Vágólapra másolva!
Az Oakland össze-vissza verte a Denvert, a New England mázlival nyert a San Diego ellen, Brett Favre pedig nem tudta győzelemre vezetni a Minnesotát egykori sikerei színhelyen, ezek voltak az NFL hetedik játéknapjának legfontosabb történései.

Az NFL-ben is előfordulnak néha olyan eredmények, melyek első elolvasása után legszívesebben szemorvoshoz küldenénk magunkat, vagy legalábbis elgondolkoznánk, hogy nem volt-e több a tegnap esti bevitt alkoholmennyiség az ideálisnál.

A holland bajnokságban lejátszott PSV-Feyenoord eredménye is ebbe a kategóriába tartozik (10-0-ra nyertek a hazaiak), de a Denver Broncos-Oakland Raiders találkozó végeredményét sem könnyű első ránézésre elfogadni és felfogni.

Igazi háborúra lehetett számítani a két csoportrivális között, mindkét gárda 2,4-es mérlege magában foglalta, hogy amelyikük itt veszít, letehet a playoff álmokról. A meccs aztán se nem lett háború, se nem lett kiélezett élethalálharc. Az Oakland futói elsöpörték a denveri védelmet és az első negyedre már csak a győzelem különbsége maradt kérdéses.

A vendégek három negyeden keresztül folyamatosan szerezték a pontokat és a negyedik negyedre már vastagon belefért a cserék szerepeltetése is. "Hatalmas érzés, ha valakinek így megy a játék. Ha pedig ez a csoportrivális ellen történik, az csak megduplázza az örömöt" - mondta Darren McFadden, aki 196 yardig jutott összesen és négy touchdownt szerzett, amiből hármat futásból, egyet pedig elkapásból ért el.

Hála McFadden kirobbanó formájának, a Raiders 328 futott yarddal zárt, de ez még így is csak a harmadik legtöbb a klub történetében. A két csapat 50 éves múltjára visszatekintve az Oakland 59 szerzett pontja klubrekord, de 1963-ban a Denvernek sikerült már egyszer összeszednie ekkora pontzuhatagot, akkor is egy csoportrivális, a Kansas City Chiefs alázta őket porig. Ez egy olyan győzelem volt a vendégek számára, amelyre építhetnek a jövő során, hiszen ha képesek ekkora különbséggel nyerni az ősi rivális otthonában, akkor képesek lehetnek bármire.

Hogy a Denvernél miben hihetnek, az már fogósabb kérdés, Josh McDaniels tavalyi érkezése nagy hatással volt a csapatra, amely fantasztikus szezonkezdetet produkált. Az első hat győztesen megvívott találkozó után viszont egy olyan sorozatot kezdtek el, ami már a második szezonukban teszi őket rájátszáson kívülre: tizenhét mérkőzésből tizenháromszor vesztesen hagyták el a pályát. Természetesen a vezetőedző nem győzött elnézést kérni a meccs után a csapat szurkolóitól és a tulajdonostól, Pat Bowlentől. Talán kijelenthetjük, a Denvernek ennél már csak jobb jöhet. Vagy mégsem?!

Ha AFC West, akkor meglepetéscsapatok. Bár a séma évek óta az ebben a csoportban, hogy a Denver küzd azért, hogy megszorítsa a San Diegót, a Kansas-Oakland kettős pedig próbál legalább 3-4 győzelmet elérni, idén az élet 180 fokos fordulatot vett. A San Diegónak muszáj lett volna nyernie a New England Patriots ellen, azonban ebben a ligában nem lehet megtenni büntetlenül, hogy egy csapat három negyedet átalszik, majd a negyedikben ráeszmél, meccs van.

A Chargers a hihetetlenül buta labdaeladásai miatt a záró játékrész előtt 17 pontos hátránnyal már nem sokban reménykedhetett. Az ember annyiszor látja ebben a ligában, hogy a játékosok még akkor is harcolnak, futnak, küzdenek, amikor már régen nincs játékban a labda, vagy lefújta a játékot a spori, ezért is furcsa Richard Goodman esete, aki bizonyára még az egyetemen érezte magát, amikor egy elkapása után a földet érést követően egyszerűen letette a labdát a gyepre. Az egyetemi szabályok szerint ugyanis, ha a játékos testének egyes pontjai találkoznak a gyeppel, akkor mindegy, hogy szerelés, vagy más miatt, de megáll a játék. Az NFL-ben csak akkor áll meg ilyen esetben, ha a másik csapat játékosa már hozzáért. Goodman ezt elfelejtve tálcán kínálta a labdát a Pats játékosainak. A játékos természetesen elismerte hibáját és megígérte, hogy mostantól minden labdát egyenesen az egyik bíró kezébe fog tenni.

