megmutathatja, miért tartják a szakértők az elmúlt évtized legtehetségesebb irányítójának. Az NFL LeBron Jamesének nevezett Luck tökéletes testi adottságai (193 centi magas, 106 kilós) mellé páratlan dobótechnika párosul, hibátlan spirálban repíti a labdát, így könnyebb azt elkapni, a dobások pontosságát tekintve a mutatói már az egyetemi évei alatt jobbak voltak több NFL-es irányítóénál. Remekül mozog és lát a pályán, szakértők szerint hatalmas előnye, hogy rengeteg játék van a fejében, edzőként is tud gondolkodni a pályán, akárcsak Peyton Manning. Az ő helyére érkezett az Indianapolishoz Luck, és a Manning távozásával támadt űrt kellene betöltenie, ugyanis a klub a teljes marketingjét rá fogja építeni. Bár a keret sokat nem erősödött, így meglepetés lenne, ha a rendkívül intelligens, de csupán 23 éves irányító már az első évében a rájátszásba vezetné a tavaly pocsékul teljesítő Coltsot. Ám a szakértők szerint ha valaki, akkor Andrew Luck képes lehet erre a bravúrra.

Az előszezonban Luck első indianapolisi passzából touchdown lett

Mire lesz képes Peyton Manning?

A nyakműtéten átesett, és az Indianapolisból kiebrudalt Peyton Manning már 36 éves, de Denverben bíznak benne, amit bizonyít, hogy öt évre szerződtették, ezalatt egészen elképesztő összeget, 96 millió dollárt (21,8 milliárd forint) fizetnek neki. Ráadásul megkapta a már visszavonultatott 18-as mezt is, miután korábbi tulajdonosa, a denveri legenda, a 84 éves Frank Tripucka külön engedélyt adott rá. Az NFL történetének harmadik legtöbb passzolt yarddal rendelkező irányítója elmondta, hogy tökéletesen felépült a sérülése után, és kész a Super Bowlba vezetni a Broncost.

Forrás: AFP/Getty Images/Jonathan Daniel
Nem lesz egyszerű megszokni Peyton Manninget Denver-mezben

Az előszezonban a Chicago elleni debütáló meccsen mindenesetre még nem a minden hibát könyörtelenül büntető Peytont láttuk, a hétből csupán négy passza volt jó, mindössze 44 yardig jutott, és egyszer el is adta a labdát. De kétségeink ne legyenek, ennél azért jóval többet fog mutatni a szezonban, azért a denveri vezetők sem véletlenül firkantották oda a nevüket Peyton Manning elképesztően zsíros szerződése alá.

Mit kezdenek a Jetsnél Tim Tebow-val?

Tim Tebow-t a legnépszerűbb sportolónak választották meg tavaly Amerikában, ám az imádkozós öröméről (a tebowingról) is elhíresült irányítónak ez sem segített Denverben, a nyakára hozták Peyton Manninget, így dobbantania kellett, és meg sem állt New Yorkig. Ott azonban Mark Sanchez volt eddig az első számú irányító, és hiába képesek mindketten meccseket eldönteni, NFL-szinten két középszerű (vagy legalábbis klasszisnak nem nevezhető) játékosról beszélünk. Kérdés, hogy profitálhat-e a Jets a két irányító csatájából.

Hogyan hat a tragédia a Philadelphiára?

Augusztus elején holtan találták szobájában Garrett Reidet, az Eagles vezetőedzőjének, Andy Reidnek a fiát. A 29 éves Garrett korábban drogproblémával küzdött, le is tartóztatták egyszer, de eldöntötte, hogy leáll a kábítószerekkel. Nemrég csatlakozott a Philadelphia szakmai stábjához, ahol az erőnléti edzők munkáját segítette. Hogy a tragédia visszaveti, vagy inkább összekovácsolja és motiválja a csapatot, néhány héten belül kiderül.

Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Zelevansky
Michael Vick és Andy Reid megemlékezése a Steelers elleni előszezonmeccs előtt

Készen állunk a plusz egy napra?

A szurkolók szerint az egyik legjobb dolog, ami történhetett, hogy Roger Goodell, az NFL első embere bejelentette: több csütörtök esti (magyar idő szerint péntek hajnali) meccset fognak rendezni a szezon során, konkréten tizenhármat a második játékhéttől kezdve. A sorsolást úgy készítették el, hogy minden csapatnak legyen legalább egy csütörtöki meccse.

