Vágólapra másolva!
Zsokéja talán túl hamar vette le a csuklyát a fejéről, esetleg az állat megérezte, az a lovas ül rajta, akivel korábban megsérült - ezeket a lehetséges okokat említette a Overdose tulajdonosa, Mikóczy Zoltán a vasárnapi fiaskóra, egyelőre azonban ő is csak találgatja, mitől lett kezelhetetlenül ideges a veretlenségét Baden-Badenben elveszítő versenyló.   

Tizennégy győztes verseny után a németországi Baden-Badenben elvesztette veretlenségét Overdose, az ötéves telivér, aki a hetedik helyen végzett az Arany Ostor (Golden Peitsche) 70 ezer euró összdíjazású viadalon.

Az előzményeket tekintve az is kisebb csoda, hogy Overdose elindulhatott a futamon, mivel a ló meglehetősen ideges volt a rajt előtt, háromszor is ledobta Christophe Soumillon zsokét, aki agyrázkódást szenvedett, és kilenc percig szenvedtek vele a startgépnél. Mikóczy Zoltán, a ló tulajdonosa szerint, ha nem Overdose-ról lett volna szó, a szokásnak megfelelően négy perc után elindították volna a versenyt, de mivel a baden-badeni versenyt a két évvel ezelőtt ugyanitt győztes Overdose-ra építették a szervezők, meg akarták várni, míg a magyar ló is készen áll a rajtra.

Jelezte, hogy nem akar versenyezni

Mikóczy előzetesen nem érezte, hogy bármi gond lenne, a két legnagyobb rivális visszalépése pedig még optimistábban várta a versenyt, igaz, a pannoniaoverdose.hu honlapon óvatosan nyilatkozott az esélyekről, és óva intett mindenkit, hogy túlzott várakozásai legyenek a futammal kapcsolatban.

"Minden futamban benne van a győzelem és a vereség lehetősége, de minket is váratlanul ért, hogy ennyire indiszponált volt Overdose" - mondta az [origo]-nak a ló tulajdonosa." Ez egy szerencsétlen nap volt, minden rosszul jött össze, Overdose két éve már nyert Baden-Badenben, és korábban lényegesebben jobb időt futott, mint most. A ló a verseny előtti hercehurcával jelezte, hogy nem akar versenyezni. Jobb lett volna, ha nélküle indul el a verseny, mert a start előtti cirkusz elvette az energiáját, és a zsoké is olyan sérüléseket szenvedett, ami miatt nem tudta hozzáadni a klasszis tudását, nem tudta igazán összeszedni a lovat. Ami talán pozitívnak mondható a sok negatívum között, hogy amikor Soumillon 200 méterrel a cél előtt látta, hogy nincs esély a győzelemre, már nem késztette küzdelemre a lovat, hagyta hogy a többiek átfussanak rajta, és így talán nem marad meg Overdose-ban olyan mélyen a vereség. Ha nagy küzdelemben kap ki a ló, akkor azt általában traumaként éli meg" - avatott be minket a lovak lelkivilágába Mikóczy.

Az egészségével nem volt baj

Hogy mi zavarta meg lovat a rajt előtt, azzal kapcsolatban Mikoczyék is csak találgatnak, az egyik verzió szerint Soumillon túl hamar vette le az állat fejéről a kapucnit. "Még nem tudtam elemezni a történteket, mert élőben láttam a versenyt, ha hazaértünk, megpróbáljuk a felvételek alapján kielemezni. Lehet, hogy az volt az oka a ló idegességének, hogy a zsoké túl hamar vette le a kapucnit, mert eddig Overdose ahhoz volt hozzászokva, hogy bevezetik a startgépbe, és csak ott veszik le a fejéről, aztán kinyílik az ajtó, ő pedig futhat, ahogy a csövön kifér. Olyan feltételezést is hallottam, hogy Overdose megérezte, hogy az a lovas ül rajta, akivel 2009 áprilisában megsérült, de ezt azért nem merném állítani, Soumillon a világ egyik legjobb lovasa, elvégezte a munkáját. A vasárnapi nem az az Overdose volt, amelyet ismerünk, remélem, hogy fel tud majd állni a padlóról" - mondta a tulajdonos, aki szerint a korábbi, elnyúló sérülésnek semmilyen szerepe nem volt a gyengébb szereplésben, Overdose állatorvosi szempontból teljesen egészséges volt.

Forrás: MTI

Augusztus 15-én még Gary Hinddel a nyergében nyert a Kincsem Parkban Overdose

Van visszaút

Mikóczy saját bevallása szerint tudta, hogy előbb-utóbb megszakadt a veretlenségi sorozat, de mint mondja, így is egy világ omlott össze benne a németországi verseny után. Ahogy a bokszban is lehet egy vereséget szenvedő sportoló később újra világbajnok, úgy a lósportban is van még visszaút egy gyengébb futam után, Mikóczy a verseny utáni reakciókból azt vette ki, a nemzetközi mezőnyben nem írják le Overdose-t. "Nem úgy fogják fel, hogy ennyit tud egy ló, hanem belátják, hogy ez egy szerencsétlen helyzet következménye volt, Overdose a jövőben újra bizonyíthatja, mire is képes."

A folytatással kapcsolatban egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni, kell öt-hat nap, amíg a ló kipiheni magát, utána derül majd ki, hogy mire lehet felkészíteni. Az eredeti tervek szerint Overdose az október 3-i párizsi versenyen is indult volna, Mikóczy szerint ha a ló az elkövetkező időszakban ismét azt mutatja, hogy vevő a közös munkára, akkor nem kizárt, hogy a francia fővárosban is rajthoz áll.