Vágólapra másolva!
A februárban elindult kezdeményezés nyomán módosul az a törvény, amely megvonja az életjáradékot a kihágást elkövetett olimpiai érmes sportolóktól. Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó szerint fontos lenne különbséget tenni két bűncselekmény között.

"A Magyar Olimpiai Bizottság támogatja a módosítást, és egyeztettünk már azzal az országgyűlési képviselővel is, aki előkészíti és beterjeszti majd a törvényjavaslat szövegét" - nyilatkozta csütörtökön Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó a Digi Sport televíziós csatorna Reggeli Start című műsorában.

A barcelonai aranyérmes hozzátette, már a törvény tavalyi hatályba lépését követően megkezdődtek az egyeztetések, mivel a jogalkotók szándéka nem teljesült maradéktalanul, de akkor a választások miatt már nem foglalkoztak érdemben az üggyel.

"Azzal mindenki egyetért, hogy egy bűncselekmény nem maradhat következmények nélkül, de fontos lenne különbséget tenni két eset között" - jelentette ki Kovács Antal. "A Barcelonában bronzérmes dzsúdós, Csősz Imre egy 2005-ös adminisztrációs hiba miatt 70 ezer forintos pénzbírságban részesült, de emellett három évre megvonták az olimpia járadékát is. Ha én gyorsan hajtok, büntessenek meg, mint bárki mást. De azt gondolom, egy százezer forintos pénzbírság esetén a hároméves járadékmegvonás, tehát a harmincszoros büntetés aránytalan. Szerintem ilyen esetben elég lenne néhány hónapra megvonni a járadékot. Nem készítettünk esetlistát arról, hogy kiket érint hátrányosan a jelenleg érvényben lévő szabályozás, de azt szeretnénk elérni, hogy a bűncselekmény súlya és a büntetés mértéke arányos legyen."

Kovács Antal kifejtette, hogy remélhetőleg minél előbb elfogadják a módosítást, mivel az előzetes egyeztetések alapján egységes a politikai szándék, és az alkotmány elfogadását követően - a sporttörvény tárgyalása során - érdemi lépések történhetnek majd.

"Az olimpiai érmeseket meg kell becsülni, és senkit sem szabad aránytalanul büntetni. Nagyon fontos, hogy megbecsüljük a példaképeket. Ha egy olimpiai bajnok rossz körülmények között él, akkor nekem nehéz azt mondani, hogy fiam, legyél olimpiai bajnok" - mondta zárásként a világbajnok.