Vágólapra másolva!
Hét aranyat, összesen huszonegy érmet jósol a magyar sportolóknak a USA Today internetes kiadásában elindított Olympic Medal Tracker-program a jövő évi nyári olimpiára. Az éremfigyelő szerint egyéni sportokban tarolhatunk, férfi pólósaink csak ötödikek lesznek, kézicsapataink ki se jutnak Londonba. Molnár Zoltán MOB-főtitkár szerint jelen pillanatban két-három arany a realitás.

A sportolók formájának változásán alapuló olimpiaiérem-figyelő rendszert indított az amerikai napilap, a USA Today internetes kiadása. A Olympic Medal Tracker nevet viselő project hetente változtatja a virtuális éremtáblázat állását és a versenyszámok első nyolc helyezettjének nevét, annak függvényében, hogy a versenyeken ki hogyan szerepel. Megnéztük, mit jósol a rendszer a magyar sportolóknak.

Az előrejelzés szerint az éremtáblázat első helyén az Egyesült Államok végez 87 éremmel, megelőzve Kínát (84), Oroszországot (81), Nagy-Britanniát (55) és Németországot (52). Magyarország 21 érmet (hét arany, kilenc ezüst, öt bronz) szerezve a 11. lesz. (Az éremtáblázat ugyan kilenc bronzérmet mutat, ám a rendszer hibáját jelzi, hogy a női ökölvívók légsúlyú kategóriájában az ukrán Tatjana Kob még magyarként van feltüntetve.)

Ilyen jó szereplés azért lenne meglepetés, mert ennyi érmet utoljára az 1992-es játékokon szerzett a küldöttség, akkor Barcelonában harminc dobogós helyezésig jutottak a magyar sportolók.

"Ennél azért visszafogottabbak a reményeink, bár most látatlanban aláírnám ezt az eredményt" - kommentálta az előrejelzést Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. "Amikor a MOB kevesebb éremben reménykedik, akkor azt is mindig hozzátesszük, a várakozásainkba már a remények és a meglepetések is kalkulálva vannak."

Molnár szerint a halványabb pekingi szereplés tanulságos volt mindenki számára, noha sokan balszerencsét, rossz formaidőzítést, földrajzi távolságot emlegettek. "Az elmúlt időszak olimpiai szereplését tekintve egyértelműen látszik a hanyatlás, elsősorban azért, mert az élsport területén érdemi változás nem történt."

Forrás: MTI

Nem tűnik meglepetésnek, hogy az Olympic Medal Tracker a legnagyobb sikereket kajak-kenuban prognosztizálja, az öt éremből hármat is a női kajakosoktól vár, kivétel nélkül aranyat. Erre persze a K2-es és a K4-es 500-as egységnek szinte mindig van esélye, csakúgy, mint a dobogó tetejére várt, azonban jelenleg gyermekáldás előtt álló - így talán nem is induló - Janics Natasának. Vajda Attila kenu egyes 1000 méteren, illetve a táv K2-es magyar egysége kénytelen lesz beérni az ezüstéremmel a program szerint.

Tornában egyértelműen Berki Krisztiánt tartja a lólengés aranyérem-várományosának, az előrejelzés két érmet is ad Sidi Péternek, aki a légpuska 10 méteres számában elért ezüstje mellé begyűjtheti a 3x40 lövéses szám elsőségét.

Forrás: MTI

Ugyancsak aranyat jósol Szász Emesének, aki a vívósport egyetlen érmét nyerheti, férfi öttusában pedig Marosi Ádám nyakába akaszthatják az aranyérmet.

"Úgy tűnik, a rendszer semmi extrát nem csinált, csupán az egyéni világbajnokokat az élre rakta" - reagált Molnár. "Ezt már mi is megtettük, amikor átalakítottuk a Gerevich-ösztöndíj rendszerét, akkor számba vettük a lehetőségeket. Sajnos olyan kicsi a magyar csapat, hogy mindenkit név szerint ismerünk. A 2008-as pontszerzőket vettük alapul, megnéztük, közülük azóta ki nyert egyéni világbajnoki címet. Tíz olyan sportolót találtunk, aki esélyes lehet Londonban is."

Molnár szerint, ha ez alapján számolnánk, összejöhetne a hét arany és a huszonegy érem. "Az az elvünk, hogy a várakozásokat mindig el kell osztani hárommal. Ha ezt megteszem, akkor két-három aranyérem jön ki, úgy érzem, jelen pillanatban ez a realitás."

Forrás: AFP

A prognózis szerint úszásban Ryan Lochte és Michael Phelps egyeduralmát nem tudják megtörni, a magyaroknak így nem jut majd aranyérem. A legeredményesebb Hosszú Katinka lehet, tőle egy ezüstöt (400 vegyes) és két bronzot (200 vegyes, 200 pillangó) várnak, Cseh László mindkét vegyesúszás számban második lesz, csakúgy, mint Gyurta Dániel 200 mellen.

