Vágólapra másolva!
Zsebében a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest meghódítására 1922-ben indult híres brit expedíció egyik tagjának tiszteletbeli olimpiai aranyérmével ért fel egy 88 éves ígéretet valóra váltva a 8850 méteres hegycsúcsra Kenton Cool neves brit hegymászó.

A történelem a Mount Everestre, avagy a Csomolungmára induló első komoly csapatként tartja számon az 1922-es expedíció tagjait, akik ugyan nem tudták meghódítani a hegyet, mégis híressé váltak. A Charles Bruce dandárparancsnok és Edward Strutt alezredes vezette hegymászók addig nem látott közelségbe jutottak a 8850 méteres csúcshoz: mindössze ötszáz méter választotta el őket a sikertől. Háromszor kíséreltek meg csúcstámadást, de mindannyiszor elbuktak.

Noha nem érték el céljukat, és a történelem feljegyezhette az első halálos áldozatokat a Csomolungma meghódítására tett kísérletek - akkor még igen rövid - sorában, az expedíció óriási szenzáció, "hősies bukás" lett.

A hegymászók előadókörútra indultak, George Mallory, a csoport egyik tagja be is vonult a történelemkönyvekbe, amikor arra a kérdésre, hogy miért akarta megmászni a hegyet, azt válaszolta: "Mert ott van."

A nagyközönség egyszerűen nem tudott betelni a hegymászókkal, a rájuk háruló figyelem 1924-ben hágott tetőfokára, amikor az expedíció 13 tagja - 12 brit és egy ausztrál - olimpiai aranyérmet kapott a franciaországi téli olimpián. Az volt az első alkalom, hogy ilyen érmeket osztottak ki, később további nyolcat adtak át: egyet a küldetést kísérő nepáli katonának, hetet az odaveszett indiai teherhordók emlékére. Különlegesek voltak az érmek amiatt is, mert ez volt az első - és egyetlen - alkalom, hogy több nemzetiségű csapatot tüntettek ki velük.

Forrás: Expeditions.hu

Edward Strutt a Mont Blanc lábánál, Chamonix-ban tartott ceremónia végén megfogadta, az egyik érmet feljuttatják a Mount Everestre. Ígéretét azonban nem tudta valóra váltani, a csapat 1924-es expedíciója is kudarcba fulladt, Mallory és egy másik hegymászó, Andrew Irvine is fönnmaradt a hegyen.

Strutt ígérete az idők során már-már feledésbe merült. "Egy barátom botlott bele a történetbe, amikor a 2012-es londoni olimpiával kapcsolatban végzett kutatásokat" - mondta Kenton Cool, aki megfogadta, valóra váltja Strutt kívánságát. A brit kalandkereső gyakorlott és neves hegymászó: előzőleg már kilencszer sikerült feljutnia az Everest csúcsára. Cool most újra sikerrel járt, pénteken ért fel a Csomolungma tetejére George Mallory aranyérmével.

A hegymászó immár elmondhatja magáról, hogy - saját brit rekordját megdöntve - tizedszer hódította meg a Csomolungmát.

* * *

Japán sportember, Takeucsi Hirotaka révén 29 fősre bővült a világ hegymászóinak elit klubja, amelynek tagjai meghódították a bolygó mind a 14, nyolcezer méter feletti hegycsúcsát.

A japán sportember szombaton vált a hivatalos nyilvántartások szerint addig 28 főt számláló csoport tagjává azzal, hogy meghódította a Dhaulagiri 8167 méteres csúcsát.

A 180 centiméter magas és mindössze 60 kilós Takeucsi Hirotaka 1995-ben - akkor még diákként - mászta meg az első nyolcezres hegycsúcsát a Himalája-hegységben, a 8463 méter magas Makalut, Tibet és Nepál között.

A hegymászó három hegycsúcson használt oxigénpalackot. Amióta azonban a német Ralf Dujmovits-csal mászik, lemondott az oxigénpalack használatáról, de még a magashegyi teherhordókról és vezetőkről, a serpákról is. Dujmovits, a neves osztrák hegymászónő, Gerlinde Kaltenbrunner férje, maga is tagja a nyolcezresek klubjának.

Takeucsi Hirotaka egy alkalommal majdnem fennmaradt a hegyen: 2005-ben 7650 méteres magasságon ödéma alakult ki az agyában, miközben a Mount Everesten mászott. A világon elsőként az olasz Reinhold Messner hódította meg az összes nyolcezres hegycsúcsot.