Vágólapra másolva!
A sport adta kitörési lehetőségről és a magunkba vetett hit fontosságáról beszélt Kunkli Tivadar a tököli börtönben, ahol 120 fiatalkorú rabnak tartott élménybeszámolót a Bob Sapp elleni K-1-es győzelméről. A szegénységben felnőtt harcost megdöbbentették a börtönben tapasztalt körülmények, de próbált reményt adni a fogvatartottaknak, akik közül mindenkit szívesen lát edzésen a szabadulásuk után.

"Felpezsdült az életem a Bob Sapp elleni győzelem óta, egymást érik az élménybeszámolók. Nem szokatlan a nagy érdeklődés, de most már szeretném visszaterelni az életem a nyugisabb medrébe" - mondta az [origo]-nak Kunkli Tivadar, aki a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében látogatta meg a fogvatartottakat.

A tököli börtön kívülről és belülről is nyomasztó hatást kelt. Már messziről látszanak a magas, szögesdrótos kerítések, a falakon fegyveres őrök posztolnak. A kötelező biztonsági ellenőrzés után két vaskapun is túl kell jutni, hogy bejuthassunk oda, ahonnan általában kijönni akarnak az emberek. "Nem jellemző a szökés az itteni rabokra, mivel tisztában vannak vele, hogy ez további éveket jelenthet nekik" - mondta az intézmény egyik felügyelő tisztje. "A börtönben közel 900 fogvatartott van, egyharmada 21 éven aluli. Sportolási lehetőséget és munkát is biztosítunk nekik, és a művészi vénájukat is fejleszthetik. A focicsapatunk rendszeresen kupákkal tér haza egy-egy tornáról."

Kunklit Tóth Tamás ezredes, az intézmény vezetője fogadta. A 46 éves thaiboksz-világbajnok thaiföldi élményeiről mesélt neki, mert szerinte az ottani fiatalok példaképek lehetnek a tököli raboknak. "A thai gyerekek már nyolcéves koruktól mindent tudnak a küzdősportokról, ők tartják el a családjukat a harcokkal keresett pénzből. Ott ugyanolyan kitörési lehetőség a sport, mint idehaza." A rövid ismerkedés után a vendéget egy teremhez, a beszélőhöz kísérték.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Kunklit vastapssal fogadták a koruk és ítéletük alapján különböző színű rabruhákban ülő kiválasztottak, akik jó magaviseletükkel kiérdemelték, hogy részt vegyenek az élménybeszámolón. Miközben százhúsz fiatalkorú bűnöző meredten figyeli a thaibokszvilágbajnokot, a terem falán meseszereplők, Miki Egér, Bambi és Asterix képe fityeg. A rabok közül kevesen tudták, hogy kit is tapsolnak, mivel nem láthatták Kunkli Sapp elleni csatáját. Az őrök szerint, ha televíziót kapnak, akkor azt rögtön kibelezik. "Okosak, az alkatrészeket bármire fel tudják használni, de van, hogy a dobozba rejtenek el valamit. Ha meg akarnak nézni egy komolyabb meccset, akkor van lehetőség televíziót kérni a zárkába, de csak az alapcsatornák foghatók, kábelszolgáltatás nincs" - mondták az őrök.

Az élménybeszámoló elején a kivetítőn a rabok végignézhették azt a két percet, amely alatt Kunkli legyűrte a nála egy mázsával nehezebb, 170 kg-os Szörnyet, kinek elterülését újabb vastapssal értékelték a rabok. "Nekem ez negyven évembe került. A sok edzéssel és szenvedéssel eljutottam arra a szintre, hogy egy ekkora behemót ellen félelem nélkül tudtam kiállni" - fűzte hozzá a videóhoz Kunkli, majd beszélt a Sapp elleni felkészülésről, amikor eltört az egyik lábujja, mert az egyik súlyos ellenfele rálépett, a sport fontosságáról és nevelő erejéről, amely kiutat jelenthet a bűnözésből, a fiatalkoráról, amikor neki is nélkülöznie kellett és a pályafutásáról, amely során 391 mérkőzésből csupán egyet vesztett el. Ezután a rabok is kérdezhették.