A rendszer nem rangsorolja az első nyolc csapat közé se a férfi-, se a nőikézilabda-válogatottat, ami arra utal, hogy vagy olyan gyengének tartja mindkettőt, hogy a 9-12. helyen zárnak, vagy egyszerűen nem számol azzal, hogy kivívják a londoni szereplés jogát. Nem sokkal jobb a pólósok helyzete sem, a női csapat nyolcadik helye mellett komolyabb vérveszteség lenne, ha a címvédő férfiválogatott nem jutna elődöntőbe. Márpedig a jóslat szerint csupán az ötödik lesz.

"Sajnos ez a számok világának hátulütője, jó segítség, de például a magyar férfivízilabda-válogatott esetében az olimpiai győzelem óta nem volt kiugró eredmény, ezért lehet a leminősítés" - mondta erről Molnár.

Az olimpia előtt prognosztizált magyar eredmények (április 4-i állapot):
Asztalitenisz, női csapat: Magyarország 7.

Atlétika, diszkoszvetés: Kővágó Zoltán 4.
Atlétika, kalapácsvetés: Pars Krisztián 3.

Birkózás, férfiak, szabadfogás, 74 kg: Hatos Gábor 5.
Birkózás, férfiak, kötöttfogás, 55 kg: Módos Péter 5.
Birkózás, férfiak, kötöttfogás, 74 kg: Bácsi Péter 6.
Birkózás, férfiak, kötöttfogás, 96 kg: Kiss Balázs 5.
Birkózás, férfiak, kötöttfogás, 120 kg: Deák Bárdos Mihály 8.

Cselgáncs, női 48 kg: Csernoviczki Éva 6.
Cselgáncs, női 57 kg: Karakas Hedvig 7.
Cselgáncs, férfi 66 kg: Ungvári Miklós 3.
Cselgáncs, női 70 kg: Mészáros Anett 2.
Cselgáncs, férfi 73 kg: Ungvári Attila 6.

Kajak-kenu, C1, 1000 m: Vajda Attila 2.
Kajak-kenu, C2, 1000 m: Magyarország 5.
Kajak-kenu, női K1, 200 m: Janics Natasa 1.
Kajak-kenu, női K1, 500 m:
Janics Natasa 5.
Kajak-kenu, férfi K2, 1000 m: Magyarország 2.
Kajak-kenu, női K2, 500 m: Magyarország 1.
Kajak-kenu, férfi K4, 1000 m:
Magyarország 6.
Kajak-kenu, női K4, 500 m: Magyarország 1.

Ökölvívás, férfi nehézsúly: Darmos József 7.
Ökölvívás, férfi kisváltósúly: Káté Gyula 2.
Ökölvívás, férfi váltósúly: Bacskai Balázs 5.
Ökölvívás, női középsúly: Kovács Mária 3.

Öttusa, férfiak: Marosi Ádám 1.

Sportlövészet, férfi légpuska, 10 m: Sidi Péter 2.
Sportlövészet, férfi légpuska, 3x40, 50 m: Sidi Péter 1.

Torna, lólengés: Berki Krisztián 1.

Úszás, férfi 200 mell: Gyurta Dániel 2.
Úszás, férfi 200 pillangó: Cseh László 5.
Úszás, férfi 200 vegyes: Cseh László 2.
Úszás, férfi 400 vegyes: Cseh László 2., Verrasztó Dávid 5.
Úszás, női 200 pillangó: Hosszú Katinka 3., Jakabos Zsuzsanna 7.
Úszás, női 200 vegyes: Hosszú Katinka 3., Verrasztó Evelyn 7.
Úszás, női 4x200 gyorsváltó: Magyarország 7.
Úszás, női 400 vegyes: Hosszú Katinka 2., Jakabos Zsuzsanna 8.

Vízilabda, férfiak: Magyarország 5.
Vízilabda, nők: Magyarország 8.

Vívás, férfi párbajtőr: Boczkó Gábor 4.
Vívás, női párbajtőr: Szász Emese 1.
Vívás, férfi kard: Decsi Tamás 7.
Vívás, női kard: Nagy Orsolya 5.
Vívás, férfi kardcsapat: Magyarország 5.

Az éremtáblázat végeredménye:

országaranyezüstbronzérem
Egyesült Államok36213087
Kína28322484
Oroszország23283081
Nagy-Britannia18211655
Németország17142152
Ausztrália12112043
Franciaország14121137
Japán12121438
Olaszország1261331
Koreai Köztársaság951428
MAGYARORSZÁG79521