Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) elfogadta a NOB-tag magyar köztársasági elnök, Schmitt Pál helyszíni javaslatát, így a szingapúri ifjúsági olimpián szereplő sportolók ezentúl nem vihetnek magukkal az eredményhirdetésre személyes tárgyakat, feliratot, kabalafigurát és zászlót sem - tájékoztatta az [origo]-t a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A KEH csütörtöki közleményében arról számolt be, hogy Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja Szingapúrból hazatérve "örömmel értesült arról, hogy az ifjúsági olimpia eredményhirdetésének protokolljával kapcsolatos észrevételét és javaslatát Jacques Rogge, a NOB elnöke és a szingapúri ifjúsági olimpiai játékok szervezőbizottsága elfogadta".

A közlemény szerint a napokban tájékoztatták a csapatok vezetőit a szingapúri olimpiai faluban, hogy "a versenyek eredményhirdetésekor a sportolók nem vihetnek magukkal személyes tárgyakat, feliratot, kabalafigurát és zászlót. A NOB magyar tagja ezzel a javaslattal kívánta megóvni az ifjúsági olimpiai játékok eredményhirdetésének a rendjét, különös tekintettel az esetleges túlzó nacionalista megnyilvánulásoktól."

Schmitt Pál köztársasági elnök elmondta, hogy a győztesek és helyezettek nemzeti hovatartozása egyértelműen megállapítható, hiszen bemondják országuk nevét, tiszteletükre felvonják a nemzeti lobogót, elhangzik a nemzeti himnusz, valamint a nemzeti egyenruhájukon is feltüntetik országuk címerét.

A NOB tagja, aki huszonegy évig a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként is tevékenykedett, a közleményben kifejtette, hogy az ifjúsági olimpiai játékok célja nem a nemzetek vetélkedése, hanem a világ fiataljainak nemes megméretése a sporton keresztül, és hogy mindemellett egymást tiszteletben tartva, barátságokat kötve jobban megismerjék egymást.

Szerdán az [origo] idézte a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS honlapján megjelent Schmitt-nyilatkozatot, amelyben a köztársasági elnök azt nyilatkozta: "Beszélgettem Jacques Rogge-gal, és azt mondtam neki, meg kell hozni néhány fontos döntést, például, hogy a versenyzőknek nem kellene túlságosan hazafiasnak lenniük, ezért ne vigyék magukkal az országuk zászlaját a dobogóra. A zászló már ott van a helyszínen és az akkreditációs kártyán, a himnusz is hallható, nem szabad eltúlozni a rivalizálást. Roppant fontos, hogy az emberek közel kerüljenek egymáshoz. Éppen ezért arra kértem az elnök urat, hogy tiltsa meg ezt a dolgot."

A nyilatkozatban Schmitt hozzátette, hogy nem tartaná szerencsésnek, ha az ifjúsági olimpia résztvevői pénzdíjban részesülnének, támogatná viszont a tanulást elősegítő ösztöndíjakat, illetve azoknak az iskoláknak a pénzügyi támogatását, ahol a sportoló tanul.