Vágólapra másolva!
Hivatalosan is tiltakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) az Iráni Olimpiai Bizottság, amely szerint a 2012-es londoni nyári olimpiára tervezett logó nem az évszámot, hanem a Zion szót rejti, és ez nyílt cionizmusra utal.

Amennyiben a szervezők nem változtatják meg a 2012-es londoni nyári olimpia logóját, úgy Irán bojkottálja a játékokat, és eltiltja a szerepléstől sportolóit, jelentette ki az Iráni Olimpiai Bizottság, amely hivatalos tiltakozással fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz.

A David Airey által tervezett logó a művész szerint a 2012-es dátumot szimbolizálja, korábban azonban érték már olyan vádak, hogy a mű horogkereszthez, illetve szexuális aktushoz hasonlít. Az iráni vádak ennél is merészebbek: az ázsiai ország olimpiai bizottsága szerint a számok valójában betűk, és a cionizmusra utalva a Zion szót adják ki.

"Sajnálatos dolog, hogy a következő olimpián súlyos kihívásoknak leszünk szemtanúi, amelyek néhány ember rasszista szellemiségéből erednek" - áll a Mohammad Aliabadi elnök és Bahram Afsharzade főtitkár által jegyzett levélben.

A NOB hivatalosan is megerősítette, megkapta Irán tiltakozó levelét. "A londoni olimpia logója a 2012-es évet szimbolizálja, semmi mást" - áll a válaszközleményben.

A londoni szervezőbizottság nem érti, miért mostanra időzítették a vádakat az irániak, amikor széleskörű egyeztetést követően már 2007-ben nyilvánosságra került a logó.