Vágólapra másolva!
A líbiai diktátor, Moammer al-Kadhafi legidősebb fia, Muhammad Kadhafi mintegy ezer jegyet igényelt a 2012-es londoni olimpiára, ám kérését - az ország politikai helyzetére hivatkozva - megtagadták, hiába ő a Líbiai Olimpiai Bizottság elnöke.

Habár a brit kormány elviekben nem befolyásolhatja, hogy melyik olimpiai esemény jegyeit melyik nemzet kapja, a Daily Mail című angol napilap cikke szerint David Cameron miniszterelnök nyomást gyakorolt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra (NOB) a londoni játékok szervezőbizottságának (LOCOG) segítségével, hogy beleszólása lehessen a belépők szétosztásába, mert szeretné elkerülni a diplomáciai konfliktust.

Bár a NOB politikailag semleges, szerda este egyértelművé tette, hogy a jelenlegi libíai politikai helyzet miatt nem adhat jegyet Kadhafiéknak.

"Líbinának nem állítottunk ki egyetlen belépőt sem, és pénzt sem kaptunk érte. A NOB és a LOCOG egyetértett abban, hogy addig nem kaphat jegyeket a Líbiai Olimpiai Szövetség, ameddig az ország helyzete nem tisztázódik. Ez a hozzáállás a részünkről mindaddig megmarad, amíg nem leszünk biztosak abban, hogy a jegyeket helyesen használják fel" - nyilatkozta a NOB egyik szóvivője.

David Cameron miniszterelnök szóvivője szerint a jegyek visszatartásáról nem a kormány vagy a kormányfő, hanem a NOB döntött. "Kadhafi, a családja és a rezsim kulcsfigurái utazási tilalom alatt állnak, nem utazhatnak ide sem az olimpiára, sem más eseményre" - tette hozzá.

A brit sportért is felelős minisztériumnál azt mondták: a Líbiai Olimpiai Bizottság több száz jegyet igényelt, amelyet a szabályok szerint csak sportszervezeteknek és versenyzőknek adhatott volna. A jegyek így - a Daily Mail szerint - végül nem jutottak el Líbiába, pedig szerdán az AP hírügynökség még erről adott hírt.

A cikkben korábban VI. Mohamed marokkói király képe szerepelt, a hibáért az érintettek és olvasóink elnézést kérjük!