Vágólapra másolva!
A Magyarországon népszerű soft darts - amelyben a magyarok Eb- és vb-érmeket is nyertek már - csapatbajnoki döntőjét a veresegyházi művelődési központban rendezték, ahol a játékosok sört is ittak a dobások előtt. A sportágban megengedett az alkohol fogyasztása, de jól tudják a dartsosok, hogy aki túllép egy szintet, annak a teljesítmény rovására mehet az italozás.

"Kérlek, menj ki azzal a korsó sörrel innen" - mondta még a bemelegítésnél az esemény főszervezője az egyik dartsversenyzőnek a veresegyházi csapatbajnokságon, amelyen ugyanúgy megengedett a sörözés, mint a világ bármely soft darts versenyén, de csakis a pályán kívül. A játékosok - akik számára kötelező a fekete szövetnadrág viselete - saját felelősségükre bármennyit ihatnak, de persze a verseny nem erről szól, hanem a győzelemről.

Fontos törekvés, hogy az alkohol eltűnjön a dartsból, és egyszer az olimpia programjába is bevegyék. Jobb helyet a sportág népszerűsítésére keresve sem találhattak volna a nemzetközi dartsosok, mint a sportág őshazáját, Angliát, ahol a jövő évi, londoni olimpián bemutató sportágként már jelen lehet.

A dartsnak két szakága van, a fémhegyes nyilakkal játszott steelt űzik a sportág legnagyobbjai (az első számú sztárnak Phil Taylor számít), Magyarországon pedig a soft darts a népszerű. Ennek az oka, hogy míg a profi szervezetek, a PDC vagy a BDO bajnokságaira a nevezési díj körülbelül 120 euró (32 ezer forint), addig egy soft Eb-re csak 12 euró. Ez persze a pénzdíjakon is visszaköszön, a profiknál 200 ezer font, az amatőröknél pedig mindössze ezer euró körüli a fődíj. Mivel Magyarországon - a saját szponzorral rendelkező Bezzeg Nándoron kívül - mindenki amatőr, a magyarok csak a soft szakág eseményein indulnak. Ott, ahol a magyarok több Eb- és vb-dobogós helyet is begyűjtöttek már, és ahol még ma is megengedett az alkohol fogyasztása. Mivel a nemzetközi szövetség engedélyezi az ivást, ugyanígy tesz a magyar szövetség is.

A soft darts egyetlen magyar kilencnyilasa ezúttal nem játszott

Veresegyházon is jórészt sörrel a kezükben sétálgattak a játékosok - egyedül a kocsmákból ismert, tizenhat automata dartsgépet felvonultató teremben volt tilos az étel- és italfogyasztás -, akkor tették csak le az italt pár percre, amikor a kisváros polgármestere, Pásztor Béla köszöntőjében sok sikert kívánt nekik.

A csapatbajnokság kiemelt osztályának a legnagyobb esélyese a Vasas volt, még úgy is, hogy Melisek Zsolt ezúttal nem volt tagja a csapatnak. "Úgyis megnyerik nélkülem is" - mondta az [origo]-nak arról, hogy milyen erősnek számít ma Magyarországon a Vasas, amely az előző két évben az Európa-kupát is megnyerte. Sőt van egy igazi sztárjátékosa is, a cseh Pavel Drtil, aki még pénzt is kap a tripla húszasok dobálgatásáért.

Forrás: Bodrogi Mária
Még több kép

Melisek Zsolt is nagy spíler, ő az ország egyetlen olyan soft dartsosa, akinek sikerült kilenc nyíllal megdobnia az 501-et (steelben ugyanez a győri Hatos Józsefnek is összejött), méghozzá a következőképpen: hétszer egymás után tripla húszat dobott, majd egy tripla tizenkilences után egy dupla tizenkettessel zárt. Ez a darts tökéletes dobássorozata, ennél kevesebb próbálkozásból nem lehet meccset nyerni. "2009-ben, Zadarban sikerült ezt elérnem, ami a soft-Eb-k történetében korábban még senkinek sem sikerült a mezőnyből, se magyarnak, se külföldinek" - büszkélkedett Melisek. "Könnyű dolgom volt, mert nem arra koncentráltam, hogy meglegyen a kilencnyilas 501, csak arra figyeltem, hogy nyerjünk" - mondta az Eb-ötödik csapat tagja, aki azt állítja, soha nem iszik alkoholt.

