Vágólapra másolva!
1994-ben futott először jótékony céllal Kovács István, aki novemberben azt vette a fejébe, adományokat gyűjt egy hatéves vajdasági kislány gyógyulása érdekében. Az ország egyik legmegszállottabb hosszútávfutója, a Mikulás- és Nyuszi-futások atyja az agydaganattal műtött Dávid Kitti megsegítésére minden követ megmozgat, karácsony előtt ellátogat Martonosra is, és jövőre szeretné észak-európai kapcsolatait is felhasználni a nemes cél érdekében.

1994-ben két és fél hét alatt Sárospataktól Zalaegerszegig összesen 800 kilométert futott Kovács István, aki ekkor gyűjtött első alkalommal adományt egy zalalövői kislány csontvelő-átültetéséhez. A jótékony célok innentől kezdve állandósultak, most egy agydaganattal műtött hatéves vajdasági kislányon szeretne segíteni.

"Tavaly jártam Magyarkanizsán, december 28-án ott szerveztem Mikulás-futást, és összeismerkedtem a város vezetőivel. A Facebookon lájkoltam az oldalt, és másfél hónapja láttam, amikor Dávid Kittiről írtak. Megrendített a történet, a hatéves kislányt agydaganattal műtötték, de a gyógykezelése rengeteg költséget emészt fel. A család már eladta a földjeit, a nagypapa házát, hogy azok árát is Kitti gyógyulásának szenteljék" - mesélte Kovács István, az ország egyik legmegszállottabb hosszútávfutója.

"Láttam a házukat, hogy milyen borzalmas körülmények között laknak, és eldöntöttem, ahová csak megyek, mindenhol azt kérem, segítsenek rajta."

A mezőfalvai sportember 1995 óta úgynevezett Mikulás-futásokat szervez, ezeken a gyerekek körében népszerűsíti a sportot, és együtt fut velük. 1996-ban ezt továbbfejlesztve húsvéti Nyuszi-futásokba is belevágott, és az eseményeknek legtöbbször jótékony célja is van.

"Idén eddig huszonnégy helyen voltam, mindenhol kaptam ígéretet arra, hogy segítenek a kislányon. Nem akarok én semmilyen susmust, hogy mások gyűjtsenek érte, és lenyúlják a pénzt. Inkább mindig megadtam az édesanyja telefonszámát, a család számlaszámát, hogy biztos lehessek abban, közvetlenül hozzájuk ér el a segítség."

Kovács - akinek hivatalos tanúsítványa van róla, hogy ő az igazi Mikulás nagykövete - a jövő héten személyesen is ellátogat Kittihez. "Találkoznék az édesanyjával, illetve Martonos polgármesterével, a faluban gyerekprogramokat szerveznék a szokásos módon. Közös futás lenne a gyerekekkel, madarakat etetnénk, hogy megtanulják, a tél elején gondoskodni kell róluk. Viszek ajándékokat, adományokat, ruhákat, és ha Kitti olyan állapotban van, hogy már kimozdulhat a szabadba, nagyon szeretném, ha ő indíthatná el a futást. Készültek az idei futásaimról fotóalbumok, naplók, amelybe jókívánságokat gyűjtöttem a magyar gyerekektől, azt is Kittinek szánom."

Egy hónapja, november 12-én nagyszabású jótékony célú előadást tartottak Magyarkanizsán Dávid Kitti gyógykezelésének a támogatásért. A kezdeményezést felkarolták az egyesületek, intézmények, civil szervezetek a belépődíjakból 41800 dinár (125 ezer forint), az önkéntes adományokból 29 300 dinár (88 ezer forint) gyűlt össze Kitti gyógykezelésére. "A bajban kell megmutatkoznia az emberségnek, amely kezd egy kicsit kiveszni belőlünk, mert mindenki a saját problémáival van elfoglalva. De ha egy hatéves gyerek egészségéről, majdani életéről van szó, akkor itt mindent félre kell tenni, és össze kell fogni" - mondta az esemény egyik szervezője, Zoran Teslic.


Kovács két éve úgy nyilatkozott az [origo]-nak, nagy terve, hogy 2012-ben gyerekekkel egyfajta váltófutásban kifusson a londoni olimpiára. Húsz éve már megtett egy nagy utat, 1992-ben Barcelonába jutott el hasonló módon.

"A miként már megvan, első körben, május-júniusban a kárpát-medencei magyarlakta településeken futnánk és emlékfákat ültetnénk a 'Béke vagy te, Sport' jelszó szellemében. Aztán jöhetne a nagy út Londonig, ahol átadnánk a sportolóknak jókívánságainkat, és a futás során készült naplónkat. De az olimpiai futást is Kittikéhez szeretném kötni valamilyen módon, és azt is tervezem, hogy elmegyek Észak-Európába, hogy a kiváló svéd, illetve finn kapcsolataimat is felhasználjam a megsegítésére.

A magyar Mikulás-nagykövetet az sem zavarja, hogy az egészségével akadtak problémák az utóbbi időben. "Júliusban kisebb infarktuson estem át, most már észnél kell lennem. Azt hiszem, így jött ki rajtam az elmúlt évek sok-sok stressze. Három hete voltam kontrollon az Országos Kardiológiai Intézetben, mondtam, mivel foglalkozom, és az orvosoktól azt a választ kaptam: ha bírom, csináljam."

Kovács továbbra is úgy érzi, a svéd mintát kellene favorizálni, és nem kellene önteni a pénzt egy feneketlen kútba. "Egyszerűen nem értem azt a majomszeretet, amely a futballt körülveszi, ráadásul ennyi pénzt beleölnek a semmiért. Az egészséges életmódot kellene támogatni, mind a svédeknél. Ott, amikor futottam, másnap jött a város sportvezetője, velem tartott a városhatárt jelző tábláig. Ott az emberek részesei a mindennapi sportnak, nálunk nem."