Kik játsszák a Super Bowlt?

A legfontosabb kérdés, amelyre lehetetlen válaszolni. Bár az NFL-ben minden szezon előtt kiemelkedik egy-egy csapat, rendszerint nem közülük kerül ki a végső győztes. Az idén ráadásul talán minden eddiginél kiegyenlítettebb idény következhet, és mivel a legnevesebb amerikai szakértők sem igazán merik megtippelni a nagydöntő párosítását, mi sem vesszük hozzá a bátorságot. Ugyanakkor az tény, hogy mindkét főcsoportból vannak olyan csapatok, amelyek erősebbnek tűnnek a többinél.

Az NFC-ben mindjárt a hétközi nyitómeccsen találkozott két esélyes, a címvédő New York Giants hazai pályán ki is kapott a Dallas Cowboystól, ami elsőre meglepőnek tűnhet, ám a texasiak évek óta remek kerettel dolgoznak, és általában jellemző rájuk, hogy jól kezdik a szezont. Az irányító Tony Romo ráadásul az idén nagyobb biztonságban érezheti majd magát, hiszen a Dallas új játékosokkal erősítette meg az őt védő falat, amely eddig az Achilles-sarka volt a csapatnak, így végre akár egy jó szezon is összejöhet a Cowboysnak. A címvédővel mindig számolni kell, a Giants kerete pedig tavaly óta nem sokat változott. Eli Manning már kinőtt bátyja, Peyton Manning árnyékából, és ha kétszer Super Bowl-győzelemig vezette a New Yorkot, akkor miért ne lenne képes erre harmadszor is? Az első két alkalommal sem hitte senki, hogy sikerülhet. Ráadásul a Jason Pierre-Paul, Justin Tuck és Osi Umenyiora nevével fémjelzett védelem ellen továbbra is elképesztően nehéz akciót végigvinni az ellenfeleknek.

A San Francisco 49ers tavaly a főcsoportdöntőig menetelt, és az idén is kinézhet nekik egy hasonló jó szereplés, mivel nem gyengült a keretük.

Nagy kérdés, hogy a Washington mire megy majd a most draftolt Robert Griffin III irányítóval, akit a tavalyi egyetemi bajnokság abszolút legjobbjának választottak meg, és a Redskins már az első évében rá építi a franchise-t. Griffin szenzációsan passzol, és parádésan fut, az előző egyetemi szezont 36 TD-passzal és kilenc futott touchdownnal zárta, kérdés, hogy már az első évében fel tudja-e venni az NFL ritmusát, és elbírja-e a terhet, hogy tőle várják a megváltást Washingtonban.

Forrás: AFP/Getty Images/Rob Carr
Griffinen (jobbra) lesz Amerika szeme

A Green Bay Packersszel is mindig számolni kell, főleg amíg Aaron Rodgers kaliberű irányító dobálgatja a labdát az elkapóknak (tavaly a 122,5-ös mutatója a liga történetének legjobbja lett).

A Philadelphia Eagles az elmúlt idény előtt klasszisok sorát vásárolta össze, de ehhez képest lebőgött. Talán kellett nekik egy szezon, hogy összeérjenek, és az idén robbantani fognak. Minden attól függ, hogy a már említett Reid-tragédia mellett az irányító Michael Vick milyen napot fog ki, és LeSean McCoy meg tudja-e ismételni a tavalyi fantasztikus teljesítményét (a tizenhét futott és három elkapott touchdown a legtöbb volt a ligában az elmúlt szezonban).

Még nagyobb kérdés, hogy a New Orleans Saintsre milyen hatással lesz a tavaly kirobbant botrány. A védők vérdíjért cserébe súlyos sérüléseket okoztak az ellenfél játékosainak, annál több pénzt kaptak, minél nagyobb nevet sikerült harcképtelenné tenni. Nem Sean Payton vezetőedző találta ki a rendszert, de ő is tudott róla, ezért egy évre eltiltották. A botrány szétrobbanthatja a csapatot, vagy össze is hozhatja a játékosokat, és sebzett vadként haraphatnak, mint amikor a Katrina hurrikán letarolta New Orleanst: a katasztrófa után 2010-ben egymásért és az egész városért játszottak a játékosok, és meg is nyerték a Super Bowlt.

