Vágólapra másolva!
Egyedül sítalpakon szelte át az Antarktiszt Felicity Aston, aki hétfőn érte el célját a Ronne-selfnél. A brit sportoló az első ember, aki mindössze saját izomerejét használva szelte át a kontinenst egymagában.

Astopn 59 napos túrája során 1744 kilométert tett meg a fagyos déli kontinensen. A sikerről Twitter-üzenetben számolt be, amelyet a Ronne-selfnél található Hercules-szigetről küldött. Jelezte azt is, hogy egyelőre még mindig egyedül van egy sátorban, mivel a rossz időjárási viszonyok miatt nem tud leszállni az a kisrepülő, amely az alaptáborba fogja szállítani.

"Csak hogy ne adjam át magamat a szentimentalizmusnak, a semmiből lecsapott az erőszakos szél a sátramat tépve" - írta.

Aston az első nő, aki egyedül átkelt a Déli-sarkvidéken, valamint egy másik rekordot is felállított, ő az első ember, aki mindössze saját izomerejét használva szelte át a kontinenst egymagában.

Üzenete szerint hazatérte után először is forró zuhanyt vesz, majd vörösbort iszik. Ám míg ez bekövetkezik, "addig megeszem az utolsó marhahúskonzervemet, és élvezem az utolsó magányos estémet".

A 180 cm magas, 77 kilós, 34 éves Felicity Astonnak nagy gyakorlata van az extrém expedíciók terén. Három évig dolgozott meteorológusként a brit Antarktisz-felmérés munkatársaként, 2009-ben egy kizárólag nőkből álló csoportot vezetett a parttól a Déli-sarkig, átsíelt Kanada északi-sarkvidékén, átkelt a grönlandi jégtáblán és a befagyott Bajkál-tavon. Ugyanakkor futott a marokkói sivatagban, és jaguárokat követett Paraguayban.