Vágólapra másolva!
Nincs már veretlen csapat az NFL-ben, miután a Kansas vereséget szenvedett az Indianapolis otthonában. Nagy meccsen vesztett a győzelmi esélyt többször is elszalasztó Green Bay Washingtonban, a Dallas pedig egy felesleges gólörömmel hozta magát rossz helyzetbe a Tennessee ellen. A liga legendás alakja, Brett Favre az első irányító lett, aki 500 touchdown-passzt adott, de öröme nem lehetett teljes, mert a Minnesota kikapott a New York Jets ellen.

Az ötödik játéknap egyik legjobban várt találkozóját Texasban rendezték meg, ahol az eddig parádésan szereplő Houston a felemásan rajtoló New York Giantset fogadta. A jobb mérleg mellett a hazaiak mellett szólt az is, hogy vendégeknél több játékos, köztük a kiemelkedően fontos alkatrésznek számító center, Shaun O'Hara sem volt bevethető.

Aztán amikor kezdetét vette a találkozó, már senki nem beszélt előjelekről és jóslatokról. A Giants nagyon hamar pontot akart tenni a meccs végére és a Houston ez ellen nem tehetett semmit. Azt eddig is tudtuk, hogy az Óriások pass rush - az irányító siettetésre irányuló - játéka nagyon rendben van (szegény Jay Cutler, a Chicago irányítója még mindig lábadozik a múlt hét után), de ezúttal olyan erényeket is csillogtattak a vendégek, amiket eddig a szezonban nem nagyon.

Támadójátékuk tökéletesen működött és az elmúlt hetek lagymatag teljesítménye után most ismét jócskán 20 pont fölé jutottak. A legtöbb szót talán Hakeem Nicks érdemli a támadók közül, aki 12 pontot és 130 yardot ért el. Azonban amire igazán büszke lehet az egész csapat, az a védelem. A Houston ellen 10 pontot elszenvedni önmagában is dicsőség. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Houstont franchise-rekordot jelentő 24 futott yardon tartották, akkor igazán mosolyoghatnak a Giants-hívek.

Az ellenfél irányítóját kétszer is sackelő Osi Umenyiora természetesen a támadóknak tulajdonította a védelem remeklését is. "Remekül játszottak a támadóink, nagyon hamar nagyon sok pontot szereztünk a remeklésüknek köszönhetően, és emiatt esélye nem volt ellenfelünknek a labdát futtatni" - beszélt elismerően a támadókról a New York defensive endje. A Giants tehát simán nyerte a mérkőzést és ezzel átlépett a pozitív mérleggel rendelkezők táborába. A Houstonnak pedig nagyon össze kell kapnia magát, mert ezúttal a játék minden elemében csődöt mondtak.

Már nem veretlen a Kansas

A Colts-Chiefs meccsen az egyetlen veretlen csapat találkozott a tavalyi Super Bowl vesztesével, és bár a rangadó jelző nem volt túlzó, az esélyszámok erőteljesen azt jósolták, hogy az ötödik hét után már nem marad százszázalésos csapat a ligában. A jóslat végül be is vált, mivel a pihenésből érkező Kansas kikapott az eddig döcögő Coltstól egy olyan meccsen, amelyen mindössze egy touchdown született.

A Chiefsnél természetesen nem keseredtek el nagyon, Todd Haley edző az alábbi szavakkal nyugtatta a szurkolókat és a csapatát a meccs után: "Mi még csak próbálunk jó csapattá válni, de messze vagyunk attól, hogy jónak mondhassuk magunkat. A jóhoz sokkal több kell, mint négy meccs. Ha ma nyertünk volna, akkor is ezen a véleményen lennék". És bizony a Kansasnek egyáltalán nincs miért kétségbe esnie, ha a szezon előtt azt mondják, hogy négy meccsből hármat nyerve vezetik majd a csoportjukat, aligha lett volna olyan vérmes fanatikus, aki ne írta volna alá.

Még egy normál vereségnél is sokkal fájóbb verésben volt része a Green Bay Packers együttesének Washingtonban. Nem elég, hogy a vendégek tízpontos előnyüket adták le a rendes játékidőben, még a hosszabbításban is megvolt kétszer is a lehetőségük, hogy megnyerjék a meccset. Ha ehhez hozzávesszük, hogy kulcsjátékosok dőltek ki a vendégek oldalán, akkor ez a meccs felér egy kész katasztrófával a Sajtfejűek számára.

Az utolsó negyedre 13-3-as Packers-vezetéssel érkeztek a csapatok, melyet előbb Donovan McNabb félpályás átadásával, majd Graham Gano mezőnygóljával egyenlített ki a Redskins. Azonban mint a legtöbb profi csapatnak, a Green Baynek is elég volt a maradék 67 másodperc, hogy esélye legyen eldönteni a meccset, Mason Crosby viszont 53 yardról a kapufát találta telibe, így következhetett a ráadás. A szerencse itt a vendégekkel volt, de ők ismét nem tudtak élni vele.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Rodgers agyrázkódást szenvedett a Washington ellen

Hiába kezdhették ők a ráadást, végül egy későbbi labdaeladásnak köszönhetően a már említett Graham Gano vetett véget a mérkőzésnek. "Ezek azok a meccsek, amelyeket mi egyszerűen nem szoktunk megnyerni" - mondta Mike Sellers a Washington fullbackje. És hogy még keserűbb legyen a wisconsiniak szájíze, íme a mérkőzést befejezni nem tudók listája: Donald Lee, Jermichael Finley, Ryan Pickett, Clay Matthews és Derrick Martin. De ha ez nem lenne elég, még az irányító, Aaron Rodgers is agyrázkódást szenvedett. A meccset egyébként kihagyta a hazaiak falembere, Albert Haynesworth, akinek csütörtökön halt meg a féltestvére egy motorbalesetben.

Sokba került a Dallasnak a labda földhöz vágása

Aki fennmaradt vasárnap éjszaka, és a hétfői fáradságot bevállalva végignézte a Dallas Cowboys-Tennessee Titans találkozót, az alighanem sokáig nem felejti el ezt a remek meccset. Ezúttal az esélytelenebb vendégcsapat töltötte be az üldözött szerepét. Ha csak azt nézzük, hogy a hazaiak irányítója, Tony Romo egyéni csúcsot jelentő 406 yarddal és 3 touchdown-passzal fejezte be a mérkőzést, míg kollegája Vince Young ennek felét sem tudta teljesíteni, akkor aligha gondolkodnánk a győztes kilétén. De éppen azért gyönyörű ez a sportág, mert ezek szinte semmit sem számítanak, amikor jön egy sárga zászló és megbünteti az egyik csapatot. Négy és fél perc volt hátra a találkozóból, amikor a Dallas 27-27-re módosította az állást Jason Witten touchdown-elkapása után. Az elkapó ezután átnyújtotta a labdát Marc Colombonak, a támadófal egyik tagjának, aki örömében földhöz vágta a tojáslabdát.

És mivel ez a szabályok szerint egy 2, vagy annál több játékos által megtervezett "gólöröm" volt, 15 yardos büntetéssel sújtották a játékvezetők a texasiakat. Ilyen előfordult már máskor is, de ennek köszönhette a Tennessee, hogy a Dallas 15 yardról hátrébbról végezte el a kirúgást és emiatt futhatott vissza Marc Mariani az ellenfél vörös zónájáig. Ott aztán már Chris Johnson nem kegyelmezett és eldöntötte a meccset.

Természetesen a meccs után mindenki a büntetésről és annak jogosságáról beszélt. "Meccset befolyásoló szabálytalanság volt, mely ha nincs, aligha történik meg ez a remek visszafutás" - így Jeff Fisher, a Titánok edzője. A hazaiak egyébként rendesen megnehezítették saját dolgukat a 133 egységnyi összeszedett büntetés yarddal. Vereségével a Cowboys nehéz helyzetbe került, a csoportban rajtuk kívül mindenki 3 győzelemmel és 2 vereséggel áll, míg nekik csak egy sikerük van a három vesztes találkozó mellé. Ha nem ébrednek fel nagyon gyorsan, hamar véget érhet a szezon számukra.

Brett Favre az NFL első irányítója lett, aki pályafutása során eljutott az 500. touchdownt érő átadásig. A Minnesota Vikings legendás alakja ezen kívül megszerezte sikerekben gazdag karrierje 70 ezredik passzolt yardját is, és ebben a mutatóban sincs nála különb. Favre a rekordokkal együtt sem lehetett boldog, mivel a hétfő esti csatában klubja 29-20-ra kikapott a hazai pályán szereplő New York Jetstől.

Pár mondatban a többi meccsről:
- zsinórban ötödik győzelmét aratta otthon a Baltimore Ravens, amely Ray Rice fantasztikus játékának köszönhetően magabiztosan győzte le a Denver Broncost, melynél csak a Kyle Orton-Brandon Lloyd kettős tanúsított ellenállást a támadók részéről.

- továbbra is romokban hever a Buffalo Bills, amely 1985 óta először kezdett 5 vereséggel. Arra pedig még soha nem volt példa, hogy 4 egymást követő mérkőzésen is elérjék a Bills ellen a 30 pontot. Hogy a védelemmel van a gond, azt remekül mutatja a Buffalo irányítójának, Ryan Fitzpatricknak a teljesítménye, aki 220 yard mellé 18 pontot szerzett átadásaival a csapatának. A Jacksonville Jaguars győzelmével szintén belépett a három győzelmet számláók népes táborába. A következő héten a hétfő esti rangadón a Tennessee csapatát látják vendégül. Igazi véres csoportrangadóra számíthatunk.

- Matt Forte egyszemélyben képviselte a támadójátékot a Carolina-Chicago meccsen. Míg a két csapat pályára lépő négy (!) irányítója összesen jutott 147 yardig és hét(!) interceptionig, addig a Macik futója 166 yardjával és 12 pontjával egymaga nyerte meg a meccset. A Párducok gondjait remekül mutatja, hogy 1999 óta az első NFL-csapat volt, mely mind az irányító, mind a két kezdőelkapó pozíciójába elsőéves játékost állított. A Carolina ötödik vereségét szenvedte el a szezonban.

- A Tampa Bay Bucaneers folytatta jó sorozatát a Cincinnati Bengals ellen és zsinórban hatodik meccsé nyerte meg Carson Palmerék ellen. A győztes 3 pont egy másodperccel a vége előtt született meg Connor Barth középtávoli mezőnygóljának köszönhetően.

- Jake Delhomme vereséggel tért vissza a Cleveland Brownsba, amely képtelen volt megállítani Michael Turnert. Az Atlanta futója touchdownt ugyan nem szerzett, de 140 yardja kimagaslónak mondható. A Falcons ezzel négy győzelemmel, míg a Browns ugyanennyi vereséggel áll.

- Három évvel ezelőtt nyert utoljára hét pontnál nagyobb különbséggel a Detroit Lions. Az áldozati bárány a St. Louis Rams volt, mely összesen hat pontra volt képes az első győzelmét szerző Oroszlánokkal szemben. A Detroit szekerét Stefan Logan 105 yardos, kezdőrúgás utáni visszahordása lendítette be.

- A végletekig lesajnált Arizona Cardinals fantasztikus győzelmet aratott otthon a tavalyi bajnok New Orleans Saints ellen. Hiába volt idén összesen 19 alkalommal az ellenfél vörös zónájában a Saints, ebből csak hétszer tudott hatpontos akciót vezetni. A vendégeknél hiányzott Pierre Thomas és Reggie Bush is.

- Philipp Rivers 431 yardja is kevés volt a győzelemhez az Oakland Raiders ellen. A vége előtt egy perccel a San Diego Chargers érezhette még nyeregben magát, de egy labdavesztésnek köszönhetően nem volt lehetőségek berúgni a győztes mezőnygólt. Az Oakland ezzel 13 vereség után tudott újra nyerni csoportriválisa ellen (a rekordot ebben a tekintetben a Buffalo-New England páros tartja, ahol a Bills 14 vereséget számlál már). Az eredménynek Kansasben örültek talán a legjobban.

- Ismét bosszantó labdaeladásainak köszönhetően szenvedett vereséget a San Francisco 49ers. A vendég Philadelphia Eaglesnél ezúttal is Kevin Kolb pótolta a sérült Michael Vicket. A 49ers ezzel a vereséggel továbbra is nyeretlen.

Az ötödik játékhét eredményei:
Baltimore Ravens - Denver Broncos 31-17
Buffalo Bills - Jacksonville Jaguars 26-36
Carolina Panthers - Chicago Bears 6-23
Cincinnati Bengals - Tampa Bay Bucaneers 21-24
Cleveland Browns - Atlanta Falcons 10-20
Detroit Lions - St. Louis Rams 44-6
Houston Texans - New York Giants 10-34
Indianapolis Colts - Kansas City Chiefs 19-9
Washington Redskins - Green Bay Packers 16-13 (hosszabbítás után)
Arizona Cardinals - New Orleans Saints 30-20
Dallas Cowboys - Tennessee Titans 27-34
Oakland Raiders - San Diego Chargers 35-27
New York Jets - Minnesota Vikings 29-20

Szabadnapos csapatok: Miami Dolphins, New England Patriots, Pittsburgh Steelers, Seattle Seahawks.

Iván András