Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön érvénytelennek nyilvánította az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályt, ez azt jelenti, hogy a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat nem lehet kizárni a következő játékokról. A NOB elfogadta a döntést.

Az érvénytelenített NOB-szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, melyet doppingvétség miatt kapott. Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilát idén júniusban két évre tiltotta el a sportág nemzetközi szövetsége, mert szervezetében tiltott szert találtak. Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, s emiatt egyéves eltiltást kapott.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még április végén fordult közösen a CAS-hoz a szabályozással kapcsolatban, melynek értelmében azok a sportolók, akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt, kénytelenek kihagyni a következő ötkarikás játékokat.

Indoklásában a CAS leszögezte: a szabály "érvénytelen és alkalmazhatatlan", mivel kétszer büntet, és nincs összhangban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) irányelveivel.

Az amerikaiak azt akarták megtudni, hogy 400 m-en olimpiai és világbajnok sprinterük, LaShawn Merritt megvédheti-e címét jövőre Londonban, noha korábban 21 hónapos eltiltást kapott doppingolás miatt. A NOB annak szerette volna elejét venni a CAS-állásfoglalással, hogy a londoni játékok előtti hetekben egymást érjék a bírósági ügyek. A NOB arra alapozva fogalmazta meg korábban szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a szankció bírálói szerint viszont kétszer bűnhődik a vétkes sportoló, ha az eltiltása után még az olimpiáról is lemarad.

Christophe De Kepper főigazgató a közös beadvánnyal kapcsolatban még áprilisban jelezte, a NOB tartja majd magát a CAS határozatához. A döntés után a NOB tartotta magát az ígérethez, miután rövid közleményben tudatta, hogy "csalódottsága" ellenére "teljes mértékben elfogadja" a CAS-határozatát.