Vágólapra másolva!
Meghalt Marco Simoncelli a gyorsaságimotoros-vb Malajziai Nagydíján történt balesetben. Bukása után az olasz versenyzőnek nekiment az egymással ütköző Colin Edwards és Valentino Rossi is. Simoncelli fejéről az ütközés erejétől lesodródott a sisak, az életét már nem tudták megmenteni. A másik két motorosnak nem történt komolyabb baja. A futamot előbb piros zászlóval félbeszakították, majd törölték.

Életét vesztette a magyar idő szerint vasárnap reggeli MotoGP-futamon Marco Simoncelli. A 24 éves pilóta a futam második körében elcsúszott, majd a mögötte egymással ütköző Edwards és Rossi is nekiment. A Gresini Honda versenyzőjének fejéről lesodródott a sisak az ütközés erejétől.

"A felvételek láttán magam is rosszul lettem" - mondta a MotoGP idei világbajnoki címét egy hete begyűjtő Casey Stoner. "Ha valakiről leesik a sisak, az mindig nagyon rossz jel. Sokkol és mélyen elszomorít Marco elvesztése. Amikor ilyen dolgok történnek, rájössz, milyen értékes is az élet. El sem tudom képzelni, min megy át most Marco családja."

"Sokkol, hogy egy barátom haláláról kell beszélnem" - mondta Michele Macchiagodena, a MotoGP orvosi csapatának vezetője. "Súlyos fej-, nyak- és mellkasi sérüléseket szenvedett. Amikor a pályára értünk, már eszméletlen volt. Az ambulancián megkezdtük az újjáélesztést, és bár sikerült a vér egy részét eltávolítani a tüdőből, az életét már nem tudtuk megmenteni."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BAeVIqwzEupDcdMm

Simoncelli balról, 0.15-nél tűnik fel a képen

Simoncelli három éve éppen ezen a pályán, Szepangban biztosította be a világbajnoki címét a 250-eseknél. A MotoGP versenyzői és a sorozat hivatalos honlapja együttérzését fejezte ki a versenyző családjával. Valentino Rossit különösen megviselte az eset, mivel Simoncelli barátja volt.

Mark Webber, a Red Bull Forma-1-es pilótája a Twitteren azt írta: "RIP, Marco. Egy különleges tehetség, aki hiányozni fog. A szeretteidre gondolok, és mindenkire a MotoGP paddockban."

"Elnökségem egyik legszomorúbb napja a mai" - fogalmazott Gianni Petrucci, az Olasz Olimpiai Bizottság vezetője. "Marco Simoncelli tragikus halála mélyen megérintett és megrázott. Huszonnégy évesen egyszerűen nem halhatsz meg egy versenyért. Egészen az utolsó pillanatig reménykedtem abban, hogy túléli. Láttam a fájdalmat és a szenvedést az édesapján, aki ott volt mellette. Mindannyian együtt érzünk a gyászoló családdal. Ez a felfoghatatlan halál sokkolta Olaszországot."

Simoncelli menedzsere, Carlo Pernat úgy fogalmazott: a fiatal versenyző előtt még nagy sikerek álltak: "Marco mosolygós srác volt, mindenki barátja. Voltak álmai, céljai. Régimódi fiú volt, akit jóra tanítottak a csodálatos szülei. Nincsenek szavak" - fogalmazott.

Forrás: AFP
További képek a vasárnapi futamról

A MotoGP-sorozatban a pályák közvetlen közelébe vitt mobilklinikával igyekeznek minimálisra csökkenteni a bukások következményeit, a legutóbbi halálos baleset 2003-ban történt a kategóriában, akkor a japán Kato Daidzsiro vesztette életét éppen a hazai versenyén, míg tavaly a San Marinó-i Moto2-es futamon a szintén japán Tomizava Soja halt meg.

A szepangi pálya elnöke, Mokhzani Mahathir biztos abban, hogy a Nemzetközi Motorsport Szövetség és a MotoGP szervezői kivizsgálják majd a balesetet.

Olaszországban minden vasárnapi futballmérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a fiatal motorosról, a játékosok pedig fekete karszalagot viseltek. Több olasz sportklub és versenyző - így például a Ferrari Forma-1-es csapata is - közleményben tudatta döbbenetét és együttérzését.

Simoncelli 1987. január 20-án született Cattolicában. 2002-ben debütált a vébén a 125 köbcentiseknél, 2008-ban világbajnoki címet nyert a 250-es géposztályban. A MotoGP-ben tavaly mutatkozott be, az idén egy nem gyári motorral a hatodik helyen állt összetettben két futammal a világbajnokság vége előtt. Összesen 14 futamot nyert, 31-szer állhatott dobogóra.

Az afrofrizurájáról és vidám természetéről ismert Simoncelli nagy AC Milan-szurkoló volt, halálhírét a klub is közölte a honlapján. Az évadzáró MotoGP-versenyt november hatodikán, Valenciában rendezik.

Egy hete a brit IndyCar-versenyző, Dan Wheldon vesztette életét a Las Vegas-i futamon.

Az utóbbi negyven év tragédiái

Az olasz Marco Simoncelli vasárnap, a szepangi Malajziai Nagydíjon bekövetkezetett tragédiájával a gyorsaságimotoros-világbajnokságban - a francia AFP hírügynökség összesítése szerint - már harmincra emelkedett a halálos áldozatok száma utóbbi négy évtizedben.

Az áldozatok:
Christian Ravel (francia), Spa-Francorchamps, 1971
Günter Bartusch (német), Sachsenring, 1971
Gilberto Parlotti (olasz), Man-sziget, 1972
Hans-Jürgen Cusnik (német), Brno, 1972
Renzo Pasolini (olasz), Monza, 1973
Jarno Saarinen (finn), Monza, 1973
Billie Nelson (brit), Opatija, 1974
Peter McKinley (brit), Man sziget, 1975
Phil Gurner (brit), Man sziget, 1975
Rolf Thiele (brit), Assen, 1975
Otello Buscherini (olasz), Mugello, 1976
Patrick Pons (francia), Silverstone, 1980
Malcolm White (brit), Silverstone, 1980
Michel Rougerie (francia), Rijeka, 1981
Sauro Pazzaglia (olasz), Imola, 1981
Alain Béraud (francia), Brno, 1981
Jock Taylor (brit), Imatra, 1982
Isikava Ivao (japán), Le Mans, 1983
Michel Frutschi (svájci), Le Mans, 1983
Rolf Rüttimann (svájci), Rijeka, 1983
Norman Brown (északír), Silverstone, 1983
Peter Huber (svájci), Silverstone, 1983
Kevin Wrettom (brit), Spa-Francorchamps, 1984
Alfred Heck (német), Le Castellet, 1988
Ivan Palazzese (venezuelai), Hockenheim, 1989
Vakai Nobujuki (japán), Jerez, 1993
Simon Prior (brit), Hockenheim, 1994
Kato Daidzsiro (japán), Szuzuka, 2003
Tomizava Soja (japán), Misano, 2010
Marco Simoncelli (olasz), Szepang, 2011
(MTI)