Milyen edzésmódszert javasol?
"Nincsenek határok, ha 30-40 fekvőtámasszal kezdesz, később 1500-ig is eljuthatsz, fő a kitartás és a fokozatosság."

Kitől szenvedte el pályafutása egyetlen vereségét?
"Kató Mihálytól. Kiváló harcos volt, négy évig együtt edzettünk, jó barátom volt. Sajnos Thaiföldön autóbalesetben elhunyt."

Melyik volt a legszorosabb győzelme?
"Utcai harcos pályafutásom egyik meccsét tudnám kiemelni. Magam alá akartam fordítani az ellenfelemet, de a vállamra esve fogtunk talajt. A vállam kiugrott a helyéből, de nem adtam fel, így küzdöttem végig a meccset. Onnantól kezdve csak védekeztem, az ellenfelem a végére kifáradt a püfölésemben, én meg kiütöttem."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Az élménybeszámoló végén a rabok egy cérnából készített, K-1-harcost ábrázoló képpel köszönték meg Kunklinak, hogy elfogadta a meghívást. Kunkli az [origo]-nak elárulta, nagyon megérintették a börtönben tapasztaltak, sajnálja, hogy ennyi fiatal van itt. "Nem voltam még ilyen körülmények között. Meglepett, amit láttam, mintha marhatelepen lennék" - mondta Kunkli, akinek sohasem volt rendőrségi ügye. "Az éjszakában dolgoztam, de mindig elkerültek az ilyen ügyek. Tudtam, hogyan kell megoldani a nehézfiúkkal a felmerülő problémákat. Nem mondom, hogy nem csattant el olykor egy-két pofon, de ezeket elintéztük helyben, férfiasan, nem lett belőle feljelentés."

A tököli börtönnek javarészt pesti, szabolcsi és borsodi származású lakói vannak. A Miskolcon élő Kunkli Tokajon nőtt fel, vagyis tisztában van a környékbeli fiatalok nehézségeivel. "Én is szegény körülmények között nőttem fel, szüleim nyolcéves koromban meghaltak, nagyapám nevelt fel, aki egy keménykalapos ember volt, nem hagyott elzülleni. Nem vetett fel minket a pénz, de mégsem a bűnözés felé fordultam. A börtönbe kerülő fiúknál nincs meg a szülői kontroll. Ha a gyerek felnő, onnantól a baráti társaság neveli, nekem ebben is szerencsém volt, nem voltak a közelemben bűnözők, mi vadásztunk és jártuk az erdőt. Ki tudja, talán én is ide jutottam volna, ha más körökben mozgok."

Az edzőként tevékenykedő Kunkli szerint a sport kiutat jelenthet a fiatalkorú bűnözőknek. "Eddig is voltak hátrányos helyzetű tanítványaim, azokat is szívesen látom, akik Tökölről kikerülve felkeresnek."

A végérvényesen visszavonuló thaibokszvilágbajnok szerint nem elég erős a magyar utánpótlás. "Az a baj a mai K-1-esekkel, hogy nincsenek kellően felkészülve. Igaz, hogy nincs annyi meccs, mint korábban, de ez még nem jelenti azt, hogy ne edzzenek eleget. Nem dolgoznak úgy, mint mi tettük. Nem csinálják szívvel-lélekkel, inkább csak azért, hogy beszéljenek róluk. Amikor lemegyek egy K-1-meccsre, azt látom, hogy kifáradnak három menet alatt, pedig a mi időnkben ötmenetes volt egy összecsapás. Persze vannak tehetségek idehaza, de kell melléjük egy olyan ember, aki hajtja őket" - mondta a pályafutása során 390 győzelmet arató Kunkli, aki a családi utánpótlást sem magasztalta az egekbe. "A nagyobbik fiam a tehetség, jó az alkata, de lusta, a kisebbik tehetségtelenebb, viszont nagy az akarata. Meglátjuk mi lesz, nem erőltetem rájuk."