Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy új szabályzattal hadat üzent a világméretűvé vált fogadási csalások mögött álló bűnszervezeteknek.

A NOB acapulcói ülésén a nemzetközi sportági szövetségek és az egyes országok ötkarikás szervezetei kézhez kapták azt az iránymutatást, melynek alapján a sportban büntethetővé válnak a tiltott fogadásokra vetemedő sportolók, edzők és tisztségviselők.

Jövő év elején pedig a kormányok képviselőivel nagyszabású konferenciára kerül sor a - ahogy Jacques Rogge NOB-elnök fogalmazott - "sport rákfenéje" elleni küzdelem jegyében.

"Az eredmények manipulálása legalább olyan ártalmas, mint a dopping - jelentette ki hétfőn a belga sportdiplomata. - Mi nem hallgathatunk le telefonokat, nem tartóztathatunk le embereket, de a kormányok megtehetik. Magát az olimpiát mindeddig nem érte el ez a fertőzés, de lehet, hogy ez nem lesz mindig így."

A 2008-as pekingi játékok óta valamennyi ötkarikás résztvevőnek írásban el kell köteleznie magát, hogy nem tesz fel pénzt a versenyekre. Rogge szerint egy fogadásellenes világszervezet kiépítése még sok időbe telhet, elvégre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 1999-es létrehozása és működésbe lépése között is hét év telt el.