Vágólapra másolva!
David Cameron brit kormányfő szerint senki sem fogja hiányolni az irániakat, ha bojkottálják a 2012-es londoni olimpiát. Irán a múlt héten azért fenyegetőzött a távolmaradásával, mert szerintük a játékok logója a cionizmusra utal.

"Ez tiszta paranoia. Ha az irániak nem akarnak jönni, hát nem jönnek, nem fogjuk hiányolni őket" - idézte David Cameront a BBC internetes oldala.

A miniszterelnök ugyanakkor azt a felvetést is élesen elutasította, miszerint az irániak nem versenyeznének izraeli sportolók ellen a játékokon. "Az ilyenfajta viselkedésnek nincs helye az olimpián, aki ilyet tesz, nem szerepelhet a játékokon".

A londoni logó a 2012-es számot négy szaggatott figurával jelöli, és az irániak szerint nagyon hasonlít a "Zion" szóra, amely egy bibliai kifejezés Jeruzsálem városára. Az Iráni Olimpiai Bizottság levélben jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) nemtetszését, és követelte, hogy változtassák meg a logót.

Válaszában Jacques Rogge, a NOB elnöke elutasította a vádakat, és leszögezte, hogy a logónak semmi köze a rasszizmushoz, vagy bármilyen politikai témához.

Az irániak a 2008-as pekingi olimpián egy arany- és egy ezüstérmet szereztek, ezzel az ötvenegyedik helyen végeztek az éremtáblázaton.