Vágólapra másolva!
Rossz pénzügyi helyzet, leromlott állagú sportlétesítmények, leépült sportorvosi és sportigazgatósági rendszer jellemzi a vidéki sportéletet - mondta Balogh Gábor, a miniszterelnök sporttanácsadója Pécsen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen országos sportvezetői konzultációsorozatának eredményeiről számolt be.

"Sikerült felvázolni a legfőbb problémákat, amiket szeretnénk kezelni a készülő sporttörvényben" - jelentette ki Balogh Gábor, aki hozzátette: az öt hónapig tartó konzultáció során egyértelműen kiderült, hogy a megyéknél is elsődleges probléma a rossz pénzügyi helyzet.

Véleménye szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy nem címkézettek a megyei sporttámogatások, gyakran együtt kapják a szociális és kulturális pénzekkel, s a források inkább utóbbi két területhez kerülnek. A sporttanácsadó további problémaként említette a megyei sportigazgatóságok leépülését. Az országban egyedül Vas megyében található ilyen szervezet.

"Nincs a megyékben sportképviselet, amellyel a sportprogramokat, a különböző szervezeteket, s a pályázati rendszereket átfogóan lehetne látni és kezelni. Régiós szinten kellene helyreállítani a rendszert" - mondta Balogh.

Az öttusázóból lett tanácsadó kiemelte a sportlétesítmények leromlott állapotát is. Szerinte pontos felmérést kell végezni a helyzetről, az igényekről, s ennek megfelelően tudják majd a szükséges fejlesztéseket megvalósítani. Kifejtette: ehhez kapcsolódik egy tornaterem-fejlesztési program, hiszen ezeknek a létesítményeknek az állapota sem megfelelő, s ráadásul még kevés is van belőlük.

A konzultációsorozaton előtérbe kerültek az utánpótlás-nevelésben rejlő lehetőségek. Ennek érdekében régiós szinten a tradicionális, sikeres sportágakban utánpótlás-nevelő bázist hoznának létre, továbbá támogatnák a sportiskolai rendszert.

Ezek mellett a sportorvosi rendszer problémáira is fény derült Balogh szerint, a helyzetet azzal jellemezte, hogy Heves megyében például egyáltalán nincs sportorvos.

"Tarthatatlan, hogy egy szűrésért vagy pecsétért a fővárosba kell utaznia a sportolónak. Ezért azt javasolták a megyei sportvezetők, hogy jöjjenek létre régiós szűrőállomások, s vonjanak be háziorvosokat is az amatőr sportolók kezelésébe" - emelte ki.

A miniszterelnök sporttanácsadója elmondta: még nem készült kalkuláció, hogy mindez pontosan mennyibe kerülne. Megjegyezte: olyan alternatív forráslehetőségekkel szeretnék megtámogatni a felvázolt elképzeléseket, mint például a Norvég Alap. Hozzátette azt is, hogy a legfontosabbak egyike az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport támogatása. Emellett már 8 milliárd forintot elkülönítettek a tornaterem-építések megkezdésére.

"Csak akkor lehet sikeres a magyar sport, ha nemcsak a versenysport, hanem a szabadidősport, valamint a diák- és utánpótlás sport kérdését is konkrétan kezeli. Erre ad megoldást a készülő sporttörvény" - jelentette ki Balogh.