Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban, Dallasban tartják a negyvenötödik Super Bowlt, vagyis a profi amerikaifutball-bajnokság nagydöntőjét, amelyen a Pittsburgh Steelers és a Green Bay Packers feszül egymásnak. A liga legrettegettebb védelmével rendelkező Steelers öt éven belül harmadszor nyerheti meg a Vince Lombardi-trófeát, amelyet éppen az első két Super Bowlon győztes, és a nagydöntőbe 1998 után viszatérő Green Bay legendás edzőjéről neveztek el. A meccs mellett a show sem marad el, Christina Aguilera és a Black Eyed Peas is fellép majd, csak Amerikában 150 millió tévénézőre számítanak, a 30 másodperces reklámok pedig 3 millió dollárért keltek el.

A Super Bowl idején Amerikában rendszerint megáll az élet, ez az a hétvége, amelyen a legkevesebb esküvőt tartják, és a baráti társaságok a tévé elé telepedve várják az NFL nagydöntőjét, amelybe idén a félelmetes védelméről híres Pittsburgh, valamint a Brett Favre árnyékából végleg kilépő Aaron Rodgers által irányított Green Bay jutott be.

Ha csak a két csapat hagyományait nézzük, igazán ütős döntőre számíthatunk, a Pittsburgh hat Super Bowl-győzelme rekord a ligában, a Steelers ráadásul az utóbbi években kétszer (2006, 2009) is eljutott a nagydöntőig, és ha már ott járt, meg is nyerte mindkettőt. A Green Bay 1998 óta vágyott arra, hogy az idény utolsó meccsén is érdekelt legyen, de a Packers így is legendás franchise-nak számít, az első két Super Bowlt a Vince Lombardi vezette csapat nyerte, az edző nagyságáról mindent elmond, hogy a nagydöntő idei győztese a róla elnevezett kupát veheti át.

"Hogy mit várok a meccstől? Vért, verítéket és könnyeket" - mondta az [origo]-nak Kovács Sándor, a Sport Tv szakértője. "Nagyon régóta várom ezt a meccset, mert ez a két csapat jellemzi legjobban az NFL-t. A Steelers parádés védelmétől, míg a Packers a rettenetesen jól működő támadóalakulatától várja, hogy felé billenjen majd a mérleg nyelve. Ami ebben a párosításban a legszerencsésebb, hogy a fent említett csapatrészek egyszerre lesznek a pályán, így nagyon érdekes csatákra lehet majd számítani."

Bár az irányítók közvetlenül nem találkoznak majd egymással a pályán, a meccs mégis azon dőlhet el, melyikük passzol precízebben, ki lesz higgadtabb a rázós helyzetekben, és kit védenek meg jobban a társak. Ben Roethlisberger pályafutása hetedik NFL-szezonjában harmadik bajnoki aranygyűrűjére hajt, Steelers-győzelem esetén olyan klasszisokat érne utol, mint Tom Brady és Troy Aikman, és csak egy strigulával maradna el a Pittsburgh-ben félistennek számító Terry Bradshaw, valamint Joe Montana mögött.

Ben Roethlisberger szezonja elég döcögősen indult, szexuális zaklatással vádolták, és bár elmarasztaló ítélet nem született, a liga szabályzata alapján az első négy meccset eltiltás miatt ki kellett hagynia. Az ötödik játéknaptól aztán ismét ő irányította a Pittsburgh-öt, és vele tizenegy győzelmet és három vereséget ért el a csapat. Arról megoszlanak a vélemények, hogy Roethlisberger vagy Rodgers a jobb irányító, az viszont biztos, hogy a Packers nem dőlhet hátra, ha az utolsó negyed előtt vezet, mivel Ben összesen tizenkilenc, győzelmet jelentő fordításban vállalt főszerepet karrierje során.