Forrás: AFP
Bradyéknek szerencséjük volt, hogy megúszták a hosszabbítást

És nem ez volt az egyetlen ilyen kapitális hiba, amit elkövettek a hazaiak, így kisebb csodával ért fel, hogy a San Diegónak volt esélye visszajönni a meccsbe. Egy sikertelen Patriots negyedik kísérlet után megkapták még a lehetőséget a hazaiak, hogy egyenlítsenek, vagy akár fordítsanak, de indiszponáltságuk miatt egy kivitelezhető 45 yardos mezőnygól-kísérlet helyett egy 50 yardos rúgást kellett volna Kris Brownnak megcsinálnia.

Hogy mennyit is jelent 5 pici yard, azt jól jelzi, hogy csak a kapufa segítségével úszta meg a New England a hosszabbítást. "Esélyt sem adtunk magunknak, mert ilyen hibákkal egy ilyen remek csapat ellen nem lehet nyerni" - mondta önkritikusan Norv Turner, a hazaiak edzője. És hogy a számok mennyire nem jelentenek semmit, azt remekül bemutatja a két irányító mutatója: hiába dobott Philip Rivers több mint kétszer annyi yardot, mint Tom Brady, a San Diego így is elszenvedte ötödik vereségét a szezonban. Fekete felhők gyülekeznek tehát Kaliforniában is.

Ha Green Bay-Minnesota meccs szerepel a fordulóban, akkor Amerikában kicsit megáll az élet. Ki ne tudná ugyanis, hogy Brett Favre, a Minnesota irányítója és a liga egyik emblematikus figurája a Green Bay istene volt megszámlálhatatlanul sok évig. És ha Favre Wisconsinba látogat, akkor az emberek két táborba vegyülnek: vannak, akik soha nem tudják megbocsátani ezt az árulást a nagy öregnek, és vannak, akiknek örökké ő marad a 4-es mezben játszó legenda.

Meglepő módon a mostani meccsen talán előbbiek voltak többen, Favre minden egyes pályára lépésénél hatalmas pfújolásba kezdett a wisconsini sereg, és csak keveseknél lehetett látni őt éltető transzparenseket. Azon túl, hogy a két csapat egymás elleni mérkőzése mindig kiemelt fontosságú, most az idei szereplésük miatt sem engedhettek meg maguknak a felek egy vereséget, és mivel csoportrangadóról volt szó, duplán fontos volt a győzelem mindkét gárdának.

Forrás: AFP
Green Bay jelenlegi és korábbi hőse, azaz Rodgers és Favre

A két csapatot ellentétes forma jellemezte az elmúlt hetekben, míg a Minnesotánál úgy tűnt, kezd magára találni, addig a Packersnél a sérülések hihetetlen száma miatt visszaesés volt megfigyelhető. Természetesen fej fej mellett haladva, végig izgalmas és kiélezett csatát vívtak a csapatok. A mérkőzést végül Favre nagyon rossz sorozata döntötte el a Packers számára, az irányító hét passzkísérleten belül három alkalommal is zöldmezes kezébe dobta a labdát, és ezekből pontokat is sikerült elérnie a hazaiaknak.

A Vikingeknek a végén megvolt még a lehetőségük, hogy maguk javára fordítsák a rangadót, és bizony ez csak pár centin múlt. Két büntetés miatt egy perccel a vége előtt 30 yardot kellett volna előrehaladniuk a vendégeknek, és a nehéznek tűnő szituációt úgy tűnt, sikerül megoldania Brett apónak. Egy hosszú passzt Percy Harvin kapott el az end zone-ban és a bírók touchdownt ítéltek, mellyel át is vette a vezetést a Vikings. Következett azonban a jól megszokott videózás és az ismétlésekből tisztán látszódott, hogy szó sincs érvényes TD-ről.

