A vetkőzésre még várni kell, az álom megvalósult - India a kriketthősöket ünnepli

Poonam Pandey indiai modell
Vágólapra másolva!
Valóságos népünnepély kezdődött Indiában, miután a krikettcsapat története során másodszor nyerte meg a világbajnokságot. A Magyarországon dolgozó Rajesh Radhkarishnan szerint számukra olyan ez a győzelem, mint más országnak focivébét nyerni, és azt mondja, Indiában a krikettjátékosok óriási sztárnak számítanak. A győztes csapat mellett egy modellről, Poonam Pandey-ről is sok szó esik, aki beígérte, hogy győzelem esetén levetkőzik a csapat előtt, de az ígéretét egyelőre nem teljesítette.

El tudják képzelni, milyen hangulat lenne Magyarországon, ha a fociválogatott világbajnokságot nyerne? Indiában a krikett a mindent vivő sportág, és most, amikor a csapat 1983 után másodjára nyerte meg a világbajnokságot, igazi népünnepély kezdődött a világ második legnépesebb országában. Bár gyeplabdában jóval nagyobb sikereket ért el India, a krikett egyértelműen a legnépszerűbb sport, ami annak is betudható, hogy nem kell hozzá profi felszerelés, és még csak szabványméretű pálya sem.

"Ahogy Amerikában szinte minden családnak van a háza mellett egy kosárpalánkja, úgy Indiában is egymás érik a krikettpályák, az emberek az utcán is képesek játszani. A legtöbben otthon barkácsolnak maguknak saját ütőt, meg keresnek valamit, ami gömbölyű, el lehet dobni és meg lehet ütni, aztán már indul is a játék" - mondta az [origo]-nak az indiai Rajesh Radhkarishnan, aki a Magyar Telekomnál dolgozik.

Rajesh a barátokkal, rokonokkal 15-20 fős társaságban nézi általában a meccseket, ha otthon van, a Srí Lanka elleni vb-döntőt viszont az interneten izgulta végig, bár azt mondta, nem ez volt a legkeményebb meccs. "A háromszoros világbajnok ausztrálok elleni negyeddöntő volt a legnehezebb, a döntőben már éreztem, hogy nyerni fogunk, taktikusan játszottunk. Nekünk ez tényleg olyan érzés, mint más országnak focivébét nyerni. A krikettjátékosat nálunk igazi sztárokként kezelik, befolyásosak, milliomosok, érhető, hogy a gyerekek is példaképnek tekintik őket, és arról álmodoznak, hogy egyszer ők is a válogatottban fognak játszani."

Rajesh kollégája, Mahadesha Subramanyam szerint Indiában egy egész iparág épül a krikettre, és a játékosok hasonlóan komoly pénzeket keresnek, mint a golfozók vagy a teniszezők. Amikor felvetjük neki, hogy ha valaki ismeri és szereti a baseballt, akkor rá fog-e kapni a krikettre is, egy "lehet" a válasza, és hozzáteszi, hogy a krikettmeccs általában hosszabb, és szerinte azért nehezebb sport, mert sokkal nagyobb szerepe van a mentális tényezőknek. Mahadesha és Rajesh néha Magyarországon is eljárnak krikettezni, és bátorítják magyar kollégáikat, hogy próbálják ki a játékot.

Forrás: AFP
A krikett Larissa Riquelméje is vetkőzést ígért
További képek az ünneplésről

Lehet, hogy Poonam Pandey-nek is szüksége lesz a bátorításra, az indiai modell ugyanis a focivébé sztárjának számító Larissa Riquelméhez hasonlóan megígérte, hogy vb-győzelem esetén ledobja a ruháit. Pandey egyelőre nem mutatta be a sztriptízt, emiatt több fenyegető sms-t is kapott, majd hétfőn a Twitter-oldalán jelezte, hogy megtartja ígéretét, ami egyébként arra vonatkozott, hogy a csapat előtt mutatkozik meztelenül. Az indiai oldalakon kommentelők elég szkeptikusak, hogy a vetkőzés valóban megvalósul-e, mindenesetre Pandey elérte, hogy róla is legalább annyi szó essen, mint a győztes csapatról.

A krikett tudnivalói dióhéjban

A krikettet két 11 fős csapat játssza, a dobó csapat védekezik, a másik próbálja elütni a labdát. A dobócsapat játékosai a pályán szétszórva helyezkednek el, a két ütőjátékos pedig a pitchnek nevezett terület két végén található kapuknál helyezkedik. A dobó célja, hogy a minél trükkösebb dobással elérje, hogy az ütő ne találja el a labdát.

Ha az ütő eltalálja a labdát, akkor helyet kell cserélnie a másik kapunál álló társával, és ezt addig folytathatják, míg a védők vissza nem juttatják a labdát. Egy helycsere egy pontot ér, ha az ütő úgy üti meg a labdát, hogy az eljut a pálya széléig, akkor négy ponttal gazdagodik, ha pedig úgy hagyja el a pályát, hogy nem esik le, az hat pontot ér. A védők akkor tudják kiejteni az ütőket, ha a labdát a levegőben elkapják, vagy ha előbb jutattják vissza a labdát a kapuhoz, mint ahogy az ütőjátékos odaér, netán ha a dobással lerombolják az ütő mögötti kaput.

Az egynapos meccs (one day international), amelyet a vébén is játszottak, két inningből áll. Manapság három elterjedt formája van a legmagasabb szinten űzött krikettnek: a teszt, amely akár öt napig is eltarthat, az egynapos meccs, amely általában 45 vagy 50 overből áll (egy over 6 egymás utáni dobást jelent) és a "leggyorsabb" változat, a Twenty20, amelyben mindkét csapatnak 20 over áll rendelkezésére. A mostani vébé meccsei 50 overből álltak.