A másik oldalon Rodgersnek azzal a lelki teherrel kellett évekig megbirkóznia, hogy mindenki a Green Bayben sokáig kikezdhetetlen ikonnak számító Brett Favre-hoz hasonlította. Hogy ezt sikerrel levetkőzte, azt jelzi, hogy 98,4 százalékos passzolási hatékonysága a legjobb mutatónak számít az alapszakaszt tekintve, ráadásul amilyen jól találja meg a társakat, olyan ritkán adja el a labdát, a statisztika szerint ötven dobásából csak egyet kaparint meg az ellenfél.

Forrás: AFP
Egy vicces figura Pittsburgh-ből: Brett Keisel

Persze az irányítók játéka mellett még rengeteg összetevő befolyásolja a meccs kimenetelét, a Steelers támadóegységéből például hiányozni fog az egyik legjobb falember, Maurkice Pouncey, akinek Kovács Sándor szerint nagy szerepe volt abban, hogy a szezonban mind az irányító megvédésében, mind a futásblokkolásban nagyot lépett előre a tavaly kicsit lesajnált offensive line.

"Félő, hogy nélküle a futás és a passzjátékoknál Roethlisberger megvédése is kívánni valót hagy majd maga után. Hasonlóan fájdalmas hiányzó a Packers másodvédővonalából (secondary) Al Harris, de a Charles Woodson és Tramon Williams fémjelezte secondary azért nem cseng olyan rosszul. Hogy mi dönthet a két csapat között? Bevallom, nem tudom. Beszélhetnénk arról, hogy a Packersnek nem lesz futójátéka, hogy Rodgers passzainak a nyolcvan százaléka célba fog érni, hogy mindkét irányítót legalább háromszor viszik majd földre, hogy a Steelers kirúgó speciális csapategysége (kickoff coverage) enged-e majd visszahordott touchdownt, hogy Big Ben fog-e Charles Woodson felé passzolni, hány labdát szerez majd (interception) Troy Polamalu, Aaron Rodgers el tud-e szabadulni a rárontó James Harrisontól és a többi Steelers-védőtől, hibáznak-e a rúgójátékosok, ha igen, milyen állásnál, és még sorolhatnám. Mégis egyetlen egy dolog fog dönteni, hogy ki akarja majd jobban a győzelemet. A két csapat felkészült a másik gyengéiből és hiszem, hogy az egyik legjobb Super Bowlt látjuk majd" - magyarázta a szakkifejezéseken is végigmenve Kovács.

Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó a Pittsburgh sikerére tippel: "A kilencvenes évek közepén akkori menedzserem, Dámosy Zsolt rángatott fel egy Amerikai klub nevezetű helyre, ahol az amerikai katonai adón néztük meg az akkori Super Bowlt körülbelül ötven rajongóval együtt. Nem láttam még előtte amerikaifoci-meccset, beültem, mint egy moziba, popcornnal a kezemben, mindenki szurkolt körülöttem, én pedig elaludtam. Azóta változott a helyzet, konzoljátékon sokat játszom NFL-t, lenyűgöz a nagy taktikai repertoár, és a sportág sikerességében nagy szerepet játszik az, hogy fordulatosak a meccsek. Amíg például a labdarúgásban, ha egy csapat két-három góllal vezet húsz perccel a vége előtt, akkor már lefutott a találkozó, az amerikaifociban az utolsó negyedben is megfordulhat a meccs. Korábban sokat jártam New Yorkba, ahol többször megnéztem a helyi Jets meccsét élőben. Ráadásul jól ismerem a csapat jelenlegi erőnléti edzőjét, Teddy Atlast, aki korábban Mike Tyson edzője is volt, így a Jetsnek szurkolok. Sajnos a konferenciadöntőben kikapott a Jets a Pittsburgh-től, a Steelers szerintem meg is nyeri a Super Bowlt, és akkor elmondhatjuk, hogy a bajnok ejtette ki a New York-iakat."