Favre tehát hiába ujjongott és ugrált örömében, csalódnia kellett és vesztesen kulloghatott le a pályáról. Aaron Rodgers és a Green Bay először tudta legyőzni az ex-irányítójukkal felálló riválist. És bár könnyen lehet, hogy többé nem tér vissza Wisconsinba Favre, ez aligha okoz nagy lelki traumát a Sajtfejűek körében, az Isten ugyanis már 12-es mezben szaladgál a Lambeau Fielden és Aaron Rodgersnek hívják.

Pár mondatban a többi meccsről:
- A Cincinnatinak Carson Palmer és a Benson-Ochocinco-Owens szupertrió remeklése is kevés volt Atlantában. A támadójáték kedvelői elégedetten tapsolhattak, mert mind a Falcons, mind a Bengals védelme csődöt mondott, végül hatalmas mérkőzésen nyertek a hazaiak.

- A Buffalo maradt az egyetlen nyeretlen csapat a ligában, miután balszerencsét körülmények között kapott ki a hosszabbításban Baltimore-ban. A Bills irányítójának, Fitzpatricknak négy touchdown-passza is kevés volt a vendégek sikeréhez.

- A San Francisco legyőzésével szerezte meg első győzelmét a Carolina Panthers. A vendég 49ers a következő héten Londonba látogat, ahol a Denverrel csap össze.

- Jay Cutler és DeAngelo Hall fantasztikus párost alkothatnának, ha nem egymás ellen küzdöttek volna a Chicago Bears-Washington Redskins találkozón. A vendég fővárosiak cornerbackje négy alkalommal szedte le Cutler rossz passzát, ennek köszönhetően nyert a Skins, így mindkét csapat 4,3-as mérleggel áll.

- Folytatja remeklését a Kansas City Chiefs. A Todd Boumannal kezdő Jacksonville ugyan 20 pontig eljutott az idény meglepetéscsapatának otthonában, de a hazaiak futójátékra ezúttal sem volt ellenszer.

- Visszatérése után második győzelmét aratta Ben Roethlisberger, a Pittsburgh Steelers irányítója. A balhés QB ismét remekül játszott és bár csak egy pont különbséggel, de a Steelers jobbnak bizonyult a Miaminál.

- Az év egyik nagy meglepetését szolgáltatta a Cleveland Browns, amely a bajnok New Orleans otthonában nyert. A Szentek irányítója, Drew Brees négy alkalommal is eladta a labdát, David Bowens visszahordásainak hála pedig a Brownsnak alig volt szüksége támadójátékra.

- A Tampa Bay Bucaneers 10 másodperccel a vége előtt vitte be a győztes TD-t a St. Louis Rams ellen.

- 27 pontos záró negyedének köszönhetően fordította meg a meccset a Tennessee Titans a Philadelphia Eagles ellen. Kerry Collins 3 touchdown-passzt is adott Kenny Brittnek, a Titánok pedig már 5 győzelemnél tartanak.

- Olindo Mare 5 értékesített mezőnygóljának köszönhetően a Seattle nyerte a csoportrangadót a gyengélkedő Ariozna ellen.

- Dupla csapás érte a Dallast, amely nem csak a Giats elleni meccset, hanem elsőszámú irányítóját is elvesztette, miután Tony Romo eltörte a kulcscsontját. A másik irányító, Eli Manning négy TD-passzt is kiosztott, ami karriercsúcs-beállítás, míg a Giants rúgója, Lawrence Tynes 53 yardról küldte a labdát a villák közé, ilyen messziről még egyszer sem volt eredményes. A Giants zsinórban negyedszer nyert, és 5,2-vel áll, a Dallas pedig 1,5-tel, a texasiak 21 éve nem kezdtek ilyen pocsékul.

A 7. játékhét eredményei:
Atlanta Falcons - Cincinnati Bengals 39-32
Baltimore Ravens - Buffalo Bills 37-34
Carolina Panthers - San Francisco 49ers 23-20
Chicago Bears - Washington Redskins 14-17
Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars 42-20
Miami Dolphins - Pittsburgh Steelers 22-23
New Orleans Saints - Cleveland Browns 17-30
Tampa Bay Bucaneers - St. Louis Rams 18-17
Tennesse Titans - Philadelphia Eagles 37-19
Denver Bronvos - Oakland Raiders 14-59
San Diego Chargers - New England Patriots 20-23
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 28-24
Dallas Cowboy - New York Giants 35-41

Szabadnaposok voltak: Detroit Lions, New York Jets, Indianapolis Colts, Houston Texans.

Iván András