Vágólapra másolva!

Overdose szenzációs visszatéréséről írnak Németországban

Hétvégén pályacsúccsal tért vissza Overdose Hoppengartenben. A savós patairha-gyulladáson átesett hatéves ló győzelmét történelminek nevezte a pálya tulajdonosa, Gerhard Schöning.

A Németországban is kedvencnek számító Overdose győztes visszatérését ünnepelték a hétfői német lapok.

A magyar versenyló a 2009-ben szenvedett súlyos sérülés, az életét is veszélyeztető savós patairha-gyulladás következményeként tavaly augusztusban Baden-Badenben elvesztette korábbi veretlenségét, és azóta a vasárnapi hoppegarteni futam volt az első versenye. A hatéves pej az ezerméteres pályán hatalmas fölénnyel verte riválisait, a lovas szakma óriási lelkesedését váltva ki.

A Berliner Zeitung idézte a hoppegarteni pálya tulajdonosát, Gerhard Schöninget, aki szerint Overdose történelmet írt. Nemcsak visszatérésével, hanem azzal is, hogy fantasztikus idővel - 54,1 másodperccel - pályarekordot döntött. Ráadásul úgy, hogy versenyzői pályafutása során ezen a távon csupán egyszer futott jobb időt. A magyar csodaló a hoppegarteni pályarekordot 3,7 másodperccel javította meg, ami szenzációs eredmény.

A berlini újság beszámolója szerint a többezres közönség hatalmas ovációval ünnepelte a rendkívül sok viszontagságot átélt Overdose győzelmét. Kijutott az ünneplésből a ló társtulajdonosának, Mikóczy Zoltánnak, és nem utolsósorban lovasának, a szerb származású, többszörös német zsokébajnok Andreas Suboricnak is.

A Berliner Zeitung szerint Overdose visszatért, és ezzel a Berlin melletti Hoppegarten versenypályájának tekintélye is. A pálya tulajdonosai, illetve üzemeltetői már régóta szívükön viselték a magyar ló sorsát, Overdose többször is ott vett részt rehabilitáción, és mindig reménykedtek mielőbbi visszatérésében. Amint az újság fogalmazott: a magyar ló profitált Hoppegartentől, és fordítva.

A Berliner Zeitung Suboricot idézte, akivel a ló a vasárnapit megelőzően négy versenyt nyert. Suboric szerint korábban olyan hírek terjedtek el, hogy Overdose már nem olyan gyors, mint azelőtt. Ezzel szemben a vasárnapi versenyen - miként fogalmazott - egyszerűen zseniális volt. "Ha ilyen állapotban marad, még sok fényes győzelem várhat rá" - nyilatkozta a lovas, jelezve azt is, hogy társként mindig készen áll.

A társtulajdonos Mikóczy Zoltán vasárnap kijelentette: a júniusi angol derbin, a Royal Ascoton Overdose-t minden valószínűség szerint Suboric lovagolja majd.