Gulyás Péter, az MKB Veszprém válogatott kézilabdázója azóta követi az NFL-t, amióta Magyarországon közvetítik: "Főleg a védelmek teljesítménye tetszik, az ütközések és az óriási hajtás. Évekkel ezelőtt is rendszeresen néztük a csapattársakkal a meccseket, a Super Bowlt pedig mindig Liszkai Szilveszterrel, Pásztor Istvánnal és Tombor Csabával szurkoljuk végig. Nincs kimondottan egy kedvenc csapatom, korábban a Coltsnak, az idén a Jets-nek drukkoltam, vasárnap este pedig a Steelersnek fogok szurkolni. Ennek ellenére szerintem a Packers nyeri a Super Bowlt, mert jobban együtt van a csapat, de a Pittsburgh bármikor, bárhol, bárki ellen képes a győzelemre."

Forrás: AFP

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára a Packersnek drukkol a Super Bowlon: "Már több mint tizenöt éve, 1994 óta nézem az NFL-t, voltam is kint egy meccsen Arizonában, de a Philadelphia Eagles a kedvenc csapatom. A Super Bowlon a Green Baynek szurkolok, de be kell valljam, kicsit tartok attól, hogy a Pittsburgh Steelers fog nyerni."

Dávid Kornél, az egyetlen magyar kosárlabdázó, aki játszott az NBA-ben, a megosztó személyiségeket kedveli: "Amikor kikerültem Amerikába, 1997-ben kezdtem el nézni az NFL-t. Akkor a Chicago Bullsban játszottam, a csapattársakkal kijártunk a város amerikaifoci-csapatának, a Bearsnek a meccseire, és találkoztunk is többször a játékosokkal, de később, amikor Clevelandbe igazoltam, a Browns New York Giants elleni meccsére is kimentem. A televízión nem jön át az, amit az ember élőben tapasztal, félelmetes az, ahogy ezek a hatalmas játékosok óriási sebességgel egymásnak csapódnak. A Minden héten háború című filmhez tudnám hasonlítani, minden meccs olyan, mint amikor két hadsereg feltérképezi a másikat, majd egymásnak esik. Nincs kedvenc csapatom, inkább játékosokat szeretek, azok közül is a megosztó személyiségeket, mint például Brett Favre, Michael Vick, Terrell Owens vagy Randy Moss. A mostani Super Bowlon a Pittsburgh-nek fogok szurkolni azért, mert Ben Roethlisberger az irányítója, aki imádja a kosárlabdát, Shaquille O'Neal az egyik legjobb barátja, és a háza köré is több kosárlabdapályát épített. Szóval, Go Steelers!"


Némi meglepetésre a fogadóirodáknál a Packers számít favoritnak, amely pedig csak hatodik kiemeltként kúszott be a rájátszásba, ahol a Philadelphiát, az Atlantát és a Chicagót is saját pályáján győzte le. A Packers egy mutatóban biztos, hogy másolni szeretné mostani ellenfelét, utoljára ugyanis éppen a Steelers nyert Super Bowlt hatodik kiemeltként, öt évvel ezelőtt a Seattle volt a szenvedő fél. A Steleers idén második helyen zárt a Nemzeti főcsoportban (NFC), így a wild card-körben nem volt érdekelt, a főcsoport-elődöntőben a Baltimore-t tizennégypontos hátrányból felállva verte, míg az NFC bajnoki címét a New Yor Jets elintézésével söpörte be. A döntőben érdekelt felek ebben az idényben nem mérkőztek meg, legutóbb 2009-ben találkoztak, akkor a Steelers hazai pályán 37-36-ra győzött.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pLyHRHaoIlsVOJaz

Az egyik játékszoftver-készítő vállalat, amely tavaly is eltalálta a Saints sikerét, 24-20-as Steelers-győzelmet jósol

"Az esélyek nagyon kiegyenlítettek, szerintem három pontnál nem lesz nagyobb különbség a két csapat között, de hogy kinek a javára, az megjósolhatatlan. Ha az eszemre hallgatok, akkor a Packers, ha a szivemre a védelem miatt, akkor a Steelers lesz a befutó. Azt szoktam mondani a háborút ígérő meccsek előtt, hogy a gyerekeket és a nőket vigyék biztos helyre, most mégis azt mondom, ezt mindenkinek látni kell, csak szereljünk biztonsági öveket a tévé előtti kanapéra, mert ez nagyon kemény lesz. Győzzön az a csapat, amelyik jobban akarja. Öveket becsatolni, kávét előre lefőzni, hétfőre szabit kivenni!" - adott jótanácsot az éjszakázóknak a szakkommentátor.

Mike Tomlin 36 évesen miden idők legfiatalabb vezetőedzője volt, aki Super Bowlt nyert, és a Pittsburgh trénere Dallasban duplázhat, egyben másodszor is felírhatja magát a vontakozó listára, hiszen 38 évesen sem jutott még fel senki a sportág csúcsára. Kollegája, Mike McCarthy egyébként 1989 és 92 között a pittsburghi egyetemi csapatnál dolgozott, de nem ő az egyetlen közös pont, Dom Capers a Green Bay védelemért felelős edzője 1992 és 94 között a Steelers alkalmazásában állt, Kevin Greene, a Packers-stáb egy másik tagja játékosként töltött a két évet Pittsburgh-nél, Jeremy Kapinos, a Pittsburgh puntere pedig pont ellentétes utat járt be.

Ami viszont jelentős eltérés, hogy amíg Pittsburgh egy kétmilliós nagyváros, addig a Wisconsin állambeli Green Bay egy családias hangulatú kisváros, amelyben a Packers a legnagyobb látványosság. Az amerikaiak gyakran csak Titletownként (a szó a város címerében is szerepel) aposztrofálják Green Bayt, utalva arra, hogy a csapat összesen 12 bajnoki címet szerzett az NFL-ben, kilencet még a Super Bowl 1967-es bevezetése előtt. Hogy a városban idén is nagy őrület várható, azt jelzi, hogy a szállodai szobákat a csapat Super Bowlba jutása óta egytől egyig lefoglalták, a Packers-drukkerek az ország minden részéből összesereglettek, hogy együtt ünnepeljenek.

Forrás: AFP
A félidőben a Black Eyed Peas ad koncertet

Hogy erre lesz-e alkalmuk, az magyar idő szerint hétfő hajnalban kiderül, ami biztos, hogy a Super Bowl előtt Christina Aguilera énekli majd el az amerikai himnuszt, míg a félidőben a Black Eyed Peas ad koncertet. Nem szórakoztatják viszont ezúttal táncoslányok (cheerleaderek) a közönséget, amikor a játék szünetel, ugyanis a Packers és a Steelers azon hat csapat közé tartozik az NFL-ben, amelynek nincs cheerleadercsapata. A csinos lányok hiánya ellenére az előzetes becslések alapján csak az Egyesült Államokban 150 millió tévénéző követi majd a meccset, de a szám könnyen feljebb kúszhat, tudván, hogy tavaly a New Orleans-Indianapolis nagydöntőt 153 millióan látták.

Az idei döntőt a CBS helyett a Fox közvetíti, egy 30 másodperces reklámért 3 millió dollárt kell fizetnie a hirdetőnek, a meccsbelépőkért pedig 1200 dollárt is elkérhetnek, de a legjobb helyekért akár tizenötezer dollárt is le kell szurkolnia a nézőknek. A döntőnek az ultramodern Cowboys-stadion ad helyet, a dallasi csapat tulajdonosa, Jerry Jones nagy vágya volt, hogy a texasiak saját pályán játsszanak a Super Bowlért, e helyett Jones kénytelen beérni azzal, hogy minden bizonnyal nézőcsúcs születik majd, a telt ház ugyanis 105 121 nézőt jelent majd, amellyel sikerül megelőzni az 1980-as nagydöntőt, amelyet 103 ezren izgultak végig a kaliforniai Rose Bowlban.

A Sport1 csatorna élőben közvetíti vasárnap 23.15-ös kezdéssel a meccset, amely az [origo]-n is nyomon követhető lesz.