Az Amerikai főcsoportból (AFC) a New Englandet kell elsőként megemlíteni, egyrészt mert tavaly Super Bowlt játszott, másrészt mert az elmúlt években mindig a végső győzelemre esélyesként vágott neki a szezonnak, harmadrészt van egy Tom Bradyjük, negyedrészt pedig van egy Meskó Zoltánjuk is, így egy kicsit a miénknek érezhetjük a Patriotsot. A keret nagyrészt egyben maradt, bár a kevés távozó egyike a liga talán legjobb futója, BenJarvus Green-Ellis. A Cincinnatihez igazolt játékos hiányát komolyan megérezheti a New England, ezzel együtt így is az AFC egyik legnagyobb esélyese.

A Baltimore-nál a kulcsjátékosok nagy része maradt, sőt hosszabbított, így a tavaly remekül teljesítő Ravens az idén is okozhat meglepetéseket.

Akárcsak a Pittsburgh, amelynek támadásaiért továbbra is az NFL-debütálása, azaz 2004 óta a Steelersben játszó legenda, Ben Roethlisberger a felelős, eddig kétszer már Super Bowl-győzelemig vezette a csapatát. A Pittsburgh ugyanakkor továbbra is a félelmetes védelme miatt nevezhető esélyesnek, az irányítók retteghetnek a James Harrison, LaMarr Woodley kettőstől, és a liga egyik legjobb safetyje, Troy Polamalu garantáltan az idén sem fog kesztyűs kézzel bánni az ellenfelekkel.

Forrás: AFP/Getty Images/Gregory Shamus
Polamalu akcióban

A Jacksonville-nek is lehetnek jó pillanatai az idén. A Jaguars védelmével eddig sem volt komolyabb gond, a támadásokban pedig két balhés játékos szállíthatja a pontokat, az egyikük Maurice Jones-Drew, aki a 2011-es szezonban 1606 yarddal a liga legjobb futója volt, feljebb is akarta tornázni a fizetését, ezért sztrájkba kezdett, és nem jelent meg a csapat rendezvényein és az edzőtáborban sem. Szeptember másodikán unta meg a sztrájkot, és mivel még két évig él a szerződése, belátta, hogy sokra nem megy a hisztivel, és csatlakozott a csapathoz. A drafton ötödikként választott Justin Blackmon veheti le valamelyest a terhet a válláról, kérdés, hogy a rendkívül tehetséges elkapónak mekkora szerepet szánnak majd a játékokban már az első évben. Blackmon az elmúlt két egyetemi szezonban 23 meccsen 3187 yardot kapott el, és 38 TD-t gyűjtött be. Ugyanakkor hajlamos még elvinni őt az ifjonti hév, nem veti meg a bulikat, nemrég például egy partiból hazajövet hulla részegen vezetett, a pénzbüntetés mellett az egyetemi csapatban is eltiltották a következő meccstől.

Látunk majd Super HarBowlt?

Így nevezték el az amerikaiak a San Francisco 49ers és a Baltimore Ravens esetleges egymás elleni Super Bowlját, ugyanis az egyik csapatnak Jim Harbaugh, a másiknak pedig testvére, John Harbaugh a vezetőedzője. A szakemberek szerint mindkét csapat képes lehet arra, hogy eljusson a nagydöntőig, és bár minimális az esély rá, az NFL olyan, mint az Éden hotel, ott tényleg bármi megtörténhet.

Az első forduló párosításai (magyar idő szerint):
vasárnap 19.00:
Tennessee Titans - New England Patriots
Minnesota Vikings - Jacksonville Jaguars
New York Jets - Buffalo Bills
Detroit Lions - St. Louis Rams
Houston Texans - Miami Dolphins
Cleveland Browns - Philadelphia Eagles
Chicago Bears - Indianapolis Colts
Kansas City Chiefs - Atlanta Falcons
New Orleans Saints - Washington Redskins

vasárnap 22.15:
Green Bay Packers-San Francisco 49ers (Sport 1)
Tampa Bay Buccaneers-Carolina Panthers
Arizona Cardinals-Seattle Seahawks

hétfő 2.20:
Denver Broncos - Pittsburgh Steelers

kedd 1.00:
Baltimore Ravens - Cincinnati Bengals (Sport 2)

kedd 4.15:
Oakland Raiders - San Diego Chargers