Érdekes a sportág és az alkohol kapcsolata

Ezt azért fontos külön megjegyezni, mert - ahogyan Melisek Zsolt visszaemlékezett - húsz-harminc éve még a televíziókban közvetített steel versenyeken is jelen volt az alkohol: "Tálcán kínálták fel a sört a versenyzőknek, ma ez a fémes kategóriában már a múlté. Bár úgy tudom, nem teljes az alkoholtilalom, a lényeg, hogy ne lehessen látni a versenyzőkön, hogy ittak."

Ezek szerint a Magyarországon közkedvelt soft szakágban gyakori, hogy valakin látszik, mennyit ivott? "Érdekes a sportág és az alkohol kapcsolata, mindenkinek meg kell találnia azt a pontot, amikor még segít neki a szesz. Két sör még segíthet, megnyugtathat, levezeti a feszültséget, de sokan nem tudnak kettőnél megállni. Valaki seggrészegen is tökéletesen dob, de ez a ritkább eset, ezer dartsosból öt-tíz ilyen ember lehet csak" - magyarázta Melisek Zsolt, aki naponta három órát edz, a leggyakrabban otthon, de mint mondja, ez nem általános, ismer olyat, aki kétnaponta csak fél órát gyakorol.

Forrás: Bodrogi Mária
Még több kép

Hogy a magyarországi dartsozásnak sok köze van az italozáshoz, azt a klubok számára gyakorló helyiséget biztosító szponzorok neve is elárulja, a szombati versenyen a résztvevők között volt a Sarok Sörbár DC, egy másik csapat mezén pedig a Panyolai Pálinka felirat virított. Nézők nem sokan voltak, de nem is igen fértek volna be a terembe, ahol percenként legalább tíz-tizenöt dartsnyilat eldobtak a versenyzők.

Piás steel dartsosból absztinens profi

Melisek szerint nem könnyű annak a versenyzőnek, aki csak italozással tudja kihozni magából a legtöbbet, mert ha ehhez hozzászokott, és edzéseken, versenyeken is így dob, akkor később nagyon nehéz lesz váltania: "Ha valaki változtatni szeretne, és piás versenyzőből tiszta szeretne lenni, akkor nincsen könnyű dolga, az alkohol nélküli versenyzés számára olyan lehet, mintha elölről kezdődne minden. Persze ismerek olyat, akinek gond nélkül sikerült a váltás, a szerb születésű Mensur Suljovic volt, hogy állni nem bírt, annyira részeg volt, mégis tizenöt nyílnál nem kellett neki több a sikerhez. Majd az osztrákok leigazolták, átment a profikhoz, és ugyanezt megcsinálja immáron pia nélkül is" - mesélte a Vasas versenyzője.

A győri Raszler Józseffel előfordult már, hogy nem tudott dobni, mert egy részeg versenyző beállt elé, és nem engedte dobni, de az is gyakori, hogy a nyilak nem a tábla felé repülnek. "Ha műanyag a nyilak vége, az nem gond, de fémhegyű nyilak fájdalmas sérüléseket is okozhatnak."

A tízkor kezdődött versenyen dél körül már egész jó hangulatban jöttek-mentek a versenyzők, aki épp nem dobott, az a pultnál kért egy sört, volt, aki nagyfröccsel próbálta formában tartani magát, aki pedig megéhezett, hagymás zsíros kenyeret rendelt.

A nyolccsapatos, kiemelt osztály küzdelmeit végül - a késő délutánig tartó versenyen - a várakozásoknak megfelelően a Vasas nyerte, míg a hét együttesből összeállt I. osztályú csapatbajnokságban nem volt jobb a Sarok Sörbár dartsozóinál. A győztesek azt mondják, a bajnoki címet egy jó kis sörözéssel ünneplik meg, de szinte biztosan előkerül majd a dartstábla is.