Vágólapra másolva!
Második csoportmérkőzésén is vereséget szenvedett az Universiadén, az egyetemisták és főiskolások világjátékán szereplő magyar férfivízilabda-válogatott: Székely Bulcsú együttese szombaton az olaszoktól kapott ki 8-4-re. A férfi asztalitenisz-csapat úgy kapott ki 3-0-ra Hongkongtól, hogy a szervezők két órával előrehozták a mérkőzést, amiről a magyarok nem tudtak, így nem jelentek meg.

A legnagyobb várakozás a vízilabdázók második mérkőzését kísérte, remélvén, hogy az U20-as válogatottra épülő együttes az olaszok ellen javít, ám Japán után ismét vereséget szenvedett a csapat (4-8). Székely Bulcsú szövetségi kapitány úgy vélte, át kell értékelni a szereplést.

"A különböző országokból kapott előzetes információk alapján arra készültünk, hogy szinte mindenki az U20-as csapatával és néhány felnőttjátékossal érkezik, és az Universiadét használja hangolásként a junior világbajnokságra. Ám erről szó sincs, szinte csak mi vagyunk itt az U20-as csapatunkkal, mindenki más komoly felnőtt játékosokból álló együttessel száll harcba, amelyben mutatóban van egy-egy junior, mint például az olaszok is. Amikor pihentetnünk kell a kezdőjátékosokat, a mi cseréinket bizony felőrlik a fizikálisan sokkal erősebb, öt-hat évvel idősebb pólósok, többek között ezért is sikerült úgy a mai mérkőzés, ahogy. De természetesen nem adjuk fel a harcot, a nyolcaddöntőben is mindent meg fogunk próbálni" - nyilatkozta a szakvezető.

A pólósoknak most négy nap szünet következik, az azonban csak két nap múlva derül ki, hogy a szerb, francia, amerikai hármasból melyik együttes vár rájuk.

A férfi kosarasok Izrael ellen léptek először pályára, az első negyed remek játéka még a játékosokat is meglepte (a tizenegy pontot szóró Morgen Ferdinánd vezérletével 20-16-ra vezettek a jóval esélyesebbnek tartott vetélytárssal szemben), aztán a második részben a sokkal agresszívebbé váló izraeli védekezésre nem reagáltak megfelelően a magyar játékosok, aminek egy 0-11-es széria lett a következménye.

A folytatás üldözéses versennyé alakult, amelynek során általában 8-10 ponttal vezettek az izraeliek, sőt, a negyedik játékrész közepén - annak ellenére, hogy a 220 centis Somogyi Gergely a nyolcadik dobáskísérletet blokkolta a palánk alatt - már 15 ponttal is elhúzott az ellenfél.

A magyar csapat óriási hajrát vágott ki, és két perccel a befejezés előtt már csak öt pont volt a különbség, ennél közelebb azonban nem sikerült jutni, így a vége 67-60-as vereség lett, ám Kmézics Zorán szövetségi kapitány így sem volt elégedetlen.

"Ahhoz képest, amennyi időt együtt gyakoroltunk, továbbá hogy Somogyi csak az elutazás előtt egy nappal csatlakozott hozzánk, a csapat kiválóan helytállt, nagyon jól küzdött. A második negyed elejét és a harmadik végét rontottuk el kicsit, de sok olyat láttam a csapattól, amire építeni lehet" - nyilatkozta a szakember.

A magyar férfi asztaliteniszezők könnyedén vették az első csoportmérkőzést: Ghána 3-0-s legyőzése nem jelenthetett gondot, ami viszont utána történt, az legalábbis nem mindennapi. A válogatott abban a tudatban ment ebédelni, hogy 18 órától folytatja Hongkong ellen, ám amikor a játékosok visszatért a csarnokba, közölték velük, változott a kiírás, 16 órától lett volna a mérkőzés, ám mivel nem voltak jelen, az ellenfél 3-0-lal és 11-0-s szettekkel megkapta a meccset. A magyarok tiltakoztak, ám a zsűri közölte, csak akkor léphetnek asztalhoz, ha a hongkongiak is beleegyeznek, csakhogy a házigazdák közölték, köszönik, már nem kívánnak játszani.

Cselgáncsban a 100 kiló alattiak viadalában Farkas Bálint rögtön kifogta a japán indulót, és végül ki is kapott Haga Riunoszukétól (aki végül megnyerte a súlycsoportot). A +100 kilósok kategóriájában Urbán Gergő az első kört még vette a grúz Szaginadzéval szemben, a brazil David Silva viszont egy ipponnal zárta kettejük párharcát, végül a két magyar hivatalosan egyaránt a 9. helyen zárt.

A férfi kardozóknál rögtön a második fordulóban egymás ellen kellett vívnia Gémesi Csanádnak és Gáll Csabának, a belharcot végül Gáll nyerte, ő azonban a következő körben, nagy csatában 15:11-re kikapott az első helyen kiemelt, és az aranyéremig meg sem álló koreai Gu Bon Dzsiltől.

A harmadik magyar induló, Hamar Balázs a brit O'Connor ellen 3:9-re állt, amikor korábban megsérült bokájával ismét rosszul lépett, edzője pedig a versenyző kérése ellenére a visszalépés mellett döntött, mondván, a súlyosabb bajt mindenképp el kell kerülni, és így Hamarnak van esélye, hogy a csapatküzdelmekre ismét felépüljön.