Vágólapra másolva!
A kapufa mentette meg a Clevelandet, Peyton Manning élete legrosszabb meccsét produkálta, hosszabbításos drámában vérzett el a Buffalo, használt az edzőváltás a Minnesotánál, így lehetne összefoglalni az NFL tizenkettedik játékhetének összefoglalóját.

Ki gondolta volna a 12. játékhét előtt, hogy miközben a San Diego idegenben mossa le az Indianapolist és az Atlanta Falcons továbbra is verhetetlen hazai pályán, a legfőbb beszédtémát mégis egy Buffalo-Pittsburgh mérkőzés fogja szolgáltatni? Az első félidő az esélyeknek megfelelően alakult: elhúzott a Steelers, és aligha gondolta bárki is, hogy ebből egy nyílt, izgalmas találkozó lesz.

A második félidőre aztán Ryan Fitzpatrick irányító remek passzainak és Rian Lindell biztos lábbal végrehajtott mezőnygóljainak köszönhetően az esélytelennek tűnő Buffalo kiegyenlített. Jöhetett tehát a hosszabbítás, amit sokáig nem felejtünk el sem mi, semleges szurkolók, sem pedig a Buffalo drukkerei, akiknél alighanem a meccs utáni alkoholfogyasztás radikálisan megnőtt.

A pénzfeldobás a hazai Billsnek kedvezett, így ők természetesen azt választották, hogy fogadni szeretnék a labdát, és egy remek visszafutásnak hála a félpályáról indíthatták győztes hadjáratukat, amiből azonban nem lett semmi. Ez azért is különösen fájdalmas, hiszen egy Lindell képességű rúgó esetében elég lett volna 15-16 yardot megtenni, hogy egy kivitelezhető mezőnygól távolságába érjenek. Meglepetésre a Pittsburgh sem tudott mit kezdeni a kínálkozó lehetőséggel, azonnal el kellett puntolnia a labdát a Steelersnek, ráadásul a saját 1 yardosáról.

A Buffalo ekkor kapta a második pofont: ahelyett, hogy remek mezőnypozícióból támadhatott volna a visszahordás után, egy fumble miatt bőven a saját térfeléről kezdhette meg a támadást. Fred Jacksonnak hála a Bills ismét eljutott a Pittsburgh 40 yardosáig, ami viszont ezután következett, arra nincsenek szavak: Fitzpatrick elindította a labdát a védőit tökéletesen lerázó Steven Johnson felé, a Bills szurkolói ünnepeltek, a pezsgők már durrantak, a Steelers-játékosok pedig csak a csodában bíztak. A csoda ezúttal Johnson bénaságát jelentette, az elkapó egy olyan labdát ejtett el, amelyet egy NFL-elkapó többnyire mellkassal levesz, közben kiint a közönségnek, megiszik egy pohár frissítőt, majd megfogja, és besétál vele az end zone-ba.

Johnson olyat hibázott, ami ezen a szinten elképzelhetetlen, pedig lehetett látni, ahogy az egyik buffaloi falember hátrafut és Fitzpatrick nyakába ugrik, ünnepelvén, hogy megverték az NFL egyik legjobb csapatát. Hogy a dráma fokozódjon, a Bills nem tudott még pár yardot megtenni a mezőnygólhoz, elpuntolta a labdát, a Steelers pedig nem hibázott, végigmasírozott a pályán, és megnyerte a meccset Suisham mezőnygóljának hála.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ben Roethlisberger menekül a buffalói elhárítás elől

"Ott volt a meccs a kezeim között, de elszúrtam. Rettenetes érzés, amit soha nem tudok majd elfelejteni" - szomorkodott a legfőbb érintett. "Fogtama sisakomat, és elindultam az öltöző felé" - értékelt Casey Hampton, a Steelers nose tackle-je, amikor látta, hogy Johnson lerázta a védőit és egyenesen felé tart a labda. Ahogy Ben Roethlisberger is fogalmazott, egy új esélyt kaptak Johnson hibájánál, és végül ezzel éltek is, az új rúgó, Suisham mezőnygóljával.

Ráfért volna egy ilyen bravúros győzelem a hazaikra egy ilyen borzalmas idény után, és amikor úgy nézett ki, hogy kezdenek összeállni, és zsinórban harmadik győzelmüket gyűjthetik be, ráadásul nem is akárki ellen, akkor jött egy ilyen durva baki. Nehéz nem sajnálni a buffalóiakat, de a sport kegyetlen is tud lenni. A Steelers nagyon fontos győzelmet zsebelt be, és továbbra is versenyben van a Ravens csapatával a csoportelsőségért.

Ha Indianapolis Colts-San Diego Chargers, akkor már lehet tudni, hogy itt hazai köröm nem marad épen. A vendég Chargers eddig hatszor került szembe a Manning-érában a Colts gárdájával, és ötször a kaliforniaiak győztek, ami azért elég nagy szó, tekintve, hogy az NFL történetének egyik legnagyobb irányítója állt mindig a pálya túloldalán. A meccs előtt egyik oldalon sem volt felhőtlen a hangulat, a hazai Indynél a sérültek jelentik a főbb problémát, ráadásul a nyakukra nőtt az összes csoportrivális, és lassan már a saját négyesükben sincsenek meg azok a kötelező győzelmek, melyeknek begyűjtése nem okozott gondot az elmúlt években.

A Chargersnél pedig hiába az utóbbi évek egyik legjobb teljesítménye a támadók részéről, hol a védelem, hol pedig a balszerencse miatt bosszankodhatnak, hét lejátszott mérkőzés után két győzelemmel állni nem túl vidám dolog, így aztán minden meccs élet-halál küzdelemmé nőtte ki magát Riversék számára.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Javarris James veszti el a labdát a Chargers-védők szorításában

Bár a mérkőzésen vezetést szerzett az esélyesebb Colts, végül nagyon magabiztosan, markáns különbséggel aratott fontos győzelmet a Chargers. Igaz, a mérkőzés fordulópontjához egy bírói baki is kellett: 19-14-re vezetett a San Diego a harmadik negyed közepén, amikor Reggie Wayne felé szállt a labda. Eric Weddle, a Chargers védője jól láthatóan embereset taszított rajta, majd a labdát elkapva touchdownt ért el. Hatalmas pfújolás és értetlenkedés vette kezdetét a Lucas Oil stadiumban, de a sporik nem dobtak sárga zászlót. Ezek után már egyértelműen a vendégek uralták a meccset, és az Indy pontot sem tudott szerezni.

"Teljesen egyértelműen hibás döntés volt" - kesergett a zebrák hibáján Jim Caldwell. A San Diego oldalán persze nem törődtek a győzelem körülményeivel, csak örültek a sikernek, külön öröm lehet számukra, hogy ezúttal nem Rivers passzaival, hanem a kiváló védekezéssel és a masszív támadófallal sikerült meccset nyerniük. "A legtöbb csapat 2-5-ös mérlegnél egyszerűen bedobta volna a törülközőt, de nekünk igazán kemény és makacs srácaink vannak. Bízunk egymásban, és nem adtuk fel, még amikor ilyen pocsékul álltunk, akkor sem. És a győzelmeknek hála most megint minden lehetséges" - dicsérte társai küzdőszellemét Philip Rivers. A másik oldalon Peyton Manning élete egyik legrosszabb meccsét zárta, négy labdaeladásából kétszer is pontokat szerzett az ellenfél.

Mióta ő vezeti a Coltsot, még soha nem szenvedett a csapat ilyen fájdalmas vereséget hazai pályán. Az előző fordulóbeli, Patriots elleni kudarc után tehát ismét nagyon fontos rangadót vesztett el az Indianapolis, ezzel mindkét csapat 6 győzelmet és 5 vereséget számlál.

Néhány mondatban a többi meccsről:
- Bár egy félidőig érett a meglepetés Detroitban, végül a csoda mégis elmaradt. A New England Patriots Tom Brady fantasztikus játékával a második félidőben simán megfordította a mérkőzést. Az irányító másodszor ért el karrierje során tökéletes, azaz 158,3-as irányító mutatót.

- Brad Smith két hosszú touchdownja okozta a Cincinnati Bengals vesztét. A New York Jets futója egyszer futásból, egyszer pedig kezdőrúgás utáni visszahordásból szerzett 6 pontot. A Jets ezzel kilenc győzelemnél, míg a Bengals ugyanennyi vereségnél jár.

- Későn ébredt a Dallas Cowboys a New Orleans Saints ellen. A lassacskán magára találó texasi csapat az első félidőben pályán sem volt, míg a másodikban remekül játszott, de így is csak szorossá tudta tenni a mérkőzést a bajnokcsapat ellen.

- Továbbra is verhetetlennek tűnik hazai pályán Matt Ryannel az Atlanta Falcons, ezúttal a Green Bay Packers volt a legyőzött fél. Matt Bryant az utolsó pillanatokban értékesített mezőnygóljával 19-1-es mérlegre módosította a Falcons mérlegét hazai pályán Ryan kezdése mellett. A hazaiaknak ez volt a kilencedik győzelmük, és biztosan menetelnek a playoff felé.

- A két 7-3-as mérlegű csapat harcából a hazai Baltimore Ravens került ki győztesen. A vendég Tampa Bay Bucaneersnél Josh Freeman ezúttal csak egy TD-passzt adott. A Hollók szárnyalnak hazai pályán, 5 győzelem mellett még nem találtak legyőzőre.

- Ezúttal szebbik arcát mutatta a Chicago Bears és Jay Cutler. Az irányító 4 touchdown-passznak örülhetett a Philadelphia Eagles ellen. A Macik nyolcadik győzelme Michael Vick vörös zónás labdaeladásának is köszönhető. Az irányító 2006 óta nem dobott interceptiont, igaz, ez az időszak alig több mint 200 passzkísérletet foglal csak magában.

- A hazai kapufa mentette csak meg a Cleveland Brownst a blamától, melyet a vendég Carolina Panthers okozhatott volna. John Kasay 42 yardról a kapufát találta telibe, ennek köszönhetően nyert a hazai Browns. Peyton Hills ismét remekelt, és 18 pontja mellett közel 200 yardot ért el.

- Simán nullázta le a Houston Texans a Tennessee Titans-t. A vendégeknél Rusty Smith irányító háromszor is eladta a labdát, amit mindannyiszor Glover Quin szedett le. A mérkőzés legnagyobb izgalmát Andre Johnson és Cortland Finnegan bunyója jelentette.

- A negyedik negyedben fordította meg a New York Giants a mérkőzést a Jacksonville Jaguars ellen, Eli Manningék 11 pontos hátrányt dolgoztak le, és gyűjtötték be hetedik győzelmüket.

- Az edzőváltás a Minnesota Vikings csapatát is megtanította nyerni. Brad Childress kirúgása után a Vikingek szoros mérkőzésen múlták felül a Washington Redskinst, Brett Favre ezúttal sem adott touchdown-passzt.

- Sima győzelemmel tért vissza Chad Henne, a Miami Dolphins irányítója. A hazai Oakland Raidersnél hiába kezdett Jacoby Ford egy 101 yardos touchdown visszafutással, a sima vereséget így sem kerülték el.

- Matt Cassel négy touchdown-passzának hála magabiztosan verte meg a Kansas City Chiefs a Seattle Seahawks együttesét. Dwayne Bowe kapott el ezek közül hármat is.

- Kyle Orton és Sam Bradford is remekelt a Denver-St. Louis találkozón, mindkét irányító három TD-passzt adott. A győztes végül a vendég Kosok gárdája lett.

A 12. hét eredményei:
Detroit Lions - New England Patriots 24 - 45
New York Jets - Cincinnati Bengals 26 - 10
Dallas Cowboys - New Orleans Saints 27 - 30
Atlanta Falcons - Green Bay Packers 20 - 17
Baltimore Ravens - Tampa Bay Bucaneers 17 - 10
Buffalo Bills - Pittsburgh Steelers 16 - 19 (hosszabbítás után)
Cleveland Browns - Carolina Panthers 24 - 23
Houston Texans - Tennessee Titans 20 - 0
New York Giants - Jacksonville Jaguars 24 - 20
Washington Redskins - Minnesota Vikings 13 - 17
Oakland Raiders - Miami Dolphins 17 - 33
Seattle Seahawks - Kansas City Chiefs 24 - 42
Chicago Bears - Philadelphia Eagles 31 - 26
Indianapolis Colts - San Diego Chargers 14 - 36
Denver Broncos - St. Louis Rams 33 - 36
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 6-27