Vágólapra másolva!
Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a sportolóknak meg kellene tiltani, hogy felvigyék országuk zászlaját a dobogóra eredményhirdetéskor. A szingapúri ifjúsági olimpián tartózkodó korábbi MOB-elnök javaslatáról - a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség honlapja szerint - tájékoztatta Jacques Rogge-ot, a NOB elnökét is.

"Az ifjúsági olimpia egy nagyon jó ötlet, szükség van fiatal hősökre és példaképekre" - idézte Schmitt Pált a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS honlapja.

"Beszélgettem Jacques Rogge-gal, és azt mondtam neki, meg kell hozni néhány fontos döntést, például, hogy a versenyzőknek nem kellene túlságosan hazafiasnak lenniük, ezért ne vigyék magukkal az országuk zászlaját a dobogóra. A zászló már ott van a helyszínen és az akkreditációs kártyán, a himnusz is hallható, nem szabad eltúlozni a rivalizálást. Roppant fontos, hogy az emberek közel kerüljenek egymáshoz. Éppen ezért arra kértem az elnök urat, hogy tiltsa meg ezt a dolgot" - mondta a párbajtőrben kétszeres olimpiai bajnok Schmitt.

A Magyar Olimpiai Bizottságot huszonegy évig irányító államfő megemlítette még, hogy nem tartaná szerencsésnek, ha az ifjúsági olimpia résztvevői pénzdíjban részesülnének, támogatná viszont a tanulást elősegítő ösztöndíjakat, illetve azoknak az iskoláknak a pénzügyi támogatását, ahol a sportoló tanul.

Cikkünk megjelenésével egy időben megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi és kommunikációs vezetőjét, Kiss Norbertet, hogy erősítse meg az AIPS honlapján megjelenteket, kérdésünkre csütörtök délig